Екскурзия Хасково - Перперикон - Кърджали - крепост Моняк - Кърджалийски манастир Св.Йоан Предтеча - Татул- Дяволски мост - вила Армира - Мезек - Александровска гробница
България
Маршрут: Хасково - Перперикон - Кърджали - крепост Моняк - Кърджалийски манастир Св.Йоан Предтеча - Татул- Дяволски мост - вила Армира - Мезек - Александровска гробница
Продължителност: 3 дни / 2 Нощувки
Транспорт: Автобус
Цена от155 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

  Екскурзия Хасково - Перперикон - Кърджали - крепост Моняк - Кърджалийски манастир Св.Йоан Предтеча - Татул- Дяволски мост  - Мезек - Александровска гробница + Каменни гъби и Каменна  сватба


Дата:
25.06.2021
13.08.2021
10.09.2021
08.10.2021

 3 дни \ 2 нощувки

 

  

  ЦЕНА: 155 лв

 

  ПРОГРАМА

 

“Който не е видял Родопите през живота си, той не е видял Бъгария”  -  Иван Вазов!

  


 

 

 

1 ден

04:15ч Отпътуване от Добрич  от Младежки дом,

05:00ч Отпътуване от Варна в от Антим-1

07:00ч Отпътуванеот Бургас- бензиностанция OMV до хотел Мираж  в посока Хасково.  Посещение на - „Монумент Св. Богородица“- най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца се издига с почит, любов и признателност към Божията майка. Монументът е открит през 2003 г. През 2005 г. е вписан в книгата Световните рекорди на Гинес, а от 2009 г. е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България. Изработена е от полимер-бетон и тежи 120 тона. Общата височина на монумента е 32,8 м, а притегателното му излъчване се допълва от изградения вътре в основата му параклис. На метри от монумента на Богородица се извисява една от най-високите камбанарии в България. Висока е цели 30 метра, а вътрешно стълбище позволява да се изкачите до върха, точно под осемте й камбани, и да се полюбувате на неповторимата панорама към града. В Хасково се издига паметник без аналог в света - посветен на човешката завист. Представлява 3-метрова статуя от бронз, изобразяваща стремежа на човешкия дух към извисяване и силата, с която завистта го приземява и не му позволява да полети. Отпътуване за Перперикон. Разглеждане на археологическия комплекс, който представлява грандиозно мегалитно светилище. Предполага се, че това е древнотракийско светилище на Дионис, придобило широка мизвестност в античността. Площта на целия комплекс е около 12 кв.км. Самото светилище Перперикон се извисява на скален връх с надморска височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина с дължина около 10 км и широчина 3-4 км, създала великолепни условия за живот от дълбока древност. Отпътуване за Кърджали. Настаняване в хотел. Нощувка.

 

 

2 ден 

 

Закуска. Посещение на Регионалния исторически музей в Кърджали. Той се помещава в красива сграда, строена в началото на 20-те години на ХХ век. Изложените в него културни ценности са събирани в продължение на близо половин век и са разположени на три етажа на обща площ 1300 кв. м. Музеят е разположен в красив парк, в който могат да бъдат видени около 30 растителни вида, характерни само за България.

 

Отпътуване за крепостта Моняк - разположена в Родопите, на 586 м надморска височина. Тя се намира на 11 км източно от гр. Кърджали, до с. Широко поле. Построена е през XII – XIII век. Тя е една от най-високо разположените и най-големи средновековни крепости в Родопите със защитена площ над 50 дка. Достъпът до нея е труден, защото теренът е стръмен, на места почти отвесен.

Крепостта е имала важна стратегическа роля, тъй като е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Продром“, намиращ се в днешния град Кърджали.

 

През 1206 г. крепостта е обсадена от латините по време на Четвъртия кръстоносен поход. Тук именно е коронясан за втори и последен император на Латинската империя Хенри (брат на загиналия Балдуин Фландърски). Веднъж стигнали до крепостта, пред очите на туристите се открива невероятна гледка към язовир „Студен кладенец” и град Кърджали. Преживяването си заслужава трудното изкачване.

Разглеждане на Кърджалийски манастир Св.Йоан Предтеча - Според археолозите манастирът бил съграден по времето на цар Петър (927-969), когато настъпил дългогодишен мир в държавата. Манастирът се намирал на десния бряг на р.Арда и бил укрепен със здрави крепостни стени със стражеви кули. Зидът му бил с четириъгълна форма, характерна за атонските манастири от 10-11 в. Най-старата църква, открита в рамките на компекса, не е особено голяма. През 11 в. на нейно място бил изграден монументален храм, с изключително рядък тип градеж, съчетаващ елементи от раннохристиянските византийски храмове.

Отпътуване за скално-култовия комплекс край село Татул, (Община Момчилград) - праисторическо култово място, на чиято територия е разположен един от най-озадачаващите мегалитни паметници на територията на България - саркофаг с форма на пресечена пирамида, който няма аналог сред множеството мегалитни паметници, регистрирани от археолозите на територията на България и по света. Това е най-добре запазеният храмов комплекс, изсечен в монолитен къс скала.

 

Отправяне към Дяволски мост- (Шейтан кюприя) - средновековен мост на река Арда. Разположен е в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино и на 4 километра източно от с. Гълъбово (община Баните).

Мостът е построен през 1515-1518 година от строителя уста (майстор) Димитър от село (днес град) Неделино върху останки от римски мост по древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа

 

Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 ден

 

 Закуска. Отпътуване за село Мезек (община Свиленград), на възвишението Калето се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Посещение на Александровкса гробница - Изградена от прецизно издялани каменни блокове, има монументален вход с дълъг дромос (коридор), правоъгълно помещение и кръгла куполна гробна камера.Най-вероятно е била ограбена още в древността, тъй като не са намерени никакви ценни вещи, които обичайно били поставяни в гробниците, за да служат на покойника по пътя му към отвъдния свят. Гробницата е забележителна преди всичко със стенописите в гробната камера. Сред обичайните за I в.пр.Хр. геометрични и растителни орнаменти е представена и уникална композиция – лов на глигани и елени. Конници и пешаци, придружени от кучета, преследват животните. Ездачите са въоръжени с копия и мечове и са облечени в разнообразни дрехи. Конете имат богато украсени амуниции, нагръдници и села.

 

 

 

 

 

 

Отпътуване за съответния град в ранен следобед и пристигане вечерта.

 

 

Цената включва:

✔️Транспорт с лицензиран транспорт  

✔️2 нощувки със закуски в хотел 3-4* в Кърджали  

✔️Застраховка  

✔️Екскурзоводско обслужване по време на целия маршрут и обекти

 

 

 

 

Цената не включва:

❌Доплащане за единична стая - 30 лева

❌Входни такси  

    - Перперикон
ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

посетители над 18 г. – 6,00 лв.

беседа – 30 лв.

Намаление за групи над 20 души – 50%

Деца до 7 г. и хора с увреждания – безплатно

Татул
Възрастни  - 3 лв
Ученици - 1 лв

Дяволски мост

Възрастни - 2 лв
Пенсионери, деца и ученици - 1 лв
Бус в двете посоки - 4 лв

Мезек крепост + гробница
Възрастни - 6 лв
Деца , ученици и пенсионери - 3 лв

Александровска гробница

09.00 - 18.00 часа (април-септември)
Цени за посещение:
за ученици, студенти и пенсионери - 2 лв.
за всички останали - 4 лв.
 
Вила Армира
Входни билети: за възрастни - 3 лв.;
за учащи и пенсионери - 2 лв.;
за хора с увреждания и деца до 7 г. – безплатно.
РИМ Кърджали

Входна такса: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери - 1 лв.

 

Блог:

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Тайните и мистериите на Родопа планина

 

Животът е пътуване: Източните Родопи – богатство от история и природни забележителности

 

ПРОГРАМА

  Екскурзия Хасково - Перперикон - Кърджали - крепост Моняк - Кърджалийски манастир Св.Йоан Предтеча - Татул- Дяволски мост  - Мезек - Александровска гробница + Каменни гъби и Каменна  сватба


Дата:
25.06.2021
13.08.2021
10.09.2021
08.10.2021

 3 дни \ 2 нощувки

 

  

  ЦЕНА: 155 лв

 

  ПРОГРАМА

 

“Който не е видял Родопите през живота си, той не е видял Бъгария”  -  Иван Вазов!

  


 

 

 

1 ден

04:15ч Отпътуване от Добрич  от Младежки дом,

05:00ч Отпътуване от Варна в от Антим-1

07:00ч Отпътуванеот Бургас- бензиностанция OMV до хотел Мираж  в посока Хасково.  Посещение на - „Монумент Св. Богородица“- най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца се издига с почит, любов и признателност към Божията майка. Монументът е открит през 2003 г. През 2005 г. е вписан в книгата Световните рекорди на Гинес, а от 2009 г. е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България. Изработена е от полимер-бетон и тежи 120 тона. Общата височина на монумента е 32,8 м, а притегателното му излъчване се допълва от изградения вътре в основата му параклис. На метри от монумента на Богородица се извисява една от най-високите камбанарии в България. Висока е цели 30 метра, а вътрешно стълбище позволява да се изкачите до върха, точно под осемте й камбани, и да се полюбувате на неповторимата панорама към града. В Хасково се издига паметник без аналог в света - посветен на човешката завист. Представлява 3-метрова статуя от бронз, изобразяваща стремежа на човешкия дух към извисяване и силата, с която завистта го приземява и не му позволява да полети. Отпътуване за Перперикон. Разглеждане на археологическия комплекс, който представлява грандиозно мегалитно светилище. Предполага се, че това е древнотракийско светилище на Дионис, придобило широка мизвестност в античността. Площта на целия комплекс е около 12 кв.км. Самото светилище Перперикон се извисява на скален връх с надморска височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина с дължина около 10 км и широчина 3-4 км, създала великолепни условия за живот от дълбока древност. Отпътуване за Кърджали. Настаняване в хотел. Нощувка.

 

 

2 ден 

 

Закуска. Посещение на Регионалния исторически музей в Кърджали. Той се помещава в красива сграда, строена в началото на 20-те години на ХХ век. Изложените в него културни ценности са събирани в продължение на близо половин век и са разположени на три етажа на обща площ 1300 кв. м. Музеят е разположен в красив парк, в който могат да бъдат видени около 30 растителни вида, характерни само за България.

 

Отпътуване за крепостта Моняк - разположена в Родопите, на 586 м надморска височина. Тя се намира на 11 км източно от гр. Кърджали, до с. Широко поле. Построена е през XII – XIII век. Тя е една от най-високо разположените и най-големи средновековни крепости в Родопите със защитена площ над 50 дка. Достъпът до нея е труден, защото теренът е стръмен, на места почти отвесен.

Крепостта е имала важна стратегическа роля, тъй като е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Продром“, намиращ се в днешния град Кърджали.

 

През 1206 г. крепостта е обсадена от латините по време на Четвъртия кръстоносен поход. Тук именно е коронясан за втори и последен император на Латинската империя Хенри (брат на загиналия Балдуин Фландърски). Веднъж стигнали до крепостта, пред очите на туристите се открива невероятна гледка към язовир „Студен кладенец” и град Кърджали. Преживяването си заслужава трудното изкачване.

Разглеждане на Кърджалийски манастир Св.Йоан Предтеча - Според археолозите манастирът бил съграден по времето на цар Петър (927-969), когато настъпил дългогодишен мир в държавата. Манастирът се намирал на десния бряг на р.Арда и бил укрепен със здрави крепостни стени със стражеви кули. Зидът му бил с четириъгълна форма, характерна за атонските манастири от 10-11 в. Най-старата църква, открита в рамките на компекса, не е особено голяма. През 11 в. на нейно място бил изграден монументален храм, с изключително рядък тип градеж, съчетаващ елементи от раннохристиянските византийски храмове.

Отпътуване за скално-култовия комплекс край село Татул, (Община Момчилград) - праисторическо култово място, на чиято територия е разположен един от най-озадачаващите мегалитни паметници на територията на България - саркофаг с форма на пресечена пирамида, който няма аналог сред множеството мегалитни паметници, регистрирани от археолозите на територията на България и по света. Това е най-добре запазеният храмов комплекс, изсечен в монолитен къс скала.

 

Отправяне към Дяволски мост- (Шейтан кюприя) - средновековен мост на река Арда. Разположен е в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино и на 4 километра източно от с. Гълъбово (община Баните).

Мостът е построен през 1515-1518 година от строителя уста (майстор) Димитър от село (днес град) Неделино върху останки от римски мост по древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа

 

Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 ден

 

 Закуска. Отпътуване за село Мезек (община Свиленград), на възвишението Калето се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Посещение на Александровкса гробница - Изградена от прецизно издялани каменни блокове, има монументален вход с дълъг дромос (коридор), правоъгълно помещение и кръгла куполна гробна камера.Най-вероятно е била ограбена още в древността, тъй като не са намерени никакви ценни вещи, които обичайно били поставяни в гробниците, за да служат на покойника по пътя му към отвъдния свят. Гробницата е забележителна преди всичко със стенописите в гробната камера. Сред обичайните за I в.пр.Хр. геометрични и растителни орнаменти е представена и уникална композиция – лов на глигани и елени. Конници и пешаци, придружени от кучета, преследват животните. Ездачите са въоръжени с копия и мечове и са облечени в разнообразни дрехи. Конете имат богато украсени амуниции, нагръдници и села.

 

 

 

 

 

 

Отпътуване за съответния град в ранен следобед и пристигане вечерта.

 

 

Цената включва:

✔️Транспорт с лицензиран транспорт  

✔️2 нощувки със закуски в хотел 3-4* в Кърджали  

✔️Застраховка  

✔️Екскурзоводско обслужване по време на целия маршрут и обекти

 

 

 

 

Цената не включва:

❌Доплащане за единична стая - 30 лева

❌Входни такси  

    - Перперикон
ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

посетители над 18 г. – 6,00 лв.

беседа – 30 лв.

Намаление за групи над 20 души – 50%

Деца до 7 г. и хора с увреждания – безплатно

Татул
Възрастни  - 3 лв
Ученици - 1 лв

Дяволски мост

Възрастни - 2 лв
Пенсионери, деца и ученици - 1 лв
Бус в двете посоки - 4 лв

Мезек крепост + гробница
Възрастни - 6 лв
Деца , ученици и пенсионери - 3 лв

Александровска гробница

09.00 - 18.00 часа (април-септември)
Цени за посещение:
за ученици, студенти и пенсионери - 2 лв.
за всички останали - 4 лв.
 
Вила Армира
Входни билети: за възрастни - 3 лв.;
за учащи и пенсионери - 2 лв.;
за хора с увреждания и деца до 7 г. – безплатно.
РИМ Кърджали

Входна такса: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери - 1 лв.

 

Блог:

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Тайните и мистериите на Родопа планина

 

Животът е пътуване: Източните Родопи – богатство от история и природни забележителности

 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Цената включва:
Транспорт с лицензиран транспорт
2 нощувки със закуски в хотел 3-4* в Кърджали
Застраховка
Екскурзоводско обслужване по време на целия маршрут и обекти
Цената не включва:
Доплащане за единична стая - 30 лева
Входни такси

Перперикон
ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

посетители над 18 г. – 6,00 лв.

беседа – 30 лв.

Намаление за групи над 20 души – 50%

Деца до 7 г. и хора с увреждания – безплатно

Татул
Възрастни - 3 лв
Ученици - 1 лв

Дяволски мост
Възрастни - 2 лв
Пенсионери, деца и ученици - 1 лв
Бус в двете посоки - 4 лв

Мезек крепост + гробница
Възрастни - 6 лв
Деца , ученици и пенсионери - 3 лв

Александровска гробница
09.00 - 18.00 часа (април-септември)
Цени за посещение:
за ученици, студенти и пенсионери - 2 лв.
за всички останали - 4 лв.

Вила Армира-
Входни билети: за възрастни - 3 лв.;
за учащи и пенсионери - 2 лв.;
за хора с увреждания и деца до 7 г. – безплатно.
РИМ Кърджали- Входна такса: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери - 1 лв.
Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg