Животът е пътуване: Източните Родопи – богатство от история и природни забележителности

На поредна разходка из България ни повежда нашият гид Зорница Рашева. Този път тя ни отвежда в Източните Родопи и в един от най-големите градове в тази част на страната – Кърджали. Самият град, а и района в който се намира се отличават със своята архитектура, история и изключително много забележителности.

Кърджали – сърцето на Източните Родопи

Кърджали е с население 43 263 души по данни към 2018 г. Той е разположен в сърцето на Източнородопския планински масив, на двата бряга на р. Арда. На около 15 км от града е древният скален град Перперек (наричан и Перперикон) - паметник на недвижимото културно наследство от национално значение. През Кърджали минава Паневропейският транспортен коридор 9 през прохода „Маказа“.
Смята се, че първите жители на тези места са били предшественици на траките. През Средновековието на мястото на днешния Кърджали има град в областта Ахрида, за който се приема, че е епископски християнски център. Предполага се, че името на града може да е от старобългарската дума „кърчаг“ – кана, глинен/керамичен съд, сродна с думите „гърне“ и „грънец“. Така се образува Кърчаг-ли (Кърчаг-лий) със значение: Грънчари, Грънчарово. Името на града се свързва и с представата за поле, нива – кър.


 


История

През VI век по средното течение на река Арда се заселват славяни и българи. За първообраз на Кърджали се приема съществувалото през IX – XIV век на територията на днешния град селище и крепостта Вишеград (наричан и Горна крепост). Поради важното си стратегическо и стопанско значение Източните Родопи са били непрекъснато подлагани на вражески нашествия, както от ромеите, така и от турските орди. През Балканската война след победата на българската войска в станалата край него битка при Кърджали през 1912 г. градът е освободен и окончателно остава в България. В центъра е издигнат паметник на освободителите. Още от миналото търговията с тютюн е основен отрасъл за града.
Сградата на РИМ в Кърджали е построена в началото на 20 век по проект на архитекта на Храм-паметник „Свети Александър Невски“ в София – проф. Александър Померанцев. Тя е в неомавритански стил. Поради уникалния си вид е паметник на културата с национално значение. Музеят притежава богата колекция, а акцент в археологическата експозиция са находките от забележителния Перперикон.

Забележителности

Кърджалийски манастир – укрепен с крепостна стена и кули раннохристиянски комплекс с черква „Свети Йоан Предтеча“ е в списъка на 100-те национални туристически обекта. Ансамбълът води началото си от VI – VII век. В наши дни са останали много малко от сградите.
Храмът „Св. Георги Победоносец“ е издигнат в началото на XX век, разположен е в центъра на града, а в православното духовно средище „Успение Богородично“ се съхраняват частици от светия Кръст Господен, открити в един от кръстовете реликвариуми от Перперикон.

 Перперикон

Перперион е близо до Перперешката река. Археологическият комплекс е описан още през 1930 г., но става популярен при проучванията проф. Николай Овчаров. Сега има засилен туристически интерес към култовия комплекс.
Древните обитатели на тези земи вярвали от незапомнени времена в Бога Слънце. Според легендите две съдбоносни пророчества били направени от олтара на Перперикон. Първото предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто предвещало властта на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

 Тракийското светилище край село Татул


Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград представлява скален масив, а върхът му – пресечена пирамида. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.

 

 

Орлови скали – уникално тракийско светилище

Орлови Скали е тракийско светилище. Скалните ниши са култови места, в които траките са полагали урните на починалите. Нишите са общо 97.
Водното огледало
Съоръжението представлява изкуствен канал по река Арда в частта преминаваща през града. Основната му цел е да провежда големи количества вода при аварийно източване на язовир Кърджали, без да бъдат нанесени щети на хората и сградите. Използва се и за водни спортове.

 Каменните гъби

Природната забележителност е група от каменни пирамиди и напомня сватбено шествие. Фигурите са с различни по форма и размери.
Според легендата млад хубав момък се влюбил в девойка от съседното село. Баща му откупил хубавицата и вдигнали голяма сватба. Взели момата и тръгнали за Зимзелен. Булката била със закрито лице. До нея вървял свекърът, но духнал вятър и открил лицето на булката. Свекърът занемял от красотата й и го споходили нечисти мисли. Разбрал това, вятърът се разфучал и вкаменил булката, свекъра и цялата сватба.

 Скалният прозорец

Тази природна забележителност се намира в м. Големия дол на с. Костино.  Представлява естествена форма, образувана под въздействието на преминаващото под него буйно дере - скален мост, висящ във въздуха, подпрян от две колони с отрязано от всички страни платно. Височината на моста е около 10 м, дължината 15 м. а ширината 7 м, дебелината на платното е 1,5 м.
Интересен е и Дяволският мост (Шейтан кюприя) на река Арда. Разположен е в живописен пролом на около 10 км северозападно от град Ардино. Мостът е построен през 1515-1518 г. върху останки от римски мост.

 Хасково

Град Хасково е с хилядогодишна история. На територията на едноименната община се намира една от най-впечатляващите тракийски гробници – Александровската. Неизменна част от града е най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца. Сред останалите монументи се отличава и паметникът на Капитан Петко войвода.

 

 

   

 

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg