Екскурзия Добрич-Варна-Бургас-Червената църква-Брацигово-Перущица – Батак - пещера Снежанка-крепост „Перистера“-Пазарджик
България
Маршрут: Екскурзия Добрич-Варна-Бургас-Червената църква-Брацигово-Перущица – Батак - пещера Снежанка-крепост „Перистера“-Пазарджик
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Цена от135 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

Екскурзия Добрич-Варна-Бургас-Червената църква-Брацигово-Перущица – Батак - пещера Снежанка-крепост „Перистера“-Пазарджик

 

ДАТИ:

  

Продължителност 2 дни /1 нощувка/

 

 

ЦЕНА:  от  135 лева

Отпътуване от : *Добрич, Варна,Бургас

 

 

ПРОГРАМА

 

 

 

1 ДЕН

 

04:30ч Отпътуване от Добрич  от Младежки дом

 

05:30ч Отпътуване от Варна в  от Антим-1

 

08:00ч Отпътуване от Бургас  от Бензиностанция OMV. 

Отправяме се в посока  Перущица. Посещение на Червената църква -  призната за един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа в късноантичната и ранносредновековна базилика „Света Богородица“, прочута като „Червената църква“, която още от IV век, та чак до ХIV-и е приютявала службите на богомолците. Червената църква е един от най-забележителните и частично запазени до днес паметници на раннохристиянската архитектура и живопис не само в Тракийските земи, но и в пределите на съвременна България. Храмът се намира вероятно в близост до  езическо светилище в околностите или периферията на голямо тракийско. Църквата е изградена от червени римски тухли, разположени върху масивна каменна основа, на което дължи характерния си цвят и популярното си наименование.

Отпътуване за Перущица и  посещение на Храмът на саможертвата „Св. Архангел Михаил" - Църквата служи като последно убежище за въстаналите жители през бунтовния април на 1876 г. Построен в периода от 1847 до 1849 г. с доброволни средства и труд на местното население, тя е израз на духа и нарасналите възможности на това население по време на Възраждането.

 

Отпътуване за Брацигово - Градът с история. Знаете ли, че в България в наши дни е запазено едно-единствено черешово топче? Същото онова черешово топче, за което сме чели в „Под игото“. Можете да го видите в историческия музей на родопското градче Брацигово. И да си представите с какво вълнение българите са изработвали тези самоделни оръдия и са се готвели за най-голямата лудост в живота си. Брацигово е населявано в древността от Траки, Римляни, Славяни и Българи, и всички те са оставили следи от строителна дейност. Архитектурно - строителната школа възниква през ХVІІІ в. след преселването на 150 семейства от Норманско /Егейска Македония/. Брациговските майстори-строители са прочути с умението си да обработват камък. Те са най- търсените майстори в Рилския манастир, тъй като усъвършенстват и разпространяват трикорабната псевдобазилика характерна за църквостроенето по онова време.

 

Попови къщи разказват преданията на старите дюлгери, че Никола Фичев /Кольо Фичето/ идвал в Брацигово като калфа и щял да става зет на един от майсторите. И когато Никола Фичев замислил да строи моста над р.Осъм в Ловеч, той писал писмо до еснафа на дюлгерите в Брацигово, в което моли да му изпратят добри майстори. Еснафът веднага се отзовал на молбата му.

Тук е съхранен и прочутия мещровски речник – словар на майсторите състоящ се от около 700 думи – кодове, с които те са наричали важните за дейността си пособия и елементи, за да не издават тайнството на занаята.

 

Кънева къща - построена през 18 в. и е реставрирана през 1986г. Тя е и етнографския музей на града, в който са изложени вещи и инвентар за бита, поминъка, занаятите, облеклото и културата на жителите от град Брацигово и региона. Експозицията е изработена в няколко направления: “Земеделие”, “Дърводобив”, ”Занаяти”. Показано е с фотоси и оригинални инструменти обработката на земята, извършването на розопреработването в 150 гюлпани /розоварни/, тъй като в миналото маслодайната роза е заемала големи площи обработваема земя не само в Брацигово, но и в селищата Розово, Козарско, Бяга. Изложени са части от бичкиджийниците съществували по рекичките около града, а също и инвентар от кацарски работилници. Домашните занаяти са представени със оригинални предмети: хурки, вретено, мотовилки, дараци, стан за тъкане на черги. Изложени са и традиционните облекла от региона. В етнографската сбирка на Кънева къща може да се видят и брациговските празници и обичаи. Тук са изложени обредни пити и хлябове, подредени са и три интериора, на бедно земеделско семейство, средно заможно и заможно семейство.

 

Църква "Св. Йоан Предтеча" - една от емблематичните сгради в Брацигово . Строитерството на храма  е започва през  далечната 1832 г. и завършва  през 1833г. от първомайстор Атанас “Насе Гърнето” . Сградата представлява една от много рядко срещащите се църкви с два купола. За по-добра акустика по вътрешните стени са вградени стомни и гърнета, от което произлиза и името на майстора на църквата. Разпределението и вътрешните пропорции са оразмерени учудващо точно. Външната архитектура на църквата говори за нейните строители като за оформени вече творци. Иконостаса на църквата и владишкия трон са изработени от майстори на Тревненската дърворезбарска школа.

Ярък пример за майсторството на Брациговските строители е построяването на най-високата камбанария на Балканския полуостров през 1884-1886 година от Иван Драгов. Цялата височина на камбанарията е 28,61 метра /38 аршина/, разпределена на 4 етажа в съотношение 3/2/2/1. Така с помощта на прости аритметични отношения, майстор изградил архитектурна композиция, чиито отделни части са свързани в хармонично единство. Камбанарията е оборудвана с две камбани и часовник.

Разглеждане на историческия град Батак. - историческия музей, историческата църква „Св. Неделя” построена през 1813 г. от прочутата школа на Брациговските майстори - паметник от национално значение. При потушаването на Априлското въстание 2000 от местните жители, много от които майки с деца, потърсили спасение в Божия храм. Църквата се превърнала в общ гроб на всички, потърсили убежище в нея. Посещение на етнографския музей.
Настаняване в хотел 3-4* в район на Цигов чарк, Батак или Пещера. Свободно време

 

2 ДЕН

 

Закуска. Отпътуване за пещера Снежанка. От паркирането на автобуса ни престои преход от 850 м. през гориста местност по стръмна пътека, който се изминава за  около 30 – 40 минути.
Пещерата "Снежанка" се гордее с най-красивите ледникови форми, които се срещат в България. Тя ще Ви отведе в приказния свят на любимата детска героиня и ще ви разкрие своите тайни, които са на повече от 3.5 млн. години. Разположена е в Баташката планина в Западните Родопи. „Снежанка” е една от най-красивите пещери в България и неслучайно я наричат ПЕРЛАТА НА РОДОПИТЕ. Температурата в пещерата е постоянна и е около 8 градуса.

Отпътуване за крепост „Перистера“. Всеки, който не e  ходил в Пещера, неволно се спира, защото на хълма "Света Петка" се издигат кули и стени, спиращи дъха Перистера-Твърдини в България има много, но уникалното за крепостта над Пещера са двете нейни ъглови кули - източната и южната, които са едновременно църкви. Това е единствената крепост от такъв тип у нас. Нейното име - Перистера, означава гълъб, гълъбово място.

Отпътуване за Пазарджик. Разглеждане на църквата „Свето Успение Богородично“ - част от
100-те национални туристически обекта. Това е най-големият запазен възрожденски храм в страната. Легендата разказва, че местният онбашия разрешил на българите да си построят църква, но тя да бъде колкото една волска кожа. Тогава пазарджишките еснафи и по-будните нашенци разрязали на тънки ленти една волска кожа и с нея опасали мястото за новия градеж. След като видял това, турският управник се възхитил от находчивостта на християните и повече не им създавал никакви пречки.

Посещение на Исторически музей – Пазарджик, включен в списъка на Стоте национални
туристически обект. Един от най-старите музеи в България - почти на един век (основан е през 1911 г.), а първата му музейна експозиция е факт през 1924 г. По желание посещение на Музей на автомобилите на социализма можете да преживеете отново носталгията по старите модели автомобили. представя развитието и гордостта на социалистическото автомобилостроене от 9 Септември 1944г до 10 Ноември 1989г.
Отпътуване за Варна и Добрич в късен следобед. Пристигане в съответния град около 22,00ч

 

Цени:

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая ройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 145 лв 180 лв 130 лв
Варна
135 лв 170 лв 120 лв


 
Цената включва:
✅1 нощувка със закуска в хотел 3 * в град Пещера/Батак или Цигов чарк
Медицинска застраховка за лица до 65 год
✅Екскурзоводско обслужване
✅Транспорт с лицензиран автобус

 

 

 Цената не включва:
❌Входни такси за посещения на музеи и други – входна такса за крепостта „Перистера“ 4 лева за възрастни; 2 лева за пенсионери, ученици и студенти
 • Исторически музей Брацигово- 2 лева за възрастни; 1 лев за пенсионери, ученици и студенти
 • Пещера Снежанка – 4 лева възрастни, 2 лева за пенсионери, ученици и студенти
 • РИМ Пазарджик -1.Входен билет за един обект /еднакви цени за всички обекти на музея/. възрастни – 3 лв,  ученици, студенти, пенсионери – 2 лв., семейство от двама родители с едно дете /ученик/- 5 лв., семейство от двама родители с две деца /ученици/- 6 лв.

семейство от двама родители с повече от две деца /ученици/ – 7 лв.

 • Музей на автомобилите на социализма -Възрастни – 6 лв., пенсионери, студенти и деца от 12 до 18г – 4лв., деца до 12г. – 2лв.
 • Разходи от личен характер
 • Доплащане за единична стая - 35 лв
 • Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)
 • Медицинска застраховка за лица на и над 65 г. – доплащане 5 лв.

 

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

    ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

Допълнителна информация:
Намаления: за деца до 12 години настанени с двама възрастни 15 лева намаление от пакетната цена
• При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
• Преходът е достъпен за туристи, които са в добро здравословно състояние.
• Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
• Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
• Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програматаЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Перущица – символът на Априлското въстание

 

 

ПРОГРАМА

Екскурзия Добрич-Варна-Бургас-Червената църква-Брацигово-Перущица – Батак - пещера Снежанка-крепост „Перистера“-Пазарджик

 

ДАТИ:

  

Продължителност 2 дни /1 нощувка/

 

 

ЦЕНА:  от  135 лева

Отпътуване от : *Добрич, Варна,Бургас

 

 

ПРОГРАМА

 

 

 

1 ДЕН

 

04:30ч Отпътуване от Добрич  от Младежки дом

 

05:30ч Отпътуване от Варна в  от Антим-1

 

08:00ч Отпътуване от Бургас  от Бензиностанция OMV. 

Отправяме се в посока  Перущица. Посещение на Червената църква -  призната за един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа в късноантичната и ранносредновековна базилика „Света Богородица“, прочута като „Червената църква“, която още от IV век, та чак до ХIV-и е приютявала службите на богомолците. Червената църква е един от най-забележителните и частично запазени до днес паметници на раннохристиянската архитектура и живопис не само в Тракийските земи, но и в пределите на съвременна България. Храмът се намира вероятно в близост до  езическо светилище в околностите или периферията на голямо тракийско. Църквата е изградена от червени римски тухли, разположени върху масивна каменна основа, на което дължи характерния си цвят и популярното си наименование.

Отпътуване за Перущица и  посещение на Храмът на саможертвата „Св. Архангел Михаил" - Църквата служи като последно убежище за въстаналите жители през бунтовния април на 1876 г. Построен в периода от 1847 до 1849 г. с доброволни средства и труд на местното население, тя е израз на духа и нарасналите възможности на това население по време на Възраждането.

 

Отпътуване за Брацигово - Градът с история. Знаете ли, че в България в наши дни е запазено едно-единствено черешово топче? Същото онова черешово топче, за което сме чели в „Под игото“. Можете да го видите в историческия музей на родопското градче Брацигово. И да си представите с какво вълнение българите са изработвали тези самоделни оръдия и са се готвели за най-голямата лудост в живота си. Брацигово е населявано в древността от Траки, Римляни, Славяни и Българи, и всички те са оставили следи от строителна дейност. Архитектурно - строителната школа възниква през ХVІІІ в. след преселването на 150 семейства от Норманско /Егейска Македония/. Брациговските майстори-строители са прочути с умението си да обработват камък. Те са най- търсените майстори в Рилския манастир, тъй като усъвършенстват и разпространяват трикорабната псевдобазилика характерна за църквостроенето по онова време.

 

Попови къщи разказват преданията на старите дюлгери, че Никола Фичев /Кольо Фичето/ идвал в Брацигово като калфа и щял да става зет на един от майсторите. И когато Никола Фичев замислил да строи моста над р.Осъм в Ловеч, той писал писмо до еснафа на дюлгерите в Брацигово, в което моли да му изпратят добри майстори. Еснафът веднага се отзовал на молбата му.

Тук е съхранен и прочутия мещровски речник – словар на майсторите състоящ се от около 700 думи – кодове, с които те са наричали важните за дейността си пособия и елементи, за да не издават тайнството на занаята.

 

Кънева къща - построена през 18 в. и е реставрирана през 1986г. Тя е и етнографския музей на града, в който са изложени вещи и инвентар за бита, поминъка, занаятите, облеклото и културата на жителите от град Брацигово и региона. Експозицията е изработена в няколко направления: “Земеделие”, “Дърводобив”, ”Занаяти”. Показано е с фотоси и оригинални инструменти обработката на земята, извършването на розопреработването в 150 гюлпани /розоварни/, тъй като в миналото маслодайната роза е заемала големи площи обработваема земя не само в Брацигово, но и в селищата Розово, Козарско, Бяга. Изложени са части от бичкиджийниците съществували по рекичките около града, а също и инвентар от кацарски работилници. Домашните занаяти са представени със оригинални предмети: хурки, вретено, мотовилки, дараци, стан за тъкане на черги. Изложени са и традиционните облекла от региона. В етнографската сбирка на Кънева къща може да се видят и брациговските празници и обичаи. Тук са изложени обредни пити и хлябове, подредени са и три интериора, на бедно земеделско семейство, средно заможно и заможно семейство.

 

Църква "Св. Йоан Предтеча" - една от емблематичните сгради в Брацигово . Строитерството на храма  е започва през  далечната 1832 г. и завършва  през 1833г. от първомайстор Атанас “Насе Гърнето” . Сградата представлява една от много рядко срещащите се църкви с два купола. За по-добра акустика по вътрешните стени са вградени стомни и гърнета, от което произлиза и името на майстора на църквата. Разпределението и вътрешните пропорции са оразмерени учудващо точно. Външната архитектура на църквата говори за нейните строители като за оформени вече творци. Иконостаса на църквата и владишкия трон са изработени от майстори на Тревненската дърворезбарска школа.

Ярък пример за майсторството на Брациговските строители е построяването на най-високата камбанария на Балканския полуостров през 1884-1886 година от Иван Драгов. Цялата височина на камбанарията е 28,61 метра /38 аршина/, разпределена на 4 етажа в съотношение 3/2/2/1. Така с помощта на прости аритметични отношения, майстор изградил архитектурна композиция, чиито отделни части са свързани в хармонично единство. Камбанарията е оборудвана с две камбани и часовник.

Разглеждане на историческия град Батак. - историческия музей, историческата църква „Св. Неделя” построена през 1813 г. от прочутата школа на Брациговските майстори - паметник от национално значение. При потушаването на Априлското въстание 2000 от местните жители, много от които майки с деца, потърсили спасение в Божия храм. Църквата се превърнала в общ гроб на всички, потърсили убежище в нея. Посещение на етнографския музей.
Настаняване в хотел 3-4* в район на Цигов чарк, Батак или Пещера. Свободно време

 

2 ДЕН

 

Закуска. Отпътуване за пещера Снежанка. От паркирането на автобуса ни престои преход от 850 м. през гориста местност по стръмна пътека, който се изминава за  около 30 – 40 минути.
Пещерата "Снежанка" се гордее с най-красивите ледникови форми, които се срещат в България. Тя ще Ви отведе в приказния свят на любимата детска героиня и ще ви разкрие своите тайни, които са на повече от 3.5 млн. години. Разположена е в Баташката планина в Западните Родопи. „Снежанка” е една от най-красивите пещери в България и неслучайно я наричат ПЕРЛАТА НА РОДОПИТЕ. Температурата в пещерата е постоянна и е около 8 градуса.

Отпътуване за крепост „Перистера“. Всеки, който не e  ходил в Пещера, неволно се спира, защото на хълма "Света Петка" се издигат кули и стени, спиращи дъха Перистера-Твърдини в България има много, но уникалното за крепостта над Пещера са двете нейни ъглови кули - източната и южната, които са едновременно църкви. Това е единствената крепост от такъв тип у нас. Нейното име - Перистера, означава гълъб, гълъбово място.

Отпътуване за Пазарджик. Разглеждане на църквата „Свето Успение Богородично“ - част от
100-те национални туристически обекта. Това е най-големият запазен възрожденски храм в страната. Легендата разказва, че местният онбашия разрешил на българите да си построят църква, но тя да бъде колкото една волска кожа. Тогава пазарджишките еснафи и по-будните нашенци разрязали на тънки ленти една волска кожа и с нея опасали мястото за новия градеж. След като видял това, турският управник се възхитил от находчивостта на християните и повече не им създавал никакви пречки.

Посещение на Исторически музей – Пазарджик, включен в списъка на Стоте национални
туристически обект. Един от най-старите музеи в България - почти на един век (основан е през 1911 г.), а първата му музейна експозиция е факт през 1924 г. По желание посещение на Музей на автомобилите на социализма можете да преживеете отново носталгията по старите модели автомобили. представя развитието и гордостта на социалистическото автомобилостроене от 9 Септември 1944г до 10 Ноември 1989г.
Отпътуване за Варна и Добрич в късен следобед. Пристигане в съответния град около 22,00ч

 

Цени:

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая ройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 145 лв 180 лв 130 лв
Варна
135 лв 170 лв 120 лв


 
Цената включва:
✅1 нощувка със закуска в хотел 3 * в град Пещера/Батак или Цигов чарк
Медицинска застраховка за лица до 65 год
✅Екскурзоводско обслужване
✅Транспорт с лицензиран автобус

 

 

 Цената не включва:
❌Входни такси за посещения на музеи и други – входна такса за крепостта „Перистера“ 4 лева за възрастни; 2 лева за пенсионери, ученици и студенти
 • Исторически музей Брацигово- 2 лева за възрастни; 1 лев за пенсионери, ученици и студенти
 • Пещера Снежанка – 4 лева възрастни, 2 лева за пенсионери, ученици и студенти
 • РИМ Пазарджик -1.Входен билет за един обект /еднакви цени за всички обекти на музея/. възрастни – 3 лв,  ученици, студенти, пенсионери – 2 лв., семейство от двама родители с едно дете /ученик/- 5 лв., семейство от двама родители с две деца /ученици/- 6 лв.

семейство от двама родители с повече от две деца /ученици/ – 7 лв.

 • Музей на автомобилите на социализма -Възрастни – 6 лв., пенсионери, студенти и деца от 12 до 18г – 4лв., деца до 12г. – 2лв.
 • Разходи от личен характер
 • Доплащане за единична стая - 35 лв
 • Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)
 • Медицинска застраховка за лица на и над 65 г. – доплащане 5 лв.

 

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

    ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

Допълнителна информация:
Намаления: за деца до 12 години настанени с двама възрастни 15 лева намаление от пакетната цена
• При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
• Преходът е достъпен за туристи, които са в добро здравословно състояние.
• Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
• Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
• Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програматаЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Перущица – символът на Априлското въстание

 

 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg