ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Перущица – символът на Априлското въстание

В поредното издание на предаването „Животът е пътуване“ ще Ви отведем до едно много красиво място, през което често минаваме, когато отиваме в Родопите. Това е град Перущица – символ на Априлското въстание, заедно с Батак и Брацигово.  Това е място в Родопите, което е запазило много история, забележителности и места, свързани с културата.
Перущица е известен с изключително приятния климат, с отглежданото там грозде сорт „Мавруд“ и с многото винарски изби.
Първото от местата в Перущица, които трябва да бъдат разгледани е храмът на „Света богородица“ или Червената църква. В наши дни тя не е запазена в своята цялост, но тя е била един от първите християнски храмове по нашите земи. Строежът й започва още през 4-и век. Изградена е от римски тухли и затова се нарича Червената църква. Куполите й са изключително високи за времето си – достигали са до 15 метра, като се е сравнявала с най-големите християнски храмове, като тези в Константинопол. ЮНЕСКО счита църквата за забележителна.
Градът е свързан с Дановото училище, посветено на светите братя Кирил и Методий. Това е т.н. Духовен храм на спасението. Когато жителите на Перущица се замогват, построяват сградата на това училище. То се нарича Даново, тъй като Христо Данов е един от първите учители в него. Дановото училище е първото класно училище, където Данов прилага взаимоучителната метода. Самият Христо Груев Данов, който сред най-известните книгоиздатели, казва: „Ние захласнати в своите частни интереси и омаяни от междуособните ни крамоли, оставаме не часове, а цели години да изветряват без да работим. Затова ние нищо не можем и нищо нямаме“.
Самата сграда е в по-различен стил, с типичните за тогава ориенталски елементи, но в същото време е била стожер на всички деца. Днес, след много реконструкции, в бившето училище се помещава картинна галерия.
В Перущица се намира и един много интересен храм – църквата „Св. Архангел Михаил“.
Това е мястото, където по време на Априлското въстание, 32-ма души слагат край на живота си, за да не станат част от унищожителните кланета, извършвани от турските войски. 
Героизмът на местните жители е увековечен от Иван Вазов в одата „Кочо” от цикъла „Епопея на забравените”.
Друга интересна забележителност в Перущица е църквата „Свети Атанасий“, която запазва спомена на един забравен манастир „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, известен сред местните като „Свети Тодор“. Останките от този манастир се намират на няколко километра от града, където е Крепостта Перистица. По време на Алексий Комнин, в региона около днешния град Перушица, има около 8 манастира, които са стожер за разпространение на християнството.
Градчето е популярно с Паметника на трите поколения. Той представлява спирала, която символизира ДНК-то на човека, която винаги ще помни събитията - от античността до наши дни.
 
Около Перущица, можете да се разходите и до Манастирските скали, където може да се види наследството на траките, което показва отлични познания на природата и на астрономията.
До село Устина се намира красив водопад, който обаче не през цялата година е толкова пълноводен. Най-добре е да се разгледа в период от април до юни. До мястото се стига чрез еко пътека.
В близост до Перущица се намират и Фотинските водопади. За достигането до тях е нужна по-добра физическа подготовка.
В района има и две пещери – „Снежанка“ и „Лепеница“ (Пещерата на Дионис). Според вярванията там е отгледан Дионис.  „Лепеница“ е на три нива, като от 2010 година може да се посещава от туристи.
В Перущица задължително трябва да бъде посетен Историческия музей. Там се съхранява копие на Черешовото топче, което дава началото на национално-освободителни войни.
В близост са градовете Брацигово и Батак, които също са с много богата история.

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg