ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Свищов – градът на стоте първи неща в България

 

 

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Свищов – градът на стоте първи неща в България

 

 

 

В днешния епизод на предаването „Животът е пътуване“ ще посетим един не толкова посещаван град – Свищов. Той е известен като „Градът на стоте първи неща в България“. Сред тях са Химнът на България до първото класното училище, Първата отпечатана книга в Рим, е дело на свищовлия. Градът се намира край река Дунав. Възникнал е още преди Новата ера, като тогава е бил известен под името Нове. По времето на император Веспасиан градът е създаден първоначално като военен град-лагер, известен още като Първи италийски легион, разположен на площ от 17 хектара. Извън крепостните стени е било мирното население.
Интересно е, че това е един от най-добре изучените римски градове – тип военни градове.

 

 


Градът е бил много развит. Имало е обществени бани и обществени тоалетни и военна болница. Капацитетът й е бил за лечение на 300 легионери.  Там е имало изграден и храм в чест на древногръцкия бог на медицината - Асклепий и дъщеря му Хигия.
Самият античен град сега се намира на около 5 км. източно от Свищов.


Свищов е известен с това, че е един от последните, паднали под управлението на Османската империя и е първият освободен. Това се е случило през юни 1877 г.
В момента там има парк-паметник. Музейната експозиция показва начина на слизане на руските войски от Дунава, а градът вече е бил свободна губерния.
 
Свищов е известен много със своето просветно дело. Там се намира и една от първите стопански академии, която носи името на своя спонсор Димитър Ценов. В Свищов се намира и една от първите търговски гимназии, която краси града не само в образователен аспект, но и в архитектурен.

 


 
Градът е родното място на Алеко Константинов. Къщата-музей, както голяма част от къщите по онова време в Свищов, са имали виенско усещане за архитектура и интериор. В нея посетителите могат да видят стъкленицата, в която се съхранява неговото сърце, пронизано от куршум.

 


Алеко Константинов е създател на организирания туризъм в България с мотото „Опознай Родината, за да я обикнеш“.
Друг обект, който е задължителен за туристите е т.н. „Сладкарова къща“. В нея днес се помещава Етнографския музей на Свищов.
Първата парна мелница е била създадена в Свищов. Първата печатарска машина е влязла в употреба също там.

 


Местността Калето
е почти в центъра на града. Според проф. Николай Овчарова тази крепост до последно е била бранена от воеводата Алдимир и е сред последните крепости, които падат под османска власт. Историята на крепостта е много добре проучена. Смята се, че след завладяването й от османците, там е настанен турски гарнизон. Други исторически проучвания сочат, че по време на граф Влад Дракула, тази крепостта е била под негово владение.

 


Свищов  се намира едно от творенията на Кольо Фичето – църквата „Света Троица“. За съжаление през 1970 г. е увредена доста от голямото заметресение. Днес обаче можем да я видим в пълния й блясък.
Друга църква в близост до Свищов е „Света богородица“. Там се е укривал Васил Левски, а по време на Руско-турските освободителни войни, известният руски хирург Пирогов превръща манастира в военна болница.

 


Край Дунава можем да разгледаме природен парк Персина и концлагера Белене. Остров Персин е четвъртият по големина по цялото протежение на р. Дунав и най-големият от всички 47 , които България притежава в своята речна акватория.
 


В самия природен парк е опазена изключително много флората и фауната. Акцентът са птиците, които наброяват над 200 вида, включително няколко вида змиорки, характерни единствено за Дунав.


Концлагерът Белене
показва една по-тъмна страна от нашата история. На него са заточвани голяма част от родната интелигенция и буржоазия. Днес от съоръжението са запазени части, но те могат да бъдат разгледани. За целта желаещите трябва да се свържат  с Туристическия информационен център. Преминава се през военен понтонен мост, за да стигнете до природния парк и бившия концлагер. И в наши дни на остров Белене има действащ затвор. Затова е нужна легитимация с лични документи.

 


Насочваме се към град Плевен, който също пази много история. Там могат да се разгледат Плевенската панорама, Регионалния исторически музей, художествената галерия „Илия Бешков“, костницата „Свети Георги победоносец" и символът на града - парк „Кайлъка“, язовирът Тотлебенов вал, музеят на виното, който се намира в пещера и водна каскада, която е най-голямата на Балканския полуостров.
В близост до Плевен се намира и каньонът на река Чернелка. Там се намира и природната забележителност Цепен камък. Легендата разказва, че тук Крали Марко се бил 3 дни и 3 нощи с арапина Муса Кесаджия, след което той избягал позорно. В яда си, със своята сабя, Крали Марко разцепил скалата на две.

 


Плевенската панорама
е уникална като архитектура. Тя е открита официално на 10 декември 1977 г. Панорамното платно с дължина 115 метра и височина 15 метра, е изтъкано от лен, с един вертикален съединителен шев, като е монтирано в зала с диаметър 40 м. То пресъздава
най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен – Третият щурм /11-12 септември 1877 г./.
Плевен е родният град на големите български певци Емил Димитров и Гена Димитрова.

 

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg