Екскурзия до Скритите богатства на Дунава
България
Маршрут: Свищов – крепост Калето - природен парк Персина - концлагер Белене – Плевен Панорамата - Оряхово-Козлодуй - Музей „Параход „Радецки Видин + възможност за полет с балон - Лопушански манастир
Продължителност: 3 дни / 2 Нощувки
Транспорт: Автобус
Цена от240 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

Екскурзия по маршрут:  Свищов крепост Калето  - природен парк Персина - концлагер Белене Плевен Панорамата  - Оряхово-Козлодуй - Музей  „Параход „Радецки Видин + възможност за полет с балон - Лопушански манастир 

 

Дати:

07.07.2023
08.09.2023
20.10.2023
 

3 дни / 2 нощувки

 

Цена: от 240 лева

Отпътуване от : *Добрич, Варна, Шумен, Търговище, В Търново,

 

 

 

ПРОГРАМА

 

 

 

 

1 ден

04:30ч Отпътуване от Добрич от Младежки дом

05:30ч Отпътуване от Варна от Антим-1.

06:30ч Отпътуване от Шумен 5км  .

07:40ч Отпътуване от Търговище бензиностанция ОМВ

08:45ч Отпътуване от Велико Търново от Автогара Юг  в посока Свищов -  града на 100-те първи неща в България.  Сред тях са множество църкви и манастири сред които шедьовърът на Кольо Фичето – Съборната църква „Света Троица“, парковете “Калето” и “Паметниците”, градския часовник, няколко музея, паметници на бележити свищовлии, Търговската гимназия, Читалището и Стопанската академия и не на последно място, така наречените “Виенски” къщи.

 

Фото пауза и разглеждане на Античен град Нове и парк Паметниците – намират се в съседство на около 5 км. от центъра на града в източна посока. Паркът е осеян с паметници и от там идва и името му. Можете да се разходите по красивите полянки и дори по самия бряг на голямата река. Фото пауза пред Паметник "100-години от Освобождението" строен през 1977 в памет на боевете за освобождението на Свищов. 

 

Посещение на Къща-музей "Алеко Константинов". Оригиналната виенска мебел и предмети на бита и разкоша от онова време неусетно пренасят посетителя на музея в атмосферата на предосвобожденската епоха, а неговото творчество и до ден днешен е актуално.

Разглеждане на един от многото шедьоври на майстор Кольо Фичето храм „Света Троица“ съграден в 1867г. Иконите са рисувани от свищовлията Николай Павлович. На 28 юни 1877 г., след освобождението на града, руският император Александър ІІ присъства на молебен в църквата “Св. Троица” в памет на падналите първи жертви за Освобождението. Църквата е с уникален строеж, поради двете си портални колони, въртящи се около оста си.

Посещение на крепостта Калето. Според проф. Николай Овчаров воеводата Алдимир Желязната ръка е бранил града до последната капка кръв по време на Второто българско царство.

Разглеждане на часовниковата кула изградена от майстор Богдан през 1763г, а през 1890г е поставен нов часовников механизъм, изработен в Австрия, Търговска гимназия “Димитър Хадживасилев” - първото професионално училище в България , Стопанска Академия “Димитър Апостолов Ценов” и Виенските къщи на Свищов.

Отпътуване за природен парк Персина и концлагер Белене намиращи се на един и същ остров на река Дунав, най-големият български и четвърти по големина в Европа дунавски остров – Персин.  Природен парк "Персина" е уникален за България. Обявяването му цели съхраняването и възстановяването на крайдунавски влажни зони и запазване на естественото състояние на многобройните острови. Разглеждане на парка с беседа за интересни видове птици и животни.

Следва по-тъмната в исторически план част на острова. “Концлагерът „Белене” е създаден на 27 април 1949 г. с поверително постановление на Министерския съвет, ръководен от министър-председателя Васил Коларов. С него комунистическото правителство взима решение да бъде създадено трудово-възпитателно общежитие (ТВО).

Отпътуване за Плевен. Посещение на Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен. Уникално е Панорамното платно / 115 х 15 м/ изтъкано от лен, с един вертикален съединителен шев е монтирано в зала с диаметър 40 м. Общата му площ, заедно с предметния план е 2 375 кв.м. Перспективата на изображение е  8 – 10 км.

Свободно време за разглеждане на парк-музей "Ген. М. Д. Скобелев"

Посещение на Регионалният исторически музей, разположен в двуетажна сграда, построена през 1888 г. за нуждите на армията, с обща площ от около 7000 m2 и парк с открита експозиция на площ от 37 дка. Основният фонд на музея включва над 180 000 музейни единици.

Или

 

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ДАРЕНИЕ "КОЛЕКЦИЯ СВЕТЛИН РУСЕВ"

 

Композицията от уникална архитектура и изобразително изкуство е изключителна, а усещането, което те обзема още от входа при срещата с образа на Ванга, пресъздаден от самия Светлин Русев- храмово. Галерията се е утвърдила като своеобразен храм на изкуството, в нейните зали се организират вокални и камерни концерти, рецитации и други.

Настаняване в хотел 3*. Свободно време. Нощувка.

 

2 ден

 

Закуска. Отпътуване за Козлодуй. По пътя се отбиваме към Средновековната крепост “Камъка” край гр. Оряхово изградена през ІХ в. и просъществувала до ХІV в. Тук преминават войските на два кръстоносни похода, предвождани от унгарските крале Сигизмунд Люксембургски (1396 г.) и Владислав Ягело (1444 г.). Днес от крепостта се вижда правоъгълна двуетажна кула от времето на Второто българско царство. Красивата панорамна гледка към река Дунав, разкриваща се от местността Камъка, очарова посетителите.

Пристигане в Козлодуй и разглеждане на Музей  „Параход „Радецки“. Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и на неговата чета. Музеят „Параход „Радецки“ е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България.

Отпътуване за Видин  - родния град на „ПРИНЦЪТ НА МОНПАРНАС“ световноизвестния художник Жул Паскин. Посещение на Крепостта "Баба Вида" изцяло запазена средновековна крепост в България. Уникалната й архитектура е запечатана в лентите на над 50 български и чуждестранни филма. Крепостта е на повече от 2000 години, построена върху останките на античната крепост Бонония. Разглеждане на Стамбол Капия- най-известната порта на крепостта, може би защото през нея е минавал пътят към Цариград (Стамбол), Крепостна порта Еничар капия, Крепостна порта Сарай капия

част от крепост Калето.

Към Дунав се е излизало през 5 врати: Аралък, Топ, Сарай, Телеграф и Сюргюн капии. В днешно време пред Стамбол капия има фонтан с фигурата на малко момченце във фонтана.

Посещение на Музей "Кръстата казарма" с етнографска експозиция, представяща традиционната култура на населението от Видинска област от края на XIX до 20-те години на XX век. Показани са основните земеделски дейности: оран, сеитба, жътва, вършитба, сенокос. Голямо внимание е отделено на лозарството и винопроизводството. Особено място в експозицията заема риболовът по река Дунав, Катедрален храм "Св. Димитър Солунски". Катедралната църква е втора по големина след храм – паметника "Св. Александър Невски" в София. Височината на централния купол е 33м. Тя е паметник на културата с национално значение.

Исторически музей "Конака"

Мавзолеят на Антим I е гробницата във Видин на Антим I - първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия;

Разглеждане на единствената в града джамия, издигната от камък - джамията на Осман Пазвантооглу. До нея се намира и библиотеката му, която също е каменна сграда, строена преди повече 2 века. Осман Пазвангооглу, живял до 1807 година, е бил независим от турския султан. Най-голямата особеност е в използваната символика при изграждането й - сърце, увенчаващо минарето и купола, което е поставено с цел да подчертае независимостта на Пазвантооглу от султана, както и от официалния символ - полумесец.

Настаняване в хотел 3*. Свободно време. Възможност за вечерна разходка с моторна лодка до живописния завой на Дунав и моста Дунава-Калафат с продължителност 1 час. Нощувка.


 

3 ден

 

Закуска.

Издигане с балон над Видин, което ще започне рано сутринта. Този ден ще започнем с летене с  балон / привързан/. Панорамното издигане с балон е с продължителност 10 до 13 минути. Балонът е фиксиран с въжета и позволява издигане до 70 метра над земята. ​Вижда се завоя на величествения Дунав.

Отпътуване за Лопушански манастир, където се съхранява чудотворна икона на Света Богородица. Поклонници твърдят, че навеждайки се над нея, се виждат как текат вадички с миро. Друга голяма ценност е иконата на Исус Христос, чийто поглед следва посетителите, където и да се намират в църквата. Манастирът е бил сред любимите места на българския писател Иван Вазов (1850-1921г), който е написал една от главите на романа "Под игото" именно тук. Красива 5м скулптура от дърво на Свети Йоан Предтеча посреща посетителите на обителта. Това е най-голяма скулптура не само на Балканите, но и в Европа, изработена от вековна Секвоя, прекършена от буря през 1998г.

Отпътуване за съответните градове на връщане ранен следобед. Връщане вечерта.

 

   Цени:

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 250 лв 305 лв 235 лв
 Варна 240 лв 295 лв 225 лв
Шумен
230 лв 285 лв 215 лв
Търговище /В.Търново 220 лв 275 лв 205 лв


Цената включва:

 

·        транспорт с лицензиран автобус

·        2 нощувки със закуски в хотел 3* /Плевен и Видин/

·        екскурзоводско обслужване по време на целия маршрут
✅ посещения на заложените обекти

    Медицинска застраховка за лица до 65 год


Цената не включва:

  ❌Входна такса за Крепост Баба Вида- Цени:Възрастни-4 лв; учащи-2 лв; Беседа-20.00 лв

 ❌Входна такса Музей Радецки и картинна галерия – Козлодуй: възрастни 2 лв.,  студенти 1.50 лв., учащи и пенсионери – 1 лв.,  хора с увреждания – безплатно

 ❌ Входна такса за Панорамата в Плевен 6 лева възрастни, пенсионери 3лева, ученици и студенти 2 лева, хора с увреждания и деца до 7год.-безплатно

  ❌Доплащане за единична стая - 55 лева

  ❌ Разходи от личен характер 

 ❌Разходка с моторна лодка по река Дунав – 20 лева на човек

  ❌ Полет с балон 15мин над Видин -50 лева на човек с височина около 70м. Заявява се предварително.

  ❌Входна такса за Къща-музей „Алеко Константинов“ Възрастни – 3.00 лв.; деца, студенти и пенсионери – 1.50 лв.

  ❌ Входна такса за Римски легионен лагер и ранновизантийски град Нове-Вход възрастни - 4.00 лв.

    Вход деца, студенти и пенсионери - 2.00 лв.

 ❌Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)

❌Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 8 лв / лица над 80 год. – не се застраховат

          

        Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

      ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

 

 

Блог :

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Свищов – градът на стоте първи неща в България


ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Видин – вратата на България към Европа

ПРОГРАМА

Екскурзия по маршрут:  Свищов крепост Калето  - природен парк Персина - концлагер Белене Плевен Панорамата  - Оряхово-Козлодуй - Музей  „Параход „Радецки Видин + възможност за полет с балон - Лопушански манастир 

 

Дати:

07.07.2023
08.09.2023
20.10.2023
 

3 дни / 2 нощувки

 

Цена: от 240 лева

Отпътуване от : *Добрич, Варна, Шумен, Търговище, В Търново,

 

 

 

ПРОГРАМА

 

 

 

 

1 ден

04:30ч Отпътуване от Добрич от Младежки дом

05:30ч Отпътуване от Варна от Антим-1.

06:30ч Отпътуване от Шумен 5км  .

07:40ч Отпътуване от Търговище бензиностанция ОМВ

08:45ч Отпътуване от Велико Търново от Автогара Юг  в посока Свищов -  града на 100-те първи неща в България.  Сред тях са множество църкви и манастири сред които шедьовърът на Кольо Фичето – Съборната църква „Света Троица“, парковете “Калето” и “Паметниците”, градския часовник, няколко музея, паметници на бележити свищовлии, Търговската гимназия, Читалището и Стопанската академия и не на последно място, така наречените “Виенски” къщи.

 

Фото пауза и разглеждане на Античен град Нове и парк Паметниците – намират се в съседство на около 5 км. от центъра на града в източна посока. Паркът е осеян с паметници и от там идва и името му. Можете да се разходите по красивите полянки и дори по самия бряг на голямата река. Фото пауза пред Паметник "100-години от Освобождението" строен през 1977 в памет на боевете за освобождението на Свищов. 

 

Посещение на Къща-музей "Алеко Константинов". Оригиналната виенска мебел и предмети на бита и разкоша от онова време неусетно пренасят посетителя на музея в атмосферата на предосвобожденската епоха, а неговото творчество и до ден днешен е актуално.

Разглеждане на един от многото шедьоври на майстор Кольо Фичето храм „Света Троица“ съграден в 1867г. Иконите са рисувани от свищовлията Николай Павлович. На 28 юни 1877 г., след освобождението на града, руският император Александър ІІ присъства на молебен в църквата “Св. Троица” в памет на падналите първи жертви за Освобождението. Църквата е с уникален строеж, поради двете си портални колони, въртящи се около оста си.

Посещение на крепостта Калето. Според проф. Николай Овчаров воеводата Алдимир Желязната ръка е бранил града до последната капка кръв по време на Второто българско царство.

Разглеждане на часовниковата кула изградена от майстор Богдан през 1763г, а през 1890г е поставен нов часовников механизъм, изработен в Австрия, Търговска гимназия “Димитър Хадживасилев” - първото професионално училище в България , Стопанска Академия “Димитър Апостолов Ценов” и Виенските къщи на Свищов.

Отпътуване за природен парк Персина и концлагер Белене намиращи се на един и същ остров на река Дунав, най-големият български и четвърти по големина в Европа дунавски остров – Персин.  Природен парк "Персина" е уникален за България. Обявяването му цели съхраняването и възстановяването на крайдунавски влажни зони и запазване на естественото състояние на многобройните острови. Разглеждане на парка с беседа за интересни видове птици и животни.

Следва по-тъмната в исторически план част на острова. “Концлагерът „Белене” е създаден на 27 април 1949 г. с поверително постановление на Министерския съвет, ръководен от министър-председателя Васил Коларов. С него комунистическото правителство взима решение да бъде създадено трудово-възпитателно общежитие (ТВО).

Отпътуване за Плевен. Посещение на Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен. Уникално е Панорамното платно / 115 х 15 м/ изтъкано от лен, с един вертикален съединителен шев е монтирано в зала с диаметър 40 м. Общата му площ, заедно с предметния план е 2 375 кв.м. Перспективата на изображение е  8 – 10 км.

Свободно време за разглеждане на парк-музей "Ген. М. Д. Скобелев"

Посещение на Регионалният исторически музей, разположен в двуетажна сграда, построена през 1888 г. за нуждите на армията, с обща площ от около 7000 m2 и парк с открита експозиция на площ от 37 дка. Основният фонд на музея включва над 180 000 музейни единици.

Или

 

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ДАРЕНИЕ "КОЛЕКЦИЯ СВЕТЛИН РУСЕВ"

 

Композицията от уникална архитектура и изобразително изкуство е изключителна, а усещането, което те обзема още от входа при срещата с образа на Ванга, пресъздаден от самия Светлин Русев- храмово. Галерията се е утвърдила като своеобразен храм на изкуството, в нейните зали се организират вокални и камерни концерти, рецитации и други.

Настаняване в хотел 3*. Свободно време. Нощувка.

 

2 ден

 

Закуска. Отпътуване за Козлодуй. По пътя се отбиваме към Средновековната крепост “Камъка” край гр. Оряхово изградена през ІХ в. и просъществувала до ХІV в. Тук преминават войските на два кръстоносни похода, предвождани от унгарските крале Сигизмунд Люксембургски (1396 г.) и Владислав Ягело (1444 г.). Днес от крепостта се вижда правоъгълна двуетажна кула от времето на Второто българско царство. Красивата панорамна гледка към река Дунав, разкриваща се от местността Камъка, очарова посетителите.

Пристигане в Козлодуй и разглеждане на Музей  „Параход „Радецки“. Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и на неговата чета. Музеят „Параход „Радецки“ е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България.

Отпътуване за Видин  - родния град на „ПРИНЦЪТ НА МОНПАРНАС“ световноизвестния художник Жул Паскин. Посещение на Крепостта "Баба Вида" изцяло запазена средновековна крепост в България. Уникалната й архитектура е запечатана в лентите на над 50 български и чуждестранни филма. Крепостта е на повече от 2000 години, построена върху останките на античната крепост Бонония. Разглеждане на Стамбол Капия- най-известната порта на крепостта, може би защото през нея е минавал пътят към Цариград (Стамбол), Крепостна порта Еничар капия, Крепостна порта Сарай капия

част от крепост Калето.

Към Дунав се е излизало през 5 врати: Аралък, Топ, Сарай, Телеграф и Сюргюн капии. В днешно време пред Стамбол капия има фонтан с фигурата на малко момченце във фонтана.

Посещение на Музей "Кръстата казарма" с етнографска експозиция, представяща традиционната култура на населението от Видинска област от края на XIX до 20-те години на XX век. Показани са основните земеделски дейности: оран, сеитба, жътва, вършитба, сенокос. Голямо внимание е отделено на лозарството и винопроизводството. Особено място в експозицията заема риболовът по река Дунав, Катедрален храм "Св. Димитър Солунски". Катедралната църква е втора по големина след храм – паметника "Св. Александър Невски" в София. Височината на централния купол е 33м. Тя е паметник на културата с национално значение.

Исторически музей "Конака"

Мавзолеят на Антим I е гробницата във Видин на Антим I - първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия;

Разглеждане на единствената в града джамия, издигната от камък - джамията на Осман Пазвантооглу. До нея се намира и библиотеката му, която също е каменна сграда, строена преди повече 2 века. Осман Пазвангооглу, живял до 1807 година, е бил независим от турския султан. Най-голямата особеност е в използваната символика при изграждането й - сърце, увенчаващо минарето и купола, което е поставено с цел да подчертае независимостта на Пазвантооглу от султана, както и от официалния символ - полумесец.

Настаняване в хотел 3*. Свободно време. Възможност за вечерна разходка с моторна лодка до живописния завой на Дунав и моста Дунава-Калафат с продължителност 1 час. Нощувка.


 

3 ден

 

Закуска.

Издигане с балон над Видин, което ще започне рано сутринта. Този ден ще започнем с летене с  балон / привързан/. Панорамното издигане с балон е с продължителност 10 до 13 минути. Балонът е фиксиран с въжета и позволява издигане до 70 метра над земята. ​Вижда се завоя на величествения Дунав.

Отпътуване за Лопушански манастир, където се съхранява чудотворна икона на Света Богородица. Поклонници твърдят, че навеждайки се над нея, се виждат как текат вадички с миро. Друга голяма ценност е иконата на Исус Христос, чийто поглед следва посетителите, където и да се намират в църквата. Манастирът е бил сред любимите места на българския писател Иван Вазов (1850-1921г), който е написал една от главите на романа "Под игото" именно тук. Красива 5м скулптура от дърво на Свети Йоан Предтеча посреща посетителите на обителта. Това е най-голяма скулптура не само на Балканите, но и в Европа, изработена от вековна Секвоя, прекършена от буря през 1998г.

Отпътуване за съответните градове на връщане ранен следобед. Връщане вечерта.

 

   Цени:

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 250 лв 305 лв 235 лв
 Варна 240 лв 295 лв 225 лв
Шумен
230 лв 285 лв 215 лв
Търговище /В.Търново 220 лв 275 лв 205 лв


Цената включва:

 

·        транспорт с лицензиран автобус

·        2 нощувки със закуски в хотел 3* /Плевен и Видин/

·        екскурзоводско обслужване по време на целия маршрут
✅ посещения на заложените обекти

    Медицинска застраховка за лица до 65 год


Цената не включва:

  ❌Входна такса за Крепост Баба Вида- Цени:Възрастни-4 лв; учащи-2 лв; Беседа-20.00 лв

 ❌Входна такса Музей Радецки и картинна галерия – Козлодуй: възрастни 2 лв.,  студенти 1.50 лв., учащи и пенсионери – 1 лв.,  хора с увреждания – безплатно

 ❌ Входна такса за Панорамата в Плевен 6 лева възрастни, пенсионери 3лева, ученици и студенти 2 лева, хора с увреждания и деца до 7год.-безплатно

  ❌Доплащане за единична стая - 55 лева

  ❌ Разходи от личен характер 

 ❌Разходка с моторна лодка по река Дунав – 20 лева на човек

  ❌ Полет с балон 15мин над Видин -50 лева на човек с височина около 70м. Заявява се предварително.

  ❌Входна такса за Къща-музей „Алеко Константинов“ Възрастни – 3.00 лв.; деца, студенти и пенсионери – 1.50 лв.

  ❌ Входна такса за Римски легионен лагер и ранновизантийски град Нове-Вход възрастни - 4.00 лв.

    Вход деца, студенти и пенсионери - 2.00 лв.

 ❌Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)

❌Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 8 лв / лица над 80 год. – не се застраховат

          

        Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

      ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

 

 

Блог :

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Свищов – градът на стоте първи неща в България


ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Видин – вратата на България към Европа

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg