ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Златоград – градът на Дельо хайдутин

 

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Златоград – градът на Дельо хайдутин



В днешния епизод на „Животът е пътуване“, се насочваме един много красив български град, известен с името на Дельо хайдутин. Това е Златоград. Толкова близо до гръцката граница, но в същото време толкова българско и усещане за едно родопско величие, спокойствие и магнетичност и невероятна красота.


По време на османския период Златоград е бил много жив, с много занаяти и търговия, тъй като се намирал до Беломорието (днешно Егейско море). Има данни, че градът се е казвал Беловидово и Даръдере. Днес Златоград представлява един невероятен жив архитектурен комплекс с множество занаяти, които на много места вече са отмрели.
Поминъкът на хората още от древността е бил свързан с отглеждането на животни. От там идва и много развитото мутафчийство, сарачество, производство на гайтани, както и ножарството. Много популярен е т.н. ергенски нож с много интересни издялани дърворезби, нож „козирог“ и дори ятагани, които са изработвани заради опасностите, криещи Родопа планина.
Една от първите църкви в Златоград, които може „Свето Успение богородично“. Тя датира от 1834 г. Това е първата църква в сърцето на Родопите, което е било толкова близо до Османската империя.  В Златоград се намира и първото взаимно училище. Там е открит и Златоградският писмовник.
За Дельо хайдутин знаем повече от фолклора, отколкото като историческа личност. Точно фолклорът дава тази романтична осанка на този войвода, който води борби за национална независимост. С живота и делото на Дельо Хайдутин, можем да се запознаем с музея в Златоград.
В близост до Златоград може да посетим върха Света Неделя, на който има изграден параклис.
Освен него има три параклиса „Св. Св. Константин и Елена“, „Свети Илия“ и „Свети Атанас“, които правят символичен кръст. До място може да се стигне с автомобил, но можете да си направите разходка от около 12 км. От върха може да се види крепостта „Устра“ край Джебел и други приказни гледки към Родопите.


Около село Бенковски се намира Тракийски култов скален комплекс, който включва различни скални образувания. Сред тях са Гъбата, Крокодилът и Лъвът. Там има и място, което се нарича Провиралото. Преданието гласи, че ако преминеш през тази дупка и оставиш конец от дрехата си, оставяш и всичките си болежки там.
На мястото са се правили и много ритуали.


Ако се отправим към Мадан, ще стигнем до пещерата „Шаренка“. През последните години тя доби популярност, след като по трансгранични проекти, инфраструктурата до нея беше възстановена. Там могат да бъдат видени десетина восъчни фигури, представящи живота в антично време. В пещерата посетителите могат да видят как се обработвала рудата, която хората са добивали дори преди античността.
Родопите са много богати на различни полезни изкопаеми, именно затова в Златоград е много развито куюмджийството (златарство).
В Мадан може да се види една уникална експозиция от минерали. Част от тях се добиват на много малко места по света. Мястото се нарича Кристалната зала за родопски кристал.
В близост до Златоград се намира и язовирът „Горубсо“. Той е създаден, за да се промива добиваната руда. Част от язовирните води са се използвали за напояване, но до ден днешен се носят легенди за това, че там могат да бъдат уловени сомове с огромни размери. 
В района се намира малкото село Старцево. В близост до него е светилището „Белото камене“, изградено изцяло от бял камък. Свързано е култови древни обичаи, които до ден днешен са въплътени в нашите вярвания.
Златоград има много празници. Първият е свързан Тодоровден и организираните там кушии. Следва Празникът на чевермето и Гайдарското надсвирване, което е около Гергьовден, Делювите празници, които са около 18-21 септември и Празникът на Златоград, свързан с освобождението на града, който се чества в края на ноември.

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg