Екскурзия до неразгадаемата тайна на Сакар планина и Сините скали
България
Маршрут: Добрич-Варна-крепост Букелон-скалната църква в село Маточина- Устремски манастир „Св.Троица“-пещера „Вехтата църква“- Долмен Нъчеви чеири- Палеокастро-крепост Туида-Сливен-Халката
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Цена от110 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА

  Маршрут: Добрич-Варна-крепост Букелон-скалната църква в село Маточина- Устремски манастир „Св.Троица“-пещера „Вехтата църква“- Долмен Нъчеви чеири- Палеокастро-крепост Туида-Сливен-Халката  

 

 

 

  Дата:

20.08.2022
15.10.2022

 

Продължителност 2дни/1 нощувка/

 

 

  Цена: от 110 лева

 


1 ден

 

 

 

04.15 отпътуване от Добрич от Младежки дом

 

 

05.00ч отпътуване от Варна от Антим-1 в посока към село Маточина – Устрем – Тополовград – Хлябово- Палеоксатро. 

 

 

 

Пристигане в с. Маточина. Село Маточина се намира на десния бряг на р. Тунджа, съвсем близо до българо-турската граница. От крепостта край селото е останала само цитаделата (вътрешната крепост), чиито стени се издигат до 18 м над земята и представляват внушителна гледка. Местността се свързва с една епична битка от времето на Втората Българска Държава. Тук през 1205г, войската на цар Калоян разбива армията на Рицарите Кръстоносци от и пленява император Балдуин. Скалната църква край селото е дялана в самата скала абсолютно и само с помощта на ръчни инструменти, а това показва колко силна вяра към Бог и воля за работа са имали нашите деди. Посещение на крепост „Букелон“ и скалната църква

 

 

 

Отпътуване от с. Маточина и пристигане в Устремския манастир „Св.Троица“. Посещение на пещера „Вехтата църква“. Предполага се, че Устремският манастир е основан през 14в., като в началото на следващия век името му се среща в османски документи. Обителта била сривана на няколко пъти и после отново издигана. До манастира има скална пещера известна с името "Вехтата черква". В нея има останки от стара живопис, което свързва възникването на манастира с някой от известните анахорети през 14 век., населявали пещерите в Странджа и Сакар.

 

 

Отпътуване към с. Хлябово. Посещение на долмен Нъчеви чеири-най-големият и запазен долмен в България и на Балканите. Долмените (от бретонски: дол – маса, и мен – камък) са първите представители на монументалната гробнична архитектура по българските земи. Разпространени са основно на територията на област Хасково в планините Странджа, Сакар и Източни Родопи. Долменът при село Хлябово е най-големият в цяла България. Древният паметник е датиран към ранножелязната епоха (приблизително 1050 - 500 г. пр.Хр).

 

 

Отпътуване към култовия комплекс "ПАЛЕОКАСТРО" – чудесата на Сакар планина. Разглеждане на причудливите скали, част от които оформят защитната стена на крепостта Палеокастро. В тях са скрити, издълбани някога от човешка ръка, над 100 каменни слънца. (До култовия комплекс се стига за около 40 мин. по черен път и горска пътека със стръмна последна част - около 10-15 мин ).
Мястото е мистично, странно, изпълнено със сила и красота. / Първи ден от програмата е с пешеходен преход/

 

 

Отпътуване за Сливен/Ямбол. Свободно време. Нощувка.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 ден

 

 

 

Закуска. Разглеждане на Сливен - градът на Стоте войводи. Разходка в централната част на града - до паметника на войводата "Хаджи Димитър" и сливенските възрожденци. Посещение на църквата "Св.Димитър" и Регионалния исторически музей - една от най-старите институции в Сливен. Музеят привлича с богатата си експозиция от артефакти, някои от които със световно значение, множеството предмети от тракийско време и археологически находки. Следва музей на текстилната индустрия- специализиран музей, който съхранява и представя културни ценности, свързани с българското текстилно индустриално културно наследство, с историята и развитието на текстилната техника и технология и ролята на Сливен в стопанското развитие на страната ни. Възможност за посещение на Къща-музей "Хаджи Димитър" и Къща-музей на Сливенския бит от ХІХ век.

 

 

Отпътуване за крепост Туида - късноантична и средновековна крепост. Намира се на хълма “Хисарлъка” в североизточната част на Сливен. В миналото местността е била населявана от тракийски племена, антични римляни, средновековни българи. Тя е част от укрепителната старопланинска система, която имала изключително важна роля за отбраната на Римската империя, по-късно и на ранната Византийска империя, както и на средновековна България. От мястото на крепостта се открива уникална гледка към величествените “Сини камъни” и към град Сливен.

 

 

 

 

 

 

 

Отпътуване с лифт до Местността "Карандила" част от Природен парк "Сините камъни". Предполага се, че през Османското владичество в България, по време на чума, жителите на града са се изнасяли в местността, тъй като тя е сравнително изолирана и разполага с няколко извора. Поради нейното използване в "черни времена" се е наложило името "Карандила" (от турската дума "кара" - черно). Според други - по-вероятно е произходът на името да е свързано с турската дума "кар" (сняг). 

 

 

 

 

 

 

 

 

По желание

 

 

 

Разходка и разглеждане на кварцовото скално образувание Халката - един от символите на град Сливен и типичен представител на интересните и красиви скални форми в природен парк „Сините камъни”. Височината на Халката е повече от 8 метра. Човек може спокойно да премине през отвора й с височина около 2 метра.

 

 

Според народното поверие, когато човек премине през отвора на Халката, сменя пола си.

 

 

Според друго предание някога цялата долина под Сините камъни е била море и на Халката били завързвани корабите на мореплавателите.

 

 

До скално образувание Халката се стига сравнително лесно - за около половин час пеша от долната спирка на лифта.

 

 

Отпътуване следобед за Варна и Добрич.

 

 

 

 

 

 

 

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 120 лв 145 лв 105 лв
Варна / Шумен 110 лв 135 лв 95 лв

*Такса гориво за датите от Юли до Октомври – 10 лв на човек

Цената включва:

 

 

 

 

 

 

·         Транспорт с лицензиран  автобус/микробус

 

 

 

 

·         1 нощувка със закуска в град Сливен/Ямбол

 

 

 

 

·         Екскурзоводско обслужване по целия маршрут

 

 

 

 

·         Туристическа застраховка

 

 

 

 

·         Посещение на Крепост Букелон

 

 

 

 

·         Посещение на Скалната църква - с.Маточина

 

 

 

 

·         Посещение на Устремски манастир „Св.Троица“

 

 

 

 

·         Посещение на  Пещера „Вехтата църква“

 

 

 

 

·         Посещение на  Долмен Нъчеви чеири - най-големият в цяла България

 

 

 

 

·         Посещение на Палеокастро

 

 

 

 

·         Посещение на крепост Туида

 

 

 

 

·         Туристическа програма в Сливен

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цената не включва:

 

 

 

 

 

 

·         Доплащане за единична стая – 25 лева

 

 

 

 

·         Лифт до Карандила в две посоки -15 лв/ в една посока – 10 лв

 

 

 

 

·         РИМ Сливен- ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв., възрастни - 3.00 лв.

 

 

 

 

·         Музей на текстилната индустрия-- ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв., възрастни - 3.00 лв.

 

 

 

 

·         Къща-музей "Хаджи Димитър" -- ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв., възрастни - 3.00 лв.

 

 

 

 

·         Къща-музей на Сливенския бит -- ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв., възрастни - 3.00 лв.

 

 

 

 

·         Крепост Туида- Възрастни – 3,00 лв., Ученици, студенти, пенсионери – 1,50 лв.
Деца до 7 години и хора с увреждания – безплатно; Семейна карта за еднократно посещение /за до пет членно семейство/ - 6,00 лв.

 

 

 Такса гориво за датите от Юли до Октомври – 10 лв на човек

Медицинска застраховка за лица на и над 65 г. – доплащане 4 лв.

*Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване.

 

 

Забележка:  Препоръчва се туристите да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

 

 

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

 

 

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата

 

 

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

 

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

ПРОГРАМА

  Маршрут: Добрич-Варна-крепост Букелон-скалната църква в село Маточина- Устремски манастир „Св.Троица“-пещера „Вехтата църква“- Долмен Нъчеви чеири- Палеокастро-крепост Туида-Сливен-Халката  

 

 

 

  Дата:

20.08.2022
15.10.2022

 

Продължителност 2дни/1 нощувка/

 

 

  Цена: от 110 лева

 


1 ден

 

 

 

04.15 отпътуване от Добрич от Младежки дом

 

 

05.00ч отпътуване от Варна от Антим-1 в посока към село Маточина – Устрем – Тополовград – Хлябово- Палеоксатро. 

 

 

 

Пристигане в с. Маточина. Село Маточина се намира на десния бряг на р. Тунджа, съвсем близо до българо-турската граница. От крепостта край селото е останала само цитаделата (вътрешната крепост), чиито стени се издигат до 18 м над земята и представляват внушителна гледка. Местността се свързва с една епична битка от времето на Втората Българска Държава. Тук през 1205г, войската на цар Калоян разбива армията на Рицарите Кръстоносци от и пленява император Балдуин. Скалната църква край селото е дялана в самата скала абсолютно и само с помощта на ръчни инструменти, а това показва колко силна вяра към Бог и воля за работа са имали нашите деди. Посещение на крепост „Букелон“ и скалната църква

 

 

 

Отпътуване от с. Маточина и пристигане в Устремския манастир „Св.Троица“. Посещение на пещера „Вехтата църква“. Предполага се, че Устремският манастир е основан през 14в., като в началото на следващия век името му се среща в османски документи. Обителта била сривана на няколко пъти и после отново издигана. До манастира има скална пещера известна с името "Вехтата черква". В нея има останки от стара живопис, което свързва възникването на манастира с някой от известните анахорети през 14 век., населявали пещерите в Странджа и Сакар.

 

 

Отпътуване към с. Хлябово. Посещение на долмен Нъчеви чеири-най-големият и запазен долмен в България и на Балканите. Долмените (от бретонски: дол – маса, и мен – камък) са първите представители на монументалната гробнична архитектура по българските земи. Разпространени са основно на територията на област Хасково в планините Странджа, Сакар и Източни Родопи. Долменът при село Хлябово е най-големият в цяла България. Древният паметник е датиран към ранножелязната епоха (приблизително 1050 - 500 г. пр.Хр).

 

 

Отпътуване към култовия комплекс "ПАЛЕОКАСТРО" – чудесата на Сакар планина. Разглеждане на причудливите скали, част от които оформят защитната стена на крепостта Палеокастро. В тях са скрити, издълбани някога от човешка ръка, над 100 каменни слънца. (До култовия комплекс се стига за около 40 мин. по черен път и горска пътека със стръмна последна част - около 10-15 мин ).
Мястото е мистично, странно, изпълнено със сила и красота. / Първи ден от програмата е с пешеходен преход/

 

 

Отпътуване за Сливен/Ямбол. Свободно време. Нощувка.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 ден

 

 

 

Закуска. Разглеждане на Сливен - градът на Стоте войводи. Разходка в централната част на града - до паметника на войводата "Хаджи Димитър" и сливенските възрожденци. Посещение на църквата "Св.Димитър" и Регионалния исторически музей - една от най-старите институции в Сливен. Музеят привлича с богатата си експозиция от артефакти, някои от които със световно значение, множеството предмети от тракийско време и археологически находки. Следва музей на текстилната индустрия- специализиран музей, който съхранява и представя културни ценности, свързани с българското текстилно индустриално културно наследство, с историята и развитието на текстилната техника и технология и ролята на Сливен в стопанското развитие на страната ни. Възможност за посещение на Къща-музей "Хаджи Димитър" и Къща-музей на Сливенския бит от ХІХ век.

 

 

Отпътуване за крепост Туида - късноантична и средновековна крепост. Намира се на хълма “Хисарлъка” в североизточната част на Сливен. В миналото местността е била населявана от тракийски племена, антични римляни, средновековни българи. Тя е част от укрепителната старопланинска система, която имала изключително важна роля за отбраната на Римската империя, по-късно и на ранната Византийска империя, както и на средновековна България. От мястото на крепостта се открива уникална гледка към величествените “Сини камъни” и към град Сливен.

 

 

 

 

 

 

 

Отпътуване с лифт до Местността "Карандила" част от Природен парк "Сините камъни". Предполага се, че през Османското владичество в България, по време на чума, жителите на града са се изнасяли в местността, тъй като тя е сравнително изолирана и разполага с няколко извора. Поради нейното използване в "черни времена" се е наложило името "Карандила" (от турската дума "кара" - черно). Според други - по-вероятно е произходът на името да е свързано с турската дума "кар" (сняг). 

 

 

 

 

 

 

 

 

По желание

 

 

 

Разходка и разглеждане на кварцовото скално образувание Халката - един от символите на град Сливен и типичен представител на интересните и красиви скални форми в природен парк „Сините камъни”. Височината на Халката е повече от 8 метра. Човек може спокойно да премине през отвора й с височина около 2 метра.

 

 

Според народното поверие, когато човек премине през отвора на Халката, сменя пола си.

 

 

Според друго предание някога цялата долина под Сините камъни е била море и на Халката били завързвани корабите на мореплавателите.

 

 

До скално образувание Халката се стига сравнително лесно - за около половин час пеша от долната спирка на лифта.

 

 

Отпътуване следобед за Варна и Добрич.

 

 

 

 

 

 

 

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 120 лв 145 лв 105 лв
Варна / Шумен 110 лв 135 лв 95 лв

*Такса гориво за датите от Юли до Октомври – 10 лв на човек

Цената включва:

 

 

 

 

 

 

·         Транспорт с лицензиран  автобус/микробус

 

 

 

 

·         1 нощувка със закуска в град Сливен/Ямбол

 

 

 

 

·         Екскурзоводско обслужване по целия маршрут

 

 

 

 

·         Туристическа застраховка

 

 

 

 

·         Посещение на Крепост Букелон

 

 

 

 

·         Посещение на Скалната църква - с.Маточина

 

 

 

 

·         Посещение на Устремски манастир „Св.Троица“

 

 

 

 

·         Посещение на  Пещера „Вехтата църква“

 

 

 

 

·         Посещение на  Долмен Нъчеви чеири - най-големият в цяла България

 

 

 

 

·         Посещение на Палеокастро

 

 

 

 

·         Посещение на крепост Туида

 

 

 

 

·         Туристическа програма в Сливен

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цената не включва:

 

 

 

 

 

 

·         Доплащане за единична стая – 25 лева

 

 

 

 

·         Лифт до Карандила в две посоки -15 лв/ в една посока – 10 лв

 

 

 

 

·         РИМ Сливен- ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв., възрастни - 3.00 лв.

 

 

 

 

·         Музей на текстилната индустрия-- ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв., възрастни - 3.00 лв.

 

 

 

 

·         Къща-музей "Хаджи Димитър" -- ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв., възрастни - 3.00 лв.

 

 

 

 

·         Къща-музей на Сливенския бит -- ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв., възрастни - 3.00 лв.

 

 

 

 

·         Крепост Туида- Възрастни – 3,00 лв., Ученици, студенти, пенсионери – 1,50 лв.
Деца до 7 години и хора с увреждания – безплатно; Семейна карта за еднократно посещение /за до пет членно семейство/ - 6,00 лв.

 

 

 Такса гориво за датите от Юли до Октомври – 10 лв на човек

Медицинска застраховка за лица на и над 65 г. – доплащане 4 лв.

*Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване.

 

 

Забележка:  Препоръчва се туристите да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

 

 

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

 

 

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата

 

 

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

 

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg