Екскурзия Никополис ад Иструм- разходка с лодки по Дунав от Никопол-Зараповски водопад-Велико Търново-Еменски каньон- геокомплекс Понорите или „Долната земя“
България
Маршрут: Никополис ад Иструм- разходка с лодки по Дунав от Никопол-Зараповски водопад-Велико Търново-Еменски каньон- геокомплекс Понорите или „Долната земя“
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Цена от145 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Екскурзия по маршрут Никополис ад Иструм- разходка с лодки по Дунав от Никопол-Зараповски водопад-Велико Търново-Еменски каньон- геокомплекс Понорите или „Долната земя“

 

Дати: 

01.06.2024

 

2 дни / 1 нощувка

 

Цена:  от  145 лева

 Отпътуване от : *Добрич, Варна, Шумен, *Търговище

 

 ПРОГРАМА

 

1 ДЕН

 

04:45ч Отпътуване от Добрич от Младежки дом

05:30ч Отпътуване от Варна от Антим-1

06:30ч Отпътуване от Шумен от паркинга на БИЛА до ОМВ на бул.Цар Симеон

07:45ч Отпътуване от Търговище бензиностанция ОМВ в посока към Никополис ад Иструм. Градът е основан през ІІ век от римския император Марк Улпий Траян (98 – 117 г.) в чест на победата му над даките (106 г.). Именно затова е и наречен така – Никополис ад Иструм в превод означава Град на победата на Дунава. Градът е бил разположен на пресечната точка на две от важните пътища в Долна Мизия – от Одесос (днешна Варна) до западните римски провинции и от Нове (днешен Свищов) до Византион (днешен Истанбул) . 

В Никополис ад Иструм има открити свидетелства за следните териториални образувания (фили) или градски региони с имена: Аполония, Атина, Капитолин и Артемисия, наречени на боговете Аполон, Атина, Капитолийската триада и Артемида.

Отпътуване за Никопол. На скалист бряг, високо над река Дунав, са разпилени следите от Шишмановата крепост, свързана с един от най-трагичните моменти от българската история. След като османският завоевател превзема Търновград, българският цар Иван Шишман премества столицата на Второто българско царство именно тук.

Следва разходка с лодка с опитни водачи. Тръгва се от плажа на Никопол и се минава покрай остров Средняк. В момента той е съединен с Румъния и е като полуостров, защото навремето румънците потопяват два шлепа, за да могат да го съединят с техния бряг и да си го вземат. Островът е дълъг 5 км и близо километър широк. Лакът, Палец, Градина –това са все имена на дунавски острови, включени в речния маршрут. Но най-атрактивен е остров Катунара, спечелил си прозвището Никополските Малдиви заради почти трикилометровия бряг с фин като звезден прах пясък. Никополският архипелаг е оазис на дивата природа. Тук гнезди уникално птиче разнообразие. И докато лодката пори водната шир, над вас прехвърчат корморани, чапли, къдроглави пеликани, морски орли, бекаси и т.н. Речният маршрут минава и край една от най-добре пазените тайни на Дунав. В отвесните варовикови скали на Никополския бряг, е изсечена скална църква „Свети Стефан“ от III-IV век, за която се предполага, че е част от заличен от времето голям манастирски комплекс. Продължителност на разходката е 2ч-2,5ч.

Отпътуване за Зараповски водопад намира се между селата Емен и Вишовград. Зараповски водопад е малък в сравнение с останалите водопади, с пад около 12 метра. Водата минава по красиви скални прагове и образува малко езерце в основата му. На гледката може да се насладите от двата малки дървени моста и панорамната площадка. Разходката е много приятна и в двете посоки отнема не повече от 20 минути.

Отпътуване за Велико Търново. Настаняване в хотел. Свободно време.

 

2 ДЕН

Закуска. Отпътуване за  Преображенски манастир – един от най-посещаваните и най-ценни манастири в България. В неговото възстановяване по времето на Българското Възраждане са участвали едни от най-големите ни възрожденски майстори. Преображенският манастир е четвърти по големина в България след Рилския, Бачковския и Троянския манастири. Стените на главната църква „Преображение Господне“ са изписани от големия Захари Зограф. Основната част от сградите са построени от майстор Колю Фичето. Тук се намира един от най-въздействащите български стенописи – Колелото на живота. Преображенският манастир е изграден през 11 век като метох. През 1360 година, по времето на цар Иван Александър, получава автономност.

Отправяме се към Царевград – Велико Търново. Със сигурност много от вас са посещавали старата Българска столица или поне са минавали покрай нея . Но днес ние ще ви я покажем в цялата си прелест и очарование , за да се потопите поне малко в духа на града и да усетите непреодолимата и красота. Разходка по калдъръмените улички на Самоводската чаршия, отрупана с множество дюкянчета и работилнички на различни майстори. Възможност за закупуване на различни продукти и сувенири.

Посещение на Крепостта Царевец – синоним на величие ,слава и богатство! Оттук са управлявали царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман. Посещение на парк с миниатюри „ Духът на хилядолетна България „ -първият по рода си в България парк музей с напълно реални миниатюри . 80 макета в мащаб 1:35 на знакови исторически и природни забележителности от България. Сред тях са крепостта Царевец и Паметникът на Асеневци във Велико Търново, храм-паметникът „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, Античният театър в Пловдив, крепостта Баба Вида и др. Свободно време за разходка и снимки .

Отпътуване за Еменски каньон. Каньонът дава началото на туристическа екопътека, която започва с пещера и завършва с приказния водопад Момин скок, висок 10 метра. Негованската екопътека е първата екопътека, построена на територията на България. През 1980 г. Еменският каньон и водопадът са обявени за защитена територия. 50-метровите отвеси, сводове, водопади и пещери са изненадваща гледка за равнинния терен, сред който се намира каньонът на реката. Дължината му е 950 метра. В неговото начало се разкрива входът на Еменската пещера, свързана с повърхността с естествен вход. Тя е дълга 3113 м и заема седемнадесето място в списъка на най-дълбоките пещери в България. В миналото е използвана последователно като гъбарник, като склад за узряване на сирене и като част от изградената над нея военна база. На снимките можете да разгледате част от красотите, които ви очакват при екскурзия в Еменския каньон.

Отпътуване за геокомплекс Понорите (известно е още под името Пропастите) намиращо се на около 400 метра от село Мусина. Представлява две пропасти, с дълбочина 25 метра, свързани под земята чрез карстова галерия, като се предполага, че галериите водят до Мусинската и Еменската пещери.

Някога хората са се страхували от природния феномен и са смятали, че пропастите водят до долната земя на мъртвите. Интересното е, че с всяко стъпало, което ще извървите надолу, температурата рязко се понижава.

Отпътуване за съответните градове на връщане надвечер.

 

 Цени:

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 155 лв 190 лв 140 лв
Варна / Шумен 145 лв 180 лв 130 лв

 

Цената включва:

Транспорт с лицензиран  автобус

1 нощувка със закуска във Велико Търново или региона

Екскурзоводско обслужване

Медицинска застраховка за лица до 65 год

 

Цената не включва:

Доплащане за единично настаняване – 35 лева

Разходка с моторна рибарска лодка – 15 лева на човек

Входна такса за крепостта Царевец  /  За възрастни - 10 лв. ;  За учащи - 5 лв. ; За семейство (с до 3 деца) - 15 лв. /Лица над 60г.- 5 лв 

Входна такса за парк с миниатюри „Духът на хилядолетна България“ – 10 лв възрастни / 5 лв. ученици и пенсионери/Семеен билет 20 лв 

Археологически резерват "Никополис ад Иструм"- Възрастни - 6.00 лв; Учащи - 2.00 лв

 

Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)

Медицинска застраховка за лица на и над 65 г. – доплащане 5 лв.


 

-Допълнителна информация :
-Намаления:
*дете под 12 год. на доп. легло с 2-ма възр. - 15 лв. намаление;

-Необходими документи:
*лична карта с 6-месечна валидност към датата на заминаване;
*За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите / оригинал + 2 копия/ + документ за самоличност на детето /задграничен паспорт или лична карта от 14 год възраст/ + 2 копия от акта за раждане;
*Ученици и студенти да носят необходими документи /студентска книжка, ISIC карта, ученически бележник/ за да ползват намаленията в посещаваните обекти.

 

 

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за

организирано туристическо пътуване,  доплащането се извършва най-късно до 7 дни преди датата на отпътуване.

 

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;

 

 

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване.
 Условия за анулации:

 

до 14 дни преди пътуването – 30%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

 

При отказ или неявяване в деня на провеждане на екскурзията, сумите, заплатени от

туриста, не се възстановяват.

Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.

 

 

 

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

    ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

 

 

„Е-ТУРС“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6244/27.03.2012 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора . Сертификатът към застрахователната полица е с №037001 00004857

 

ктуалните входни такси към момента на пътуването.

 

ПРОГРАМА

Екскурзия по маршрут Никополис ад Иструм- разходка с лодки по Дунав от Никопол-Зараповски водопад-Велико Търново-Еменски каньон- геокомплекс Понорите или „Долната земя“

 

Дати: 

01.06.2024

 

2 дни / 1 нощувка

 

Цена:  от  145 лева

 Отпътуване от : *Добрич, Варна, Шумен, *Търговище

 

 ПРОГРАМА

 

1 ДЕН

 

04:45ч Отпътуване от Добрич от Младежки дом

05:30ч Отпътуване от Варна от Антим-1

06:30ч Отпътуване от Шумен от паркинга на БИЛА до ОМВ на бул.Цар Симеон

07:45ч Отпътуване от Търговище бензиностанция ОМВ в посока към Никополис ад Иструм. Градът е основан през ІІ век от римския император Марк Улпий Траян (98 – 117 г.) в чест на победата му над даките (106 г.). Именно затова е и наречен така – Никополис ад Иструм в превод означава Град на победата на Дунава. Градът е бил разположен на пресечната точка на две от важните пътища в Долна Мизия – от Одесос (днешна Варна) до западните римски провинции и от Нове (днешен Свищов) до Византион (днешен Истанбул) . 

В Никополис ад Иструм има открити свидетелства за следните териториални образувания (фили) или градски региони с имена: Аполония, Атина, Капитолин и Артемисия, наречени на боговете Аполон, Атина, Капитолийската триада и Артемида.

Отпътуване за Никопол. На скалист бряг, високо над река Дунав, са разпилени следите от Шишмановата крепост, свързана с един от най-трагичните моменти от българската история. След като османският завоевател превзема Търновград, българският цар Иван Шишман премества столицата на Второто българско царство именно тук.

Следва разходка с лодка с опитни водачи. Тръгва се от плажа на Никопол и се минава покрай остров Средняк. В момента той е съединен с Румъния и е като полуостров, защото навремето румънците потопяват два шлепа, за да могат да го съединят с техния бряг и да си го вземат. Островът е дълъг 5 км и близо километър широк. Лакът, Палец, Градина –това са все имена на дунавски острови, включени в речния маршрут. Но най-атрактивен е остров Катунара, спечелил си прозвището Никополските Малдиви заради почти трикилометровия бряг с фин като звезден прах пясък. Никополският архипелаг е оазис на дивата природа. Тук гнезди уникално птиче разнообразие. И докато лодката пори водната шир, над вас прехвърчат корморани, чапли, къдроглави пеликани, морски орли, бекаси и т.н. Речният маршрут минава и край една от най-добре пазените тайни на Дунав. В отвесните варовикови скали на Никополския бряг, е изсечена скална църква „Свети Стефан“ от III-IV век, за която се предполага, че е част от заличен от времето голям манастирски комплекс. Продължителност на разходката е 2ч-2,5ч.

Отпътуване за Зараповски водопад намира се между селата Емен и Вишовград. Зараповски водопад е малък в сравнение с останалите водопади, с пад около 12 метра. Водата минава по красиви скални прагове и образува малко езерце в основата му. На гледката може да се насладите от двата малки дървени моста и панорамната площадка. Разходката е много приятна и в двете посоки отнема не повече от 20 минути.

Отпътуване за Велико Търново. Настаняване в хотел. Свободно време.

 

2 ДЕН

Закуска. Отпътуване за  Преображенски манастир – един от най-посещаваните и най-ценни манастири в България. В неговото възстановяване по времето на Българското Възраждане са участвали едни от най-големите ни възрожденски майстори. Преображенският манастир е четвърти по големина в България след Рилския, Бачковския и Троянския манастири. Стените на главната църква „Преображение Господне“ са изписани от големия Захари Зограф. Основната част от сградите са построени от майстор Колю Фичето. Тук се намира един от най-въздействащите български стенописи – Колелото на живота. Преображенският манастир е изграден през 11 век като метох. През 1360 година, по времето на цар Иван Александър, получава автономност.

Отправяме се към Царевград – Велико Търново. Със сигурност много от вас са посещавали старата Българска столица или поне са минавали покрай нея . Но днес ние ще ви я покажем в цялата си прелест и очарование , за да се потопите поне малко в духа на града и да усетите непреодолимата и красота. Разходка по калдъръмените улички на Самоводската чаршия, отрупана с множество дюкянчета и работилнички на различни майстори. Възможност за закупуване на различни продукти и сувенири.

Посещение на Крепостта Царевец – синоним на величие ,слава и богатство! Оттук са управлявали царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман. Посещение на парк с миниатюри „ Духът на хилядолетна България „ -първият по рода си в България парк музей с напълно реални миниатюри . 80 макета в мащаб 1:35 на знакови исторически и природни забележителности от България. Сред тях са крепостта Царевец и Паметникът на Асеневци във Велико Търново, храм-паметникът „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, Античният театър в Пловдив, крепостта Баба Вида и др. Свободно време за разходка и снимки .

Отпътуване за Еменски каньон. Каньонът дава началото на туристическа екопътека, която започва с пещера и завършва с приказния водопад Момин скок, висок 10 метра. Негованската екопътека е първата екопътека, построена на територията на България. През 1980 г. Еменският каньон и водопадът са обявени за защитена територия. 50-метровите отвеси, сводове, водопади и пещери са изненадваща гледка за равнинния терен, сред който се намира каньонът на реката. Дължината му е 950 метра. В неговото начало се разкрива входът на Еменската пещера, свързана с повърхността с естествен вход. Тя е дълга 3113 м и заема седемнадесето място в списъка на най-дълбоките пещери в България. В миналото е използвана последователно като гъбарник, като склад за узряване на сирене и като част от изградената над нея военна база. На снимките можете да разгледате част от красотите, които ви очакват при екскурзия в Еменския каньон.

Отпътуване за геокомплекс Понорите (известно е още под името Пропастите) намиращо се на около 400 метра от село Мусина. Представлява две пропасти, с дълбочина 25 метра, свързани под земята чрез карстова галерия, като се предполага, че галериите водят до Мусинската и Еменската пещери.

Някога хората са се страхували от природния феномен и са смятали, че пропастите водят до долната земя на мъртвите. Интересното е, че с всяко стъпало, което ще извървите надолу, температурата рязко се понижава.

Отпътуване за съответните градове на връщане надвечер.

 

 Цени:

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 155 лв 190 лв 140 лв
Варна / Шумен 145 лв 180 лв 130 лв

 

Цената включва:

Транспорт с лицензиран  автобус

1 нощувка със закуска във Велико Търново или региона

Екскурзоводско обслужване

Медицинска застраховка за лица до 65 год

 

Цената не включва:

Доплащане за единично настаняване – 35 лева

Разходка с моторна рибарска лодка – 15 лева на човек

Входна такса за крепостта Царевец  /  За възрастни - 10 лв. ;  За учащи - 5 лв. ; За семейство (с до 3 деца) - 15 лв. /Лица над 60г.- 5 лв 

Входна такса за парк с миниатюри „Духът на хилядолетна България“ – 10 лв възрастни / 5 лв. ученици и пенсионери/Семеен билет 20 лв 

Археологически резерват "Никополис ад Иструм"- Възрастни - 6.00 лв; Учащи - 2.00 лв

 

Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)

Медицинска застраховка за лица на и над 65 г. – доплащане 5 лв.


 

-Допълнителна информация :
-Намаления:
*дете под 12 год. на доп. легло с 2-ма възр. - 15 лв. намаление;

-Необходими документи:
*лична карта с 6-месечна валидност към датата на заминаване;
*За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите / оригинал + 2 копия/ + документ за самоличност на детето /задграничен паспорт или лична карта от 14 год възраст/ + 2 копия от акта за раждане;
*Ученици и студенти да носят необходими документи /студентска книжка, ISIC карта, ученически бележник/ за да ползват намаленията в посещаваните обекти.

 

 

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за

организирано туристическо пътуване,  доплащането се извършва най-късно до 7 дни преди датата на отпътуване.

 

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;

 

 

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване.
 Условия за анулации:

 

до 14 дни преди пътуването – 30%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

 

При отказ или неявяване в деня на провеждане на екскурзията, сумите, заплатени от

туриста, не се възстановяват.

Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.

 

 

 

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

    ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

 

 

„Е-ТУРС“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6244/27.03.2012 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора . Сертификатът към застрахователната полица е с №037001 00004857

 

ктуалните входни такси към момента на пътуването.

 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Цената включва:

Транспорт с лицензиран автобус

1 нощувка със закуска във Велико Търново или региона

Екскурзоводско обслужване

Туристическа застраховка


Цената не включва:

Доплащане за единично настаняване – 25 лева

Разходка с моторна рибарска лодка – 15 лева на човек

Входна такса за крепостта Царевец / За възрастни - 10 лв. ; За учащи - 5 лв. ; За семейство (с до 3 деца) - 15 лв. /Лица над 60г.- 5 лв

Входна такса за парк с миниатюри „Духът на хилядолетна България“ – 10 лв възрастни / 5 лв. ученици и пенсионери/Семеен билет 20 лв

Археологически резерват "Никополис ад Иструм"- Възрастни - 6.00 лв; Учащи - 2.00 лв

Забележка:

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.

Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

Всички упоменати часове са ориентировъчни и търпят промени в хода екскурзията.

При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. актуалните входни такси към момента на пътуването.
Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg