„НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” НА ИСТАНБУЛ и „Църквата на първото число“, 01.11-05.11
Продължителност: 5 дни / 4 Нощувки
Транспорт: Автобус
Цена от445 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ПРОГРАМА

Програма

„НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” НА ИСТАНБУЛ
и „Църквата на първото число“
 
01 – 05 ноември 2023
Други дати:
30 август – 03 септември 2023 (променена поредност на програмата)
Попитайте за актуалните програми за другите дати.
 
5 дни – 4 нощувки с автобус и дневни преходи от Добрич, Варна и Бургас
 
Истанбул няма аналог в света. Той е от градовете, които трудно могат да бъдат разказани с думи. Тук всеки път откриваш нещо ново, за да се връщаш отново и отново.
„НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ на Истанбул“ е екскурзия, създадена с много желание и ентусиазъм за Вас, хората с богати интереси и вкус на откриватели. Тя включва уникални, рядко посещавани обекти, съхранили грижовно през вековете духовност, история, култура и нрави.
Новото издание за първи път е с продължителност 5 дни с 4 нощувки
  Цена на човек двойна / тройна стая Единична стая дете 0-5,99 г. с 2-ма възр. в стая дете 6-12 г. с 2-ма възр. в стая
Хотел Ephesus 4* или подобен 4* 465 лв. 600 лв. 160 лв. 295 лв.
Хотел River 3*,
или подобен 3*
445 лв. 570 лв. 160 лв. 285 лв.
 
  • Отпътуване от Добрич при мин. 10 човека - доплащане 20 лв. на човек в двете посоки.
  • Отпътуване от Шумен при мин. 10 човека – доплащане 40 лв. на човек в двете посоки
Програма:
 
Първи ден, 01.11: България – Истанбул: „Непознатите европейски квартали” + „Църквата на първото число“ + Рибен ресторант
05.00 Тръгване от София; 06.30 Отпътуване от Пловдив.
04.00 Тръгване от Добрич; 05.00 Отпътуване от Варна; 07.30 Тръгване от Бургас.
Редовни почивки по пътя. Пристигане в Истанбул.
Непознатите европейски квартали на Истанбул - навлизане в Истанбул по античния римски път VIA EGNATIA, минаващ през исторически селища, днес квартали на Истанбул: Чаталджа, Бююкчекмедже с моста на султан Сюлейман Великолепни, построен от великия архитект Синан, Бейликдюзю, „Българския” квартал Авджилар, Флория с крайбрежната вила на Ататюрк, Йешилкьой (Сан Стефано), Зейтинбурну.
Цена: включено в пакетната цена.
15.00 Посещение на църквата „Дева Мария”, известна като Църквата на първото число“.
Всяко първо число на месеца стотици поклонници се стичат в посветения на Богородица храм. С ключетата, които си купуват на входа, вярващите „ритуално” отключват иконите, за да могат техните молитви и желания да се приемат от светците и пренесат към небесата. Други, чиито желания са се сбъднали, черпят чакащите със сладки, както повелява традицията…
Цена: включено в пакетната цена.
Около 17.30 Настаняване в хотела. Време за почивка и свободно време.
20.00-22.30 Вечеря в рибен ресторант на брега на Босфора:
Цена: 25 евро на човек – транспорт, екскурзовод, музика по желание, вечеря (мезета, предястие, лаврак или ципура, десерт плодове, вода, хляб).
 
Втори ден, 02.11: „Византийски хроники – Фенер и Балат” + „Величието на Босфора“ + „Азиатски Истанбул и „Пеещите фонтани”
От 07.00 Закуска. Програма по желание:
09.00-13.00 „Византийски хроники – Фенер и Балат” или краят на една империя.
Акценти: Портата на Хариус, джамията на Михримах, византийски дворец Текфур, църква „Св. Богородица Влахерна”, цветните къщи на Балат, Вселенска патриаршия и църква „Св. Георги”.
Кварталите на Айвансарай, Фенер и Балат, разположени по брега на Златния рог, крият в себе си голяма част от истинското лице на Истанбул и огромно културно-историческо богатство.  Византийски свещеници, горди кръстоносци, османски паши, арменски търговци, еврейски магазинери и цигани-ясновидци са населявали заедно тези райони през вековете.
Екскурзията започва с влизане пеша през втората по значимост порта в стените на Константинопол- Портата на Хариус (Едирнекапъ), през която султан Мехмет II влиза триумфално в града след превземането му. В близост се намира джамията на Михримах, единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни.
Разходката продължава с покрай крепостните стени и посещение на единствения оцелял и реставриран византийски дворец Текфур. Дворецът на Багренородния (на Порфирогента) или както е наричан още от турците Текфур-сарай (дворецът на християнския владетел) е построен в края на ХІІІ – нач. на ХІVв. за резиденция на Константин Палеолог – син на император Михаил VІІІ Палеолог. Сградата се намира между външните и вътрешните крепостни стени в северозападния край на града и е била част от представителните постройки на Влахернския дворцов комплекс.
Следва посещение на църквата с аязмо "Св. Богородица Влахерна". До превземането на Константинопол от османците черквата е съхранявала чудотворната икона, одеждата и пояса на света Богородица от Йерусалим. С тези реликви са свързани големите християнски празници „Полагане пояса на света Богородица” (31 август) и „Покров на Пресвета Богородица” (1 октомври). Днес посетителите могат да вземат вода от аязмото в църквата.
Придвижване към реставрирана част от кварталите Фенер и Балат. Свободно време за разходка и снимки на цветните къщи на Балат и тесните улички осеяни с многобройни кафенета.
Свободно време за посещение на Вселенската патриаршия и църквата „Св. Георги” – в нея можете да се докоснете до много светини: част от колоната, на която е бичуван Иисус Христос, мощите на Св. Йоан Златоуст, Григорий Богослов и Василий Велики.
Това е седалището на Вселенския патриарх и един от центровете на източноправославния свят.
Цена: 20 евро на човек – транспорт, входна такса за двореца Текфур, посещение на църквата "Св. Богородица Влахерна", Вселенската патриаршия и църквата „Св. Георги” лицензиран екскурзовод на български език.
13.00-19.00 „Величието на Босфора: от Мраморно до Черно море и третия мост“ – Круиз с кораб по цялото протежение на протока Босфора.
Единствената на българския пазар организирана разходка с моторен кораб по цялото протежение на Босфора! Тръгване от пристанище Еминьоню и навлизане в Босфора, плаване покрай джамията на Сюлейман Великолепни, дворците Топкапъ и Долмабахче, кварталите Каракьой, Бешикташ, Ортакьой, минаване под първия междуконтинентален мост, Арнавуткьой, Бебек. Преминаване под втория междуконтинентален мост. Продължаване към Черно море покрай едни от най-луксозните днес квартали, които крият все още много истории и легенди - Истинийе, Саръйер, Бейкоз. Стигане пред най-новия и най-големия от трите междуконтинентални моста – „Явуз Селим Султан“! Зад него е Черно море…
Следва слизане в квартала Анадолу Кавак, който е запазил своята уникална атмосфера. Тесните улички, уединените дворове, малките площадчета и рибните ресторанти на брега на морето пренасят посетителите в отминали времена. Изкачване до крепостта „Йорос“, откъдето се открива уникална гледка към Черно море и третия междуконтинентален мост “Явуз Селим Султан“.
Свободно време за разходка.
Отплаване назад по азиатския бряг покрай наниз от исторически вили, пристани на романтични квартали, джамии, църкви и синагоги, подчертаващи богатата палитра от етноси и религии, живеещи в мир и задруга...
Цена: 35 евро на човек – наем самостоятелен двупалубен кораб с микрофонна уредба, такса пристан, екскурзовод.
 
За записаните на „Круиза по Босфора”
19.00-22.30 Нощна екскурзия „Азиатски Истанбул и „Пеещите фонтани”
Слизане на азиатския бряг и отпътуване за азиатския квартал Юскюдар, където се намира джамията на Михримах – единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни. Разглеждане на джамията отвън. Продължаване с автобус покрай азиатския бряг за квартал Аташехир, където се намира WATER GARDEN ISTANBUL – един от най-големите гастрономически и развлекателни центрове в ЕВРОПА. В него се намира басейн с площ от 5 хиляди квадратни метра и се смята за "най-големият" басейн в Европа. Гостите се наслаждават на изключителна хореография на ослепителна вода, светлина, лазерни, музикални и огнени шоута, ресторанти и кафенета.
22.30 Тръгване към хотела с преминаване обратно в Европа по първия междуконтинентален мост.
Цена: 12 евро на човек – транспорт с автобус, лицензиран екскурзовод.
 
За останалите, с тръгване от хотелите:
18.00-22.30 Нощна екскурзия „До Азия под Босфора и „Пеещите фонтани”
Преминаване от Европа в Азия с междуконтиненталното метро Мармарай. Само за няколко минути ще се прекоси Босфора с метро по един от най-новите мегапроекти в Истанбул – тунела Мармарай. Излизане на азиатския квартал Кадъкьой, където се намира джамията на Михримах – единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни. Разглеждане на джамията отвън. Продължаване с автобус покрай азиатския бряг. Спиране за панорамни снимки в близост до Кулата на девицата (при възможност). Продължаване за квартал Аташехир, където се намира WATER GARDEN ISTANBUL – най- големият гастрономичен и развлекателен център в ЕВРОПА. В него се намира басейн с площ от 5 хиляди квадратни метра и се смята за "най-големият" басейн в Европа. Гостите се наслаждават на изключителна хореография на ослепителна вода, светлина, лазерни, музикални и огнени шоута, ресторанти и кафенета.
22.30 Тръгване към хотела с преминаване обратно в Европа по първия междуконтинентален мост.
            Цена: 20 евро на човек – билет междуконтинентално метро Мармарай, транспорт с автобус, екскурзоводско обслужване
 
Трети ден, 03.11: „Великите стени на Костантинопол + Пиер Лоти” + „Азиатските тайни на Босфора” + Ориенталска вечер на кораб
07.00-08.15 Закуска.
08.30-11.30 Екскурзия „Великите стени на Костантинопол и Пиер Лоти”
Панорамна обиколка край стените на Античния град с впечатляващи истории за неговото величие, за многобройните обсади, победи, възход и упадък. Минаване покрай най-известните порти на Античния град – Златната порта (Йедикуле), Силиври капъ, Топкапъ.
Поглед към крепостните стени и Златния рог дава изкачването с кабинков лифт до историческото кафене „Пиер Лоти” . Кацнало на висок хълм, то разкрива поетична гледка към Истанбул, вдъхновявала в миналото известен френски автор, а днес нас. Кафенето е едновременно модерно, но съхранило дъха на 19 век  и предлага наргиле, игра на табла, ароматен чай, турско кафе... и този запомнящ се изглед.
Цена: включено в пакетната цена.
12.00-17.30 „Азиатските тайни на Босфора – Юскюдар, Кузгунджук, Анадолу Хисар и Чамлъджа”.
Екскурзията започва с преминаване от Европа в Азия над Босфора по междуконтиненталния мост.
Продължаване през историческите квартали Кандили, Ченгелкьой, Бейлярбей.
Посещение на султанския дворец Кючюксу - ловна резиденция на Султан Абдул Меджид I. Разположен на брега, там където се вливат единствените реки в Босфора, той носи изтънчеността на т.нар. Османски барок, съчетаващ умело ориенталски и западни елементи.
Свободно време за кафе на брега на Босфора или разходка около крепостта „Анадолу Хисар“ (Азиатската крепост), построена от султан Баязид Светкавицата. Със своите исторически морски вили и тесни улички, кварталът и до днес е запазил своя чар и атмосфера от преди 100г.
Посещение на новооткритата джамия Чамлъджа, която е най-голямата в Турция. Огромният религиозен храм, построен в османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул. От площадките около джамията се открива невероятна панорама към Босфора.
Константинопол е бил векове наред пример за религиозна и етническа толерантност. Евреи, мюсюлмани и християни – арменци, гърци, българи живеели един до друг. Заедно ловели риба, търгували стоки, строели къщи и храмове, празнували своите празници. Днес тези времена са отминали, но един от кварталите, които са запазили тези спомени е Кузгунджук. Това е един от онези квартали, които имат уникална и различна атмосфера. Има много неща за откриване в квартала с неговите приятелски настроени собственици на магазини, цветни къщи, автентична архитектура и приятни кафенета. Кратка организирана разходка из квартала – синагогата, арменската църква, джамията, гръцката църква с аязмо „Св. Пантелеймон“, цветните къщи. Свободно време за разходка.
Продължаване за големия квартал Юскюдар. Посещение на историческата джамия на Михримах - единствената дъщеря на най-великия султан Сюлейман Великолепни. Тя е една от двете джамия, проектирани от императорския архитект Мимар Синан за Михримах.
Екскурзията завършва с връщане в Европа от Азия с междуконтиненталното метро Мармарай. Само за няколко минути ще се прекоси Босфора с метро по един от най-новите мегапроекти в Истанбул – тунела Мармарай..
Цена: 30 евро на човек - транспорт по целия маршрут, входна такса за ловния дворец Кючуксу, билет междуконтинентално метро Мармарай, беседи във всички обекти, екскурзовод.
Връщане в хотелите.
20.00-24.00 Ориенталска вечер на кораб “ORIENT BOSPHORUS
Едно прекрасно нощно изживяване с пътуване по Босфора. Вечеря на кораба, програма с фолклорни и ориенталски танци, дервиш, музика и DJ.
Цена: 35 евро - трансфер, круиз по Босфора с двупалубен кораб, богата програма, вечеря (салата+основно ястие /пиле, кюфтета или риба/+десерт+хляб+вода), неограничено количество местен алкохол (турска ракия, вино, бира) и безалкохолни напитки.
 
Четвърти ден, 04.11: „Остров Хейбелиада“+„Латински Истанбул“ + Кула Галата + Галата Порт
07.00-08.30 Закуска. Програма по желание:
09.00-14.00 „Българската следа на Принцовите острови – “Хейбелиада“
Круиз до Принцовите острови с ферибот до втория по големина остров Халки (Хейбелиада). Разходка и посещение на комплекса на манастира „Св. Троица” и Богословската школа. В градината около нея са засадени цветя и растения, споменати в Библията. Затова я наричат Райската градина. Много наши възрожденци са завършили гръцката Богословска школа, а историята, свързана с българите, не свършва с това... В църквата на манастира се пази и оригинала на чудотворната икона „Созополската Черна Богородица“.
Възможност за посещение на гръцката църква „Св. Никола“ с аязмо.
Свободно време за разходка и обяд. Тръгване обратно с ферибот към европейския бряг.
Цена: 15 евро на човек - трансфер, двупосочен билет за ферибот до остров Хейбелиада Принцовите острови, лицензиран екскурзовод.
Прибиране в хотела.
15.00-19.00 Екскурзия „Латинския Истанбул”
Паметник на Ататюрк, площад Таксим, улица Истиклал, гръцката църква „Св. Троица”, катедрала „Св. Антонио”, на танцуващите дервиши Галата.
От средата на 16в. на картата на Истанбул, в района на днешната нова европейска част се появява място, наречено - "Пера", в превод от гръцки "намиращ се отзад". Много скоро тези градски покрайнини се превръщат в процъфтяващ, стремително развиващ се, престижен район, населяван предимно от чужденци. Главната улица получава името Гранд-рю-де-Пера, електрическо осветление, железница и трамвай и става предпочитано място за разходки на граждани и пътешественици. Днес  с ново име „Истикял”, тя отново е пешеходна зона. Тук освен красиви сгради присъстват атрактивни заведения, богати книжарници и много магазини. На това място се събира младият Истанбул, който се разхожда, хапва, пийва и забавлява, старото и новото хармонично си съжителстват, редом стоят кафенетата „Старбъкс“ и продавачите на дондурма /сладолед/, облечени с османски носии.
Обиколката започва от величествения паметник на Ататюрк на Таксим – най-известния изцяло пешеходен площад в Истанбул, продължава по „Истиклял” за среща с основните забележителности - гръцката църква „Св. Троица”, Френския културен институт, колежа Галатасарай, рибния пазар Галатасарай, Цветния пасаж, следва посещение на катедрала „Св. Антонио” – най-значимата католическа сграда в града и  завършва с посещение на Музея на танцуващите дервиши Галата. Антична сграда от 1491г., построена от внука на създателя на дервишкото учение Мевляна Руми, съхранява история, предмети,  дрехи.  Дервишите са определяни
като странстващи мистици, хора на любовта, на сърцето. Танцът им „сема”  представлява общуване с Бога, а всяка част от него и дрехата на дервиша носи символика.
             Цена: 15 евро на човек – транспорт, влизане в катедралата „Св. Антонио“, входна такса за Музея на дервишите, екскурзоводски беседи по целия пешеходен маршрут.
Свободно време за посещение на Кулата Галата. Тя е една от най-забележителните постройки на Истанбул с огромното си тяло и конусовидния си цилиндър на върха, извисяващ се на хълм над квартала Галата край Златния рог. На последния етаж има тераса с неописуема гледка над Истанбул. До терасата на кулата може да се стигне с асансьор.
Входна такса: 175 турски лири
Придвижване към новооткрития Галата Порт. Районът представлява комплекс от круизен терминал, обществен площад и над 250 магазина и ресторанта, и други заведения за хранене, разположени по протежение на 1,2 километра по брега на Босфора. От заведенията се открива прекрасна гледка към Азиатския Истанбул и историческия полуостров с двореца Топкапъ и „Света София“. Свободно време за разходка, покупки и вечеря.
Връщане към хотелите.
 
Пети ден, 05.11: Българската църква „Св. Стефан“ + Египетски пазар + Рибен манастир + „Музей на шоколада Пелит“ + Мигрос + Лозенград
08.00-08.30 Освобождаване на хотела. Отпътуване на цялата група.
08.45-09.30 Посещение на българската църква „Св. Стефан“.
Една от светините за всички българи – желязната църква отново грее в пълния си блясък на брега на Златния рог! Обявена за най-красивия немюсюлмански религиозен храм в цяла Турция, църквата ще ни посрещне така, както преди 120г. екзарх Йосиф I благославя и посреща първите поклонници.
Цена: включено в пакетната цена.
09.00-10.00 Посещение на Египетския пазар за покупка на ядки, сладки, кафе, чай, подправки.
Цена: включено в пакетната цена.
10.30-11.30 Посещение на манастира „Св. Богородица Живоносен източник“ или т.нар. Рибен манастир (Балъклъ). В построения в средата на 5 век храм по време на Византийска империя в първия петък след Великден православният народ се стичал тук „като пчели в кошер“. Да се поклони на целебния извор и чудотворна икона пристигал самият император с лодка, а другите поклонници вървяли боси към него… Цар Симеон опожарява храма, а синът му – цар Петър е венчан във възстановената църква. През вековете са записани над 45 чудеса на изцеление на болни след молитви и пиене на чудотворната вода. И ние днес можем да си вземем вода от аязмото в църквата.
Цена: включено в пакетната цена.
12.30-14.00 Посещение на „Музея на шоколада Пелит“.
Първият и все още единствен музей на шоколада в Турция представя уникална изложба на стотици исторически личности, произведения на изкуството и забележителности, майсторски изваяни от шоколад. Ще можете да опитате прекрасния шоколад на фирма Пелит от течен фонтан, а после и да си купите най-различни шоколадени изделия и бонбони.
Цена: 200 турски лири (заплаща се на място).
Отпътуване за България със редовни спирки по двата маршрута за вечеря.
 
  1. Дадените часове са ориентировъчни – поради натоварения трафик в Истанбул, не можем да гарантираме стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
  2. Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.
 
Необходими документи: Международен паспорт или лична карта; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.
Актуалната информация при пътуване към 28.06.2023г.:
Република Турция:
НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).
Република България:
НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи. 
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.
Други: Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
Записване и начин на плащане:
Внасяне на 50 лв. при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване
Доплащането се извършва до 14 дни преди отпътуването. 
Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.
Стандартни условия за анулации:
до 14 дни преди пътуването - 0%;
13 - 7 дни преди пътуването - 50 % от пакетната цена;
под 6 дни - 100%
 
Травел Клуб България ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6032/21.01.2008 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 42 ЗТ. на 17.05.2023 – застрахователна полица № 13052310000435 в  ЗК ”ЛЕВ ИНС” АД
 


ПРОГРАМА

Програма

„НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” НА ИСТАНБУЛ
и „Църквата на първото число“
 
01 – 05 ноември 2023
Други дати:
30 август – 03 септември 2023 (променена поредност на програмата)
Попитайте за актуалните програми за другите дати.
 
5 дни – 4 нощувки с автобус и дневни преходи от Добрич, Варна и Бургас
 
Истанбул няма аналог в света. Той е от градовете, които трудно могат да бъдат разказани с думи. Тук всеки път откриваш нещо ново, за да се връщаш отново и отново.
„НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ на Истанбул“ е екскурзия, създадена с много желание и ентусиазъм за Вас, хората с богати интереси и вкус на откриватели. Тя включва уникални, рядко посещавани обекти, съхранили грижовно през вековете духовност, история, култура и нрави.
Новото издание за първи път е с продължителност 5 дни с 4 нощувки
  Цена на човек двойна / тройна стая Единична стая дете 0-5,99 г. с 2-ма възр. в стая дете 6-12 г. с 2-ма възр. в стая
Хотел Ephesus 4* или подобен 4* 465 лв. 600 лв. 160 лв. 295 лв.
Хотел River 3*,
или подобен 3*
445 лв. 570 лв. 160 лв. 285 лв.
 
  • Отпътуване от Добрич при мин. 10 човека - доплащане 20 лв. на човек в двете посоки.
  • Отпътуване от Шумен при мин. 10 човека – доплащане 40 лв. на човек в двете посоки
Програма:
 
Първи ден, 01.11: България – Истанбул: „Непознатите европейски квартали” + „Църквата на първото число“ + Рибен ресторант
05.00 Тръгване от София; 06.30 Отпътуване от Пловдив.
04.00 Тръгване от Добрич; 05.00 Отпътуване от Варна; 07.30 Тръгване от Бургас.
Редовни почивки по пътя. Пристигане в Истанбул.
Непознатите европейски квартали на Истанбул - навлизане в Истанбул по античния римски път VIA EGNATIA, минаващ през исторически селища, днес квартали на Истанбул: Чаталджа, Бююкчекмедже с моста на султан Сюлейман Великолепни, построен от великия архитект Синан, Бейликдюзю, „Българския” квартал Авджилар, Флория с крайбрежната вила на Ататюрк, Йешилкьой (Сан Стефано), Зейтинбурну.
Цена: включено в пакетната цена.
15.00 Посещение на църквата „Дева Мария”, известна като Църквата на първото число“.
Всяко първо число на месеца стотици поклонници се стичат в посветения на Богородица храм. С ключетата, които си купуват на входа, вярващите „ритуално” отключват иконите, за да могат техните молитви и желания да се приемат от светците и пренесат към небесата. Други, чиито желания са се сбъднали, черпят чакащите със сладки, както повелява традицията…
Цена: включено в пакетната цена.
Около 17.30 Настаняване в хотела. Време за почивка и свободно време.
20.00-22.30 Вечеря в рибен ресторант на брега на Босфора:
Цена: 25 евро на човек – транспорт, екскурзовод, музика по желание, вечеря (мезета, предястие, лаврак или ципура, десерт плодове, вода, хляб).
 
Втори ден, 02.11: „Византийски хроники – Фенер и Балат” + „Величието на Босфора“ + „Азиатски Истанбул и „Пеещите фонтани”
От 07.00 Закуска. Програма по желание:
09.00-13.00 „Византийски хроники – Фенер и Балат” или краят на една империя.
Акценти: Портата на Хариус, джамията на Михримах, византийски дворец Текфур, църква „Св. Богородица Влахерна”, цветните къщи на Балат, Вселенска патриаршия и църква „Св. Георги”.
Кварталите на Айвансарай, Фенер и Балат, разположени по брега на Златния рог, крият в себе си голяма част от истинското лице на Истанбул и огромно културно-историческо богатство.  Византийски свещеници, горди кръстоносци, османски паши, арменски търговци, еврейски магазинери и цигани-ясновидци са населявали заедно тези райони през вековете.
Екскурзията започва с влизане пеша през втората по значимост порта в стените на Константинопол- Портата на Хариус (Едирнекапъ), през която султан Мехмет II влиза триумфално в града след превземането му. В близост се намира джамията на Михримах, единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни.
Разходката продължава с покрай крепостните стени и посещение на единствения оцелял и реставриран византийски дворец Текфур. Дворецът на Багренородния (на Порфирогента) или както е наричан още от турците Текфур-сарай (дворецът на християнския владетел) е построен в края на ХІІІ – нач. на ХІVв. за резиденция на Константин Палеолог – син на император Михаил VІІІ Палеолог. Сградата се намира между външните и вътрешните крепостни стени в северозападния край на града и е била част от представителните постройки на Влахернския дворцов комплекс.
Следва посещение на църквата с аязмо "Св. Богородица Влахерна". До превземането на Константинопол от османците черквата е съхранявала чудотворната икона, одеждата и пояса на света Богородица от Йерусалим. С тези реликви са свързани големите християнски празници „Полагане пояса на света Богородица” (31 август) и „Покров на Пресвета Богородица” (1 октомври). Днес посетителите могат да вземат вода от аязмото в църквата.
Придвижване към реставрирана част от кварталите Фенер и Балат. Свободно време за разходка и снимки на цветните къщи на Балат и тесните улички осеяни с многобройни кафенета.
Свободно време за посещение на Вселенската патриаршия и църквата „Св. Георги” – в нея можете да се докоснете до много светини: част от колоната, на която е бичуван Иисус Христос, мощите на Св. Йоан Златоуст, Григорий Богослов и Василий Велики.
Това е седалището на Вселенския патриарх и един от центровете на източноправославния свят.
Цена: 20 евро на човек – транспорт, входна такса за двореца Текфур, посещение на църквата "Св. Богородица Влахерна", Вселенската патриаршия и църквата „Св. Георги” лицензиран екскурзовод на български език.
13.00-19.00 „Величието на Босфора: от Мраморно до Черно море и третия мост“ – Круиз с кораб по цялото протежение на протока Босфора.
Единствената на българския пазар организирана разходка с моторен кораб по цялото протежение на Босфора! Тръгване от пристанище Еминьоню и навлизане в Босфора, плаване покрай джамията на Сюлейман Великолепни, дворците Топкапъ и Долмабахче, кварталите Каракьой, Бешикташ, Ортакьой, минаване под първия междуконтинентален мост, Арнавуткьой, Бебек. Преминаване под втория междуконтинентален мост. Продължаване към Черно море покрай едни от най-луксозните днес квартали, които крият все още много истории и легенди - Истинийе, Саръйер, Бейкоз. Стигане пред най-новия и най-големия от трите междуконтинентални моста – „Явуз Селим Султан“! Зад него е Черно море…
Следва слизане в квартала Анадолу Кавак, който е запазил своята уникална атмосфера. Тесните улички, уединените дворове, малките площадчета и рибните ресторанти на брега на морето пренасят посетителите в отминали времена. Изкачване до крепостта „Йорос“, откъдето се открива уникална гледка към Черно море и третия междуконтинентален мост “Явуз Селим Султан“.
Свободно време за разходка.
Отплаване назад по азиатския бряг покрай наниз от исторически вили, пристани на романтични квартали, джамии, църкви и синагоги, подчертаващи богатата палитра от етноси и религии, живеещи в мир и задруга...
Цена: 35 евро на човек – наем самостоятелен двупалубен кораб с микрофонна уредба, такса пристан, екскурзовод.
 
За записаните на „Круиза по Босфора”
19.00-22.30 Нощна екскурзия „Азиатски Истанбул и „Пеещите фонтани”
Слизане на азиатския бряг и отпътуване за азиатския квартал Юскюдар, където се намира джамията на Михримах – единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни. Разглеждане на джамията отвън. Продължаване с автобус покрай азиатския бряг за квартал Аташехир, където се намира WATER GARDEN ISTANBUL – един от най-големите гастрономически и развлекателни центрове в ЕВРОПА. В него се намира басейн с площ от 5 хиляди квадратни метра и се смята за "най-големият" басейн в Европа. Гостите се наслаждават на изключителна хореография на ослепителна вода, светлина, лазерни, музикални и огнени шоута, ресторанти и кафенета.
22.30 Тръгване към хотела с преминаване обратно в Европа по първия междуконтинентален мост.
Цена: 12 евро на човек – транспорт с автобус, лицензиран екскурзовод.
 
За останалите, с тръгване от хотелите:
18.00-22.30 Нощна екскурзия „До Азия под Босфора и „Пеещите фонтани”
Преминаване от Европа в Азия с междуконтиненталното метро Мармарай. Само за няколко минути ще се прекоси Босфора с метро по един от най-новите мегапроекти в Истанбул – тунела Мармарай. Излизане на азиатския квартал Кадъкьой, където се намира джамията на Михримах – единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни. Разглеждане на джамията отвън. Продължаване с автобус покрай азиатския бряг. Спиране за панорамни снимки в близост до Кулата на девицата (при възможност). Продължаване за квартал Аташехир, където се намира WATER GARDEN ISTANBUL – най- големият гастрономичен и развлекателен център в ЕВРОПА. В него се намира басейн с площ от 5 хиляди квадратни метра и се смята за "най-големият" басейн в Европа. Гостите се наслаждават на изключителна хореография на ослепителна вода, светлина, лазерни, музикални и огнени шоута, ресторанти и кафенета.
22.30 Тръгване към хотела с преминаване обратно в Европа по първия междуконтинентален мост.
            Цена: 20 евро на човек – билет междуконтинентално метро Мармарай, транспорт с автобус, екскурзоводско обслужване
 
Трети ден, 03.11: „Великите стени на Костантинопол + Пиер Лоти” + „Азиатските тайни на Босфора” + Ориенталска вечер на кораб
07.00-08.15 Закуска.
08.30-11.30 Екскурзия „Великите стени на Костантинопол и Пиер Лоти”
Панорамна обиколка край стените на Античния град с впечатляващи истории за неговото величие, за многобройните обсади, победи, възход и упадък. Минаване покрай най-известните порти на Античния град – Златната порта (Йедикуле), Силиври капъ, Топкапъ.
Поглед към крепостните стени и Златния рог дава изкачването с кабинков лифт до историческото кафене „Пиер Лоти” . Кацнало на висок хълм, то разкрива поетична гледка към Истанбул, вдъхновявала в миналото известен френски автор, а днес нас. Кафенето е едновременно модерно, но съхранило дъха на 19 век  и предлага наргиле, игра на табла, ароматен чай, турско кафе... и този запомнящ се изглед.
Цена: включено в пакетната цена.
12.00-17.30 „Азиатските тайни на Босфора – Юскюдар, Кузгунджук, Анадолу Хисар и Чамлъджа”.
Екскурзията започва с преминаване от Европа в Азия над Босфора по междуконтиненталния мост.
Продължаване през историческите квартали Кандили, Ченгелкьой, Бейлярбей.
Посещение на султанския дворец Кючюксу - ловна резиденция на Султан Абдул Меджид I. Разположен на брега, там където се вливат единствените реки в Босфора, той носи изтънчеността на т.нар. Османски барок, съчетаващ умело ориенталски и западни елементи.
Свободно време за кафе на брега на Босфора или разходка около крепостта „Анадолу Хисар“ (Азиатската крепост), построена от султан Баязид Светкавицата. Със своите исторически морски вили и тесни улички, кварталът и до днес е запазил своя чар и атмосфера от преди 100г.
Посещение на новооткритата джамия Чамлъджа, която е най-голямата в Турция. Огромният религиозен храм, построен в османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул. От площадките около джамията се открива невероятна панорама към Босфора.
Константинопол е бил векове наред пример за религиозна и етническа толерантност. Евреи, мюсюлмани и християни – арменци, гърци, българи живеели един до друг. Заедно ловели риба, търгували стоки, строели къщи и храмове, празнували своите празници. Днес тези времена са отминали, но един от кварталите, които са запазили тези спомени е Кузгунджук. Това е един от онези квартали, които имат уникална и различна атмосфера. Има много неща за откриване в квартала с неговите приятелски настроени собственици на магазини, цветни къщи, автентична архитектура и приятни кафенета. Кратка организирана разходка из квартала – синагогата, арменската църква, джамията, гръцката църква с аязмо „Св. Пантелеймон“, цветните къщи. Свободно време за разходка.
Продължаване за големия квартал Юскюдар. Посещение на историческата джамия на Михримах - единствената дъщеря на най-великия султан Сюлейман Великолепни. Тя е една от двете джамия, проектирани от императорския архитект Мимар Синан за Михримах.
Екскурзията завършва с връщане в Европа от Азия с междуконтиненталното метро Мармарай. Само за няколко минути ще се прекоси Босфора с метро по един от най-новите мегапроекти в Истанбул – тунела Мармарай..
Цена: 30 евро на човек - транспорт по целия маршрут, входна такса за ловния дворец Кючуксу, билет междуконтинентално метро Мармарай, беседи във всички обекти, екскурзовод.
Връщане в хотелите.
20.00-24.00 Ориенталска вечер на кораб “ORIENT BOSPHORUS
Едно прекрасно нощно изживяване с пътуване по Босфора. Вечеря на кораба, програма с фолклорни и ориенталски танци, дервиш, музика и DJ.
Цена: 35 евро - трансфер, круиз по Босфора с двупалубен кораб, богата програма, вечеря (салата+основно ястие /пиле, кюфтета или риба/+десерт+хляб+вода), неограничено количество местен алкохол (турска ракия, вино, бира) и безалкохолни напитки.
 
Четвърти ден, 04.11: „Остров Хейбелиада“+„Латински Истанбул“ + Кула Галата + Галата Порт
07.00-08.30 Закуска. Програма по желание:
09.00-14.00 „Българската следа на Принцовите острови – “Хейбелиада“
Круиз до Принцовите острови с ферибот до втория по големина остров Халки (Хейбелиада). Разходка и посещение на комплекса на манастира „Св. Троица” и Богословската школа. В градината около нея са засадени цветя и растения, споменати в Библията. Затова я наричат Райската градина. Много наши възрожденци са завършили гръцката Богословска школа, а историята, свързана с българите, не свършва с това... В църквата на манастира се пази и оригинала на чудотворната икона „Созополската Черна Богородица“.
Възможност за посещение на гръцката църква „Св. Никола“ с аязмо.
Свободно време за разходка и обяд. Тръгване обратно с ферибот към европейския бряг.
Цена: 15 евро на човек - трансфер, двупосочен билет за ферибот до остров Хейбелиада Принцовите острови, лицензиран екскурзовод.
Прибиране в хотела.
15.00-19.00 Екскурзия „Латинския Истанбул”
Паметник на Ататюрк, площад Таксим, улица Истиклал, гръцката църква „Св. Троица”, катедрала „Св. Антонио”, на танцуващите дервиши Галата.
От средата на 16в. на картата на Истанбул, в района на днешната нова европейска част се появява място, наречено - "Пера", в превод от гръцки "намиращ се отзад". Много скоро тези градски покрайнини се превръщат в процъфтяващ, стремително развиващ се, престижен район, населяван предимно от чужденци. Главната улица получава името Гранд-рю-де-Пера, електрическо осветление, железница и трамвай и става предпочитано място за разходки на граждани и пътешественици. Днес  с ново име „Истикял”, тя отново е пешеходна зона. Тук освен красиви сгради присъстват атрактивни заведения, богати книжарници и много магазини. На това място се събира младият Истанбул, който се разхожда, хапва, пийва и забавлява, старото и новото хармонично си съжителстват, редом стоят кафенетата „Старбъкс“ и продавачите на дондурма /сладолед/, облечени с османски носии.
Обиколката започва от величествения паметник на Ататюрк на Таксим – най-известния изцяло пешеходен площад в Истанбул, продължава по „Истиклял” за среща с основните забележителности - гръцката църква „Св. Троица”, Френския културен институт, колежа Галатасарай, рибния пазар Галатасарай, Цветния пасаж, следва посещение на катедрала „Св. Антонио” – най-значимата католическа сграда в града и  завършва с посещение на Музея на танцуващите дервиши Галата. Антична сграда от 1491г., построена от внука на създателя на дервишкото учение Мевляна Руми, съхранява история, предмети,  дрехи.  Дервишите са определяни
като странстващи мистици, хора на любовта, на сърцето. Танцът им „сема”  представлява общуване с Бога, а всяка част от него и дрехата на дервиша носи символика.
             Цена: 15 евро на човек – транспорт, влизане в катедралата „Св. Антонио“, входна такса за Музея на дервишите, екскурзоводски беседи по целия пешеходен маршрут.
Свободно време за посещение на Кулата Галата. Тя е една от най-забележителните постройки на Истанбул с огромното си тяло и конусовидния си цилиндър на върха, извисяващ се на хълм над квартала Галата край Златния рог. На последния етаж има тераса с неописуема гледка над Истанбул. До терасата на кулата може да се стигне с асансьор.
Входна такса: 175 турски лири
Придвижване към новооткрития Галата Порт. Районът представлява комплекс от круизен терминал, обществен площад и над 250 магазина и ресторанта, и други заведения за хранене, разположени по протежение на 1,2 километра по брега на Босфора. От заведенията се открива прекрасна гледка към Азиатския Истанбул и историческия полуостров с двореца Топкапъ и „Света София“. Свободно време за разходка, покупки и вечеря.
Връщане към хотелите.
 
Пети ден, 05.11: Българската църква „Св. Стефан“ + Египетски пазар + Рибен манастир + „Музей на шоколада Пелит“ + Мигрос + Лозенград
08.00-08.30 Освобождаване на хотела. Отпътуване на цялата група.
08.45-09.30 Посещение на българската църква „Св. Стефан“.
Една от светините за всички българи – желязната църква отново грее в пълния си блясък на брега на Златния рог! Обявена за най-красивия немюсюлмански религиозен храм в цяла Турция, църквата ще ни посрещне така, както преди 120г. екзарх Йосиф I благославя и посреща първите поклонници.
Цена: включено в пакетната цена.
09.00-10.00 Посещение на Египетския пазар за покупка на ядки, сладки, кафе, чай, подправки.
Цена: включено в пакетната цена.
10.30-11.30 Посещение на манастира „Св. Богородица Живоносен източник“ или т.нар. Рибен манастир (Балъклъ). В построения в средата на 5 век храм по време на Византийска империя в първия петък след Великден православният народ се стичал тук „като пчели в кошер“. Да се поклони на целебния извор и чудотворна икона пристигал самият император с лодка, а другите поклонници вървяли боси към него… Цар Симеон опожарява храма, а синът му – цар Петър е венчан във възстановената църква. През вековете са записани над 45 чудеса на изцеление на болни след молитви и пиене на чудотворната вода. И ние днес можем да си вземем вода от аязмото в църквата.
Цена: включено в пакетната цена.
12.30-14.00 Посещение на „Музея на шоколада Пелит“.
Първият и все още единствен музей на шоколада в Турция представя уникална изложба на стотици исторически личности, произведения на изкуството и забележителности, майсторски изваяни от шоколад. Ще можете да опитате прекрасния шоколад на фирма Пелит от течен фонтан, а после и да си купите най-различни шоколадени изделия и бонбони.
Цена: 200 турски лири (заплаща се на място).
Отпътуване за България със редовни спирки по двата маршрута за вечеря.
 
  1. Дадените часове са ориентировъчни – поради натоварения трафик в Истанбул, не можем да гарантираме стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
  2. Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.
 
Необходими документи: Международен паспорт или лична карта; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.
Актуалната информация при пътуване към 28.06.2023г.:
Република Турция:
НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).
Република България:
НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи. 
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.
Други: Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
Записване и начин на плащане:
Внасяне на 50 лв. при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване
Доплащането се извършва до 14 дни преди отпътуването. 
Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.
Стандартни условия за анулации:
до 14 дни преди пътуването - 0%;
13 - 7 дни преди пътуването - 50 % от пакетната цена;
под 6 дни - 100%
 
Травел Клуб България ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6032/21.01.2008 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 42 ЗТ. на 17.05.2023 – застрахователна полица № 13052310000435 в  ЗК ”ЛЕВ ИНС” АД
 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ