КОМОТИНИ-КАВАЛА-ФИЛИПИ-АЛИСТРАТИ
Гърция
Маршрут: ДОБРИЧ- ВАРНА - КОМОТИНИ-КАВАЛА-ФИЛИПИ-АЛИСТРАТИ
Продължителност: 3 дни / 2 Нощувки
Транспорт: Автобус
Цена от290 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

ЕКСКУРЗИЯ ДО КОМОТИНИ-КАВАЛА-ФИЛИПИ-АЛИСТРАТИ

 

Дати: 06.10.2023

  

3 дни / 2 нощувки

  

Цена :  от 290 лв

 

ПРОГРАМА

 

1 ден - Добрич - Варна - Комонитини - Филипи - Кавала

Отпътуване в 03:00ч от  Добрич, Младежки дом

Отпътуване в 04:00 от Варна , Антим 1

С кратки почивки по пътя по маршрут: Комотини - Кавала
Пристигане в Комотини. Разглеждане на крепостта на Комотини, крепостта Нимфея (военен музей), паметникът с меча (официалният мемориал на Комотини), кулата с часовника в най-живописната част на града, старинният каменен мост на река Компсату, античният театър в Марония;

Интерес представляват Музеите в Комотини – Църковният музей на Светата Митрополия (“Имарет”), Природонаучният музей, Военният музей, Музеят на ромското кошничарство, Етнографският музей, Музеят на вековете в старинната къща “Скутерис” за живота на буржоазната класа на град Комотини в края на 19-ти и началото на 20-ти век, музеят на името на видния гръцки учен от ХХ век Константинос Каратеодорис, Археологическият музей;


Отпътуване за Филипи- АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТ ФИЛИПИ част от Световното наследство на ЮНЕСКО

 

Всемогъщи царе на древния гръцки свят, римски генерали и хиляди войници, най-важният апостол на ранните християнски години и първият европейски християнин. Открийте следите, които са оставили след себе си само с едно пътуване до удивителния археологически обект на Филипи!

Регионът на Филипи е свързан с много изключителни исторически личности и събития, оформили западния свят. Зашеметяващите паметници, оцелели до днес, са доказателство за дългата история на културите, които си взаимодействат и растат в този регион.

 

Древният град Филипи първоначално (360 г. пр.н.е.) е бил колония на тасийците, с името Кринидес. Скоро обаче е превзет от всемогъщия тогава Филип II, цар на Македония, който укрепява града и му дава името си. През елинистическия период градът се сдобива със своята стена, театър, обществени сгради и частни резиденции. Несъмнено най-впечатляващата сграда от този период, въпреки промените, които е претърпял през вековете, е античният театър на Филипи, който всяко лято е домакин на продукции по време на фестивала във Филипи. През 2-ри век пр. н. е. Виа Егнатия, един от най-големите военни и търговски пътища на древния свят, е построен през Филипи, което превръща града във фокусна точка на региона.

 

Най-важното събитие през римските години обаче, оставило незаличим отпечатък в историята на града, е битката при Филипи през 42 г. пр. н. е., когато римските републиканци, водени от генералите Брут и Касий, се изправят срещу привържениците на монархията – Марк Антоний, Октавиан (впоследствие Цезар Август, първият император на римляните) и Лепид.

Отпътуване за Кавала. Настаняване в хотел. Нощувка.

 

 

2 ден - Кавала

 

Закуска. Кавала - древния Неаполис или   „Син град“ с кристално чисти брегове, паметници на световното наследство, средиземноморска кухня, спокойни разходки, близки бягства до островите, живописни села и планини. Построен амфитеатрално по дължината на морето, на кръстопътя между Изтока и Запада, Кавала ви кани да го откриете...

Пешеходна разходка из новата и старата част на Кавала – разходка в стария град до къщата на Мохамед Али паша /смятан за основател на съвременен Египет/, Имарета, построен от него, който се смята за най-голямата ислямска постройка в Европа. В момента тази постройка е превърната в луксозен хотел. Други забележителности са църквата „Св. Николай Чудотворец“, църквата „Св. Богородица”, паметника на Мохамед Али, Акведуктът Камарес – колосална конструкция, едно от многото дела на Сюлейман Великолепни. Конструкцията се състои от 60 арки. Разглежда се и крепостта на града, разположена на скалист нос на брега на Бяло море. Крепостта е имала 7 порти, като тази, която водела на север се е наричала Стамбул-капия.

·         Археологически музей на Кавала  - счита се за един от най-важните музеи от този вид в Гърция. Съдържа представителни находки от по-широкия район на Източна Македония и Тракия.

·         Музей на Мохамед Али Къщата днес е музей и пренася посетителя обратно в Кавала от 18 век, където бъдещият владетел на Египет е роден и живял до тридесетгодишна възраст.

·         Музеят на тютюна е модерен индустриален и експериментален музей с богат набор от експонати. Това е тематичен музей, който съдържа артефакти и архивни материали за отглеждането и производството на тютюн, неговата селскостопанска и търговска обработка, индустриални тютюневи изделия и експонати от проби от тютюн.

Уникалността на музея се крие във факта, че не само съдържа изложба за обработката на ориенталски тютюни (каквито няма в нито един друг музей в света), но и във факта, че той е музей, който показва икономически и социална история, както и история на технологиите в Кавала и Източна Македония и Тракия по-широко.

·         Морски музей на Кавала  - Открит е с цел да покаже морските традиции на Кавала. По време на посещението си ще можете да видите морски и корабни инструменти, реконструкции на традиционни лодки, книги за корабоплаването, морски пейзажи от художници от Кавала, десетки снимки от пристанището и неговия трафик, традиционна рибарска лодка, известна като „трехантири“ от 1961 г. и историческата лодка от 1932 г., сега ремонтирана, която е била в действие по време на немско-българската окупация.

·         Музеят на маслото и зехтина, единственият по рода си в Източна Македония и Тракия, обхваща площ от 3000 кв. м и включва модерна изложбена площ със зала за събития, театър на открито, засадени с дървета околни пространства и стара мелница за маслини, която е напълно реновирана заедно с механичното оборудване.

·       Крепостта на Кавала е построена около първата четвърт на 15-ти век. Намира се на върха на полуостров Панагия, където се намира старият град. Построена е върху останките на византийския акропол на Христополис (предишно име на Кавала). Изградена е от гранитен камък, мрамор и тухли. От главната порта се вижда разделението между външен и вътрешен двор чрез напречна стена.

 


3 ден - Кавала - пещера Алистрати

 

Закуска. Кавала живее с модерно темпо, предлагайки широка гама от магазини, малки и големи, модерни и традиционни...

Време за шопинг и разходка

Повечето от магазините в Кавала са съсредоточени предимно по два пътя. Единият е улица Venizelou, а другият е улица Omonia – без да се пренебрегват тесните пресичащи се пътища, които обединяват или прекъсват тези две улици, където магазините са също толкова интересни. Магазини с опит в своята област от поколение на поколение, магазини с оригинални и уникални продукти, магазини, които могат да покрият всяка нужда и желание и няма да ви позволят да избягате от изкушението да купите нещо.

 

По най-голямата пешеходна улица, улица Megalou Alexandrou, ще откриете търговския център на Кавала. Помещава се в тютюнев склад, който е след реконструкция и частичен ремонт. Можете лесно да го разпознаете по елегантната му обстановка, а вътре ще намерите магазини за продажба на различни стоки, както и козметични и други услуги.

Отпътуване за пещерата Алистрати – формирана в карстовите скали на местността Петрото (“петра” от гръцки – “камък”) преди повече от 2 млн. години, главно през Плейстоцена. Тя е част от подземната система на река Драматица, заедно с още четири пещери в близост. Алистрати е забележителна не само с внушителните си размери, а и с богатството от скални форми и биологични видове.

Освен на скални образувания, пещерата е много богата и на биоразнообразие. В нея са открити 36 вида организми и микроорганизми. Тук живеят 6 вида прилепи. В Алистрати са регистрирани и някои ендемични видове, които не се срещат никъде другаде по света. В пещерата д-р Петър Берон открива за първи път малкия подземен обитател (с дължина едва 3 мм), кръстен на откривателя си – Alistratia Beroni.

Отпътуване за България около 16:00ч.

 

Цени:

 

Град на отпътуване
Цена на човек в двойна/ тройна стая Единична стая Дете до 11,99 г с 2 възрастни
Добрич 300 лв  360 лв  285 лв
Варна  290 лв  350 лв  275 лв

 

 

 


Цената включва:

 

-          Транспорт с лицензиран автобус

-           2 нощувки със закуски в хотел 3* в Кавала

-          Застраховка

-           Екскурзоводско обслужване

 

 

Цената не включва:

 

-           Доплащане за единична стая 60 лева

-         Такса престой в Гърция- 0.50 EUR на стая на ден в хотел 2*; 1.50 EUR на стая на ден в хотел 3*; 3.00 EUR на стая на ден в хотел 4* и 4.00 EUR на стая на ден в хотел 5* (заплаща се задължително и индивидуално на рецепцията на всеки хотел!)

-          -Входни такси за ученици на обект около 3 евро, за възрастни 6 евро

-           Пещера Алистрати -  входна такса 6 евро

Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 8 лв / лица над 80 год. – не се застраховат

 

 

 

* Необходими документи – валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта

 

 

 

 

ПРОГРАМА

ЕКСКУРЗИЯ ДО КОМОТИНИ-КАВАЛА-ФИЛИПИ-АЛИСТРАТИ

 

Дати: 06.10.2023

  

3 дни / 2 нощувки

  

Цена :  от 290 лв

 

ПРОГРАМА

 

1 ден - Добрич - Варна - Комонитини - Филипи - Кавала

Отпътуване в 03:00ч от  Добрич, Младежки дом

Отпътуване в 04:00 от Варна , Антим 1

С кратки почивки по пътя по маршрут: Комотини - Кавала
Пристигане в Комотини. Разглеждане на крепостта на Комотини, крепостта Нимфея (военен музей), паметникът с меча (официалният мемориал на Комотини), кулата с часовника в най-живописната част на града, старинният каменен мост на река Компсату, античният театър в Марония;

Интерес представляват Музеите в Комотини – Църковният музей на Светата Митрополия (“Имарет”), Природонаучният музей, Военният музей, Музеят на ромското кошничарство, Етнографският музей, Музеят на вековете в старинната къща “Скутерис” за живота на буржоазната класа на град Комотини в края на 19-ти и началото на 20-ти век, музеят на името на видния гръцки учен от ХХ век Константинос Каратеодорис, Археологическият музей;


Отпътуване за Филипи- АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТ ФИЛИПИ част от Световното наследство на ЮНЕСКО

 

Всемогъщи царе на древния гръцки свят, римски генерали и хиляди войници, най-важният апостол на ранните християнски години и първият европейски християнин. Открийте следите, които са оставили след себе си само с едно пътуване до удивителния археологически обект на Филипи!

Регионът на Филипи е свързан с много изключителни исторически личности и събития, оформили западния свят. Зашеметяващите паметници, оцелели до днес, са доказателство за дългата история на културите, които си взаимодействат и растат в този регион.

 

Древният град Филипи първоначално (360 г. пр.н.е.) е бил колония на тасийците, с името Кринидес. Скоро обаче е превзет от всемогъщия тогава Филип II, цар на Македония, който укрепява града и му дава името си. През елинистическия период градът се сдобива със своята стена, театър, обществени сгради и частни резиденции. Несъмнено най-впечатляващата сграда от този период, въпреки промените, които е претърпял през вековете, е античният театър на Филипи, който всяко лято е домакин на продукции по време на фестивала във Филипи. През 2-ри век пр. н. е. Виа Егнатия, един от най-големите военни и търговски пътища на древния свят, е построен през Филипи, което превръща града във фокусна точка на региона.

 

Най-важното събитие през римските години обаче, оставило незаличим отпечатък в историята на града, е битката при Филипи през 42 г. пр. н. е., когато римските републиканци, водени от генералите Брут и Касий, се изправят срещу привържениците на монархията – Марк Антоний, Октавиан (впоследствие Цезар Август, първият император на римляните) и Лепид.

Отпътуване за Кавала. Настаняване в хотел. Нощувка.

 

 

2 ден - Кавала

 

Закуска. Кавала - древния Неаполис или   „Син град“ с кристално чисти брегове, паметници на световното наследство, средиземноморска кухня, спокойни разходки, близки бягства до островите, живописни села и планини. Построен амфитеатрално по дължината на морето, на кръстопътя между Изтока и Запада, Кавала ви кани да го откриете...

Пешеходна разходка из новата и старата част на Кавала – разходка в стария град до къщата на Мохамед Али паша /смятан за основател на съвременен Египет/, Имарета, построен от него, който се смята за най-голямата ислямска постройка в Европа. В момента тази постройка е превърната в луксозен хотел. Други забележителности са църквата „Св. Николай Чудотворец“, църквата „Св. Богородица”, паметника на Мохамед Али, Акведуктът Камарес – колосална конструкция, едно от многото дела на Сюлейман Великолепни. Конструкцията се състои от 60 арки. Разглежда се и крепостта на града, разположена на скалист нос на брега на Бяло море. Крепостта е имала 7 порти, като тази, която водела на север се е наричала Стамбул-капия.

·         Археологически музей на Кавала  - счита се за един от най-важните музеи от този вид в Гърция. Съдържа представителни находки от по-широкия район на Източна Македония и Тракия.

·         Музей на Мохамед Али Къщата днес е музей и пренася посетителя обратно в Кавала от 18 век, където бъдещият владетел на Египет е роден и живял до тридесетгодишна възраст.

·         Музеят на тютюна е модерен индустриален и експериментален музей с богат набор от експонати. Това е тематичен музей, който съдържа артефакти и архивни материали за отглеждането и производството на тютюн, неговата селскостопанска и търговска обработка, индустриални тютюневи изделия и експонати от проби от тютюн.

Уникалността на музея се крие във факта, че не само съдържа изложба за обработката на ориенталски тютюни (каквито няма в нито един друг музей в света), но и във факта, че той е музей, който показва икономически и социална история, както и история на технологиите в Кавала и Източна Македония и Тракия по-широко.

·         Морски музей на Кавала  - Открит е с цел да покаже морските традиции на Кавала. По време на посещението си ще можете да видите морски и корабни инструменти, реконструкции на традиционни лодки, книги за корабоплаването, морски пейзажи от художници от Кавала, десетки снимки от пристанището и неговия трафик, традиционна рибарска лодка, известна като „трехантири“ от 1961 г. и историческата лодка от 1932 г., сега ремонтирана, която е била в действие по време на немско-българската окупация.

·         Музеят на маслото и зехтина, единственият по рода си в Източна Македония и Тракия, обхваща площ от 3000 кв. м и включва модерна изложбена площ със зала за събития, театър на открито, засадени с дървета околни пространства и стара мелница за маслини, която е напълно реновирана заедно с механичното оборудване.

·       Крепостта на Кавала е построена около първата четвърт на 15-ти век. Намира се на върха на полуостров Панагия, където се намира старият град. Построена е върху останките на византийския акропол на Христополис (предишно име на Кавала). Изградена е от гранитен камък, мрамор и тухли. От главната порта се вижда разделението между външен и вътрешен двор чрез напречна стена.

 


3 ден - Кавала - пещера Алистрати

 

Закуска. Кавала живее с модерно темпо, предлагайки широка гама от магазини, малки и големи, модерни и традиционни...

Време за шопинг и разходка

Повечето от магазините в Кавала са съсредоточени предимно по два пътя. Единият е улица Venizelou, а другият е улица Omonia – без да се пренебрегват тесните пресичащи се пътища, които обединяват или прекъсват тези две улици, където магазините са също толкова интересни. Магазини с опит в своята област от поколение на поколение, магазини с оригинални и уникални продукти, магазини, които могат да покрият всяка нужда и желание и няма да ви позволят да избягате от изкушението да купите нещо.

 

По най-голямата пешеходна улица, улица Megalou Alexandrou, ще откриете търговския център на Кавала. Помещава се в тютюнев склад, който е след реконструкция и частичен ремонт. Можете лесно да го разпознаете по елегантната му обстановка, а вътре ще намерите магазини за продажба на различни стоки, както и козметични и други услуги.

Отпътуване за пещерата Алистрати – формирана в карстовите скали на местността Петрото (“петра” от гръцки – “камък”) преди повече от 2 млн. години, главно през Плейстоцена. Тя е част от подземната система на река Драматица, заедно с още четири пещери в близост. Алистрати е забележителна не само с внушителните си размери, а и с богатството от скални форми и биологични видове.

Освен на скални образувания, пещерата е много богата и на биоразнообразие. В нея са открити 36 вида организми и микроорганизми. Тук живеят 6 вида прилепи. В Алистрати са регистрирани и някои ендемични видове, които не се срещат никъде другаде по света. В пещерата д-р Петър Берон открива за първи път малкия подземен обитател (с дължина едва 3 мм), кръстен на откривателя си – Alistratia Beroni.

Отпътуване за България около 16:00ч.

 

Цени:

 

Град на отпътуване
Цена на човек в двойна/ тройна стая Единична стая Дете до 11,99 г с 2 възрастни
Добрич 300 лв  360 лв  285 лв
Варна  290 лв  350 лв  275 лв

 

 

 


Цената включва:

 

-          Транспорт с лицензиран автобус

-           2 нощувки със закуски в хотел 3* в Кавала

-          Застраховка

-           Екскурзоводско обслужване

 

 

Цената не включва:

 

-           Доплащане за единична стая 60 лева

-         Такса престой в Гърция- 0.50 EUR на стая на ден в хотел 2*; 1.50 EUR на стая на ден в хотел 3*; 3.00 EUR на стая на ден в хотел 4* и 4.00 EUR на стая на ден в хотел 5* (заплаща се задължително и индивидуално на рецепцията на всеки хотел!)

-          -Входни такси за ученици на обект около 3 евро, за възрастни 6 евро

-           Пещера Алистрати -  входна такса 6 евро

Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 8 лв / лица над 80 год. – не се застраховат

 

 

 

* Необходими документи – валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта

 

 

 

 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Цената включва:- Транспорт с лицензиран автобус

- 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Кавала

- Застраховка

- Екскурзоводско обслужване

Цената не включва:- Доплащане за единична стая 60 лева

- Такса престой в Гърция- 0.50 EUR на стая на ден в хотел 2*; 1.50 EUR на стая на ден в хотел 3*; 3.00 EUR на стая на ден в хотел 4* и 4.00 EUR на стая на ден в хотел 5* (заплаща се задължително и индивидуално на рецепцията на всеки хотел!)

- Входни такси за ученици на обект около 3 евро, за възрастни 6 евро

- Пещера Алистрати - входна такса 6 евро

Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 8 лв / лица над 80 год. – не се застраховат

  • Необходими документи – валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта
Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg