Екскурзия до Перник-водопад Бучалото-Кюстендил-Църногорски манастир-Земенски манастир – Трън- Ждрелото на река Ерма-Кадин мост
България
Маршрут: Перник-водопад Бучалото-Кюстендил-Църногорски манастир-Земенски манастир – Трън- Ждрелото на река Ерма-Кадин мост
Продължителност: 3 дни / 2 Нощувки
Транспорт: Автобус
Цена от220 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Екскурзия по маршрут: Перник-водопад Бучалото-Кюстендил-Църногорски манастир-Земенски манастир – Трън- Ждрелото на река Ерма-Кадин мост

 

Дата:
16.06.2023
25.08.2023

Продължителност: 3 дн /2 нощувки/

 

Цена : от  220 лв

Отпътуване от : *Добрич, Варна, Шумен, Търговище, В Търново,Севлиево

 

 


 

 

Програма

 

1 ден: Перник-водопад Бучалото-Кюстендил

 

04:15 ч. отпътуване от Добрич  от Младежки дом,

05:15 ч. отпътуване от Варна от  /Антим-1/,

06:15 ч. отпътуване от Шумен в  от 5-ти км,

07:00 ч. отпътуване от Търговище от ОМВ бензиностанция

08:00 ч. отпътуване от Велико Търново  от автогара „Юг“

08:40 ч. отпътуване от Севлиево  в посока към Перник- индустриално сърце на България. Разглеждане на единствения на Балканите минен музей - мястото, където през 1891 г. е открит първият подземен рудник "Старите рудници". Разглеждане на Средновековната пернишка крепост е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на Перник. Запазените останки очертават многоъгълна крепост, за която се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг.  Тази тракийска крепост е една от най-значимите в българските земи, засвидетелствана по археологически път. В началото на ХІ век владетел на крепостта и селището Перник е боляринът от прабългарски род Кракра. Легендите и песните за непобедимия войвода Кракра се разказват и пеят до ден днешен. Пернишката крепост придобива международна известност, когато театърът на военните действия между България и Византия се преместил в западните български земи.

От крепостта се открива изглед към местността “Кървавото”. Според легендата през 1016г. Кракра устоява на 88-дневна обсада, при която загиват много византийци. Оттук идва името на местността. Според едно от житията на закрилника на града – Свети Иван Рилски, в тази местност се е намирала пещерата на отшелника.

Отпътуване за Радомир. Кратка фото пауза пред "Бучалото". Необичайно за традиционната градска среда, сред приятно подреден природен кът– малък водопад дарява свежест и прохлада през цялата година. Нарекли са го съвсем подходящо - "Бучалото", заради характерния бучащ тътен, който се носи наоколо от водата. Височината му е около 10-12 метра.

Отпътуване за Кюстендил. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

 

 

2 ден Земенски манастир-Църногорски манастир-Трън-Ждрелото на река Ерма

 

Закуска. Отпътуване за Земенски манастир „Свети Йоан Богослов“, разположен в извивките на Земенския пролом на река Струма. Основан по времето на Първото Българско царство-XI век. Тук е съхранено и едно от най-ранните изображения на Свети Йоан Рилски. Емблематична за Земенската църква е сцената с изковаването на гвоздеите, с които Христос е прикован към кръста. В света няма друг храм с подобен стенопис. Храмът пази още едно съкровище – автентичният каменен олтар – квадратен камък се издига в средата на църквата. Според преданията, ако човек постави лявата си ръка върху него и си пожелае нещо, то се сбъдва. Земенската църква, единствената у нас с кубична форма е обявена за паметник на българската архитектура и живопис, а Земенският манастир – за национален музей под закрила на ЮНЕСКО. Разглеждане на манастира и най-старата постройка в него – малката църква „Св. Йоан Богослов". Забележително е, че манастирската обител е рухвала и отново възстановявана няколко пъти, а църквата със стенописите е оцеляла повече от 9 века до наши дни. 

Отпътуване за Църногорски манастир. Своето основаване манастирът дължи най-вероятно на заселили се в планината Черна гора (диал. Църна гора) отшелници, намиращи се под влияние на живота на великите пустинножители свв. Йоан Рилски, Гавриил Лесновски, Йоаким Осоговски и Прохор Пшински, които се подвизавали в басейна на р. Струма. А точно по долината на тази река в България прониквало силно християнското влияние от юг. Самото име на планината краеведите свързват именно с множеството монаси – наречени на стария български език „черноризци".

Отпътуване за живописното ждрело на р. Ерма наричано -“Бисерът на вълшебната Ерма”.

То е едно от чудесата на  природата, създадено от хилядолетната борба между водата и скалата.Почти отвесните стени на дивия пролом,дълъг около 100 м. са обрасли с люлякови храсти,покрити са с мъх и лишей.Те се издигат на 120-200 метра височина на разстояние в горния край от 50-60 метра една от друга и само 3-4 метра в дъното.В тази теснина зеленикавите води на р.Ерма се блъскат, пенят, скачат от камък на камък, образуват водовъртежи, каскади и един 4 метров водопад, а по течението на реката се наблюдават множество скални блокове.

Завръщане в Трън. Според преданието първите заселници на Трън отседнали край пътя, където имало голям трън, откъдето дошло и името на новосъздаденото селище-Трън.

Наблизо е църквата ”Св.Петка” с чудотворната икона , тук е и  Скалният параклис „Св. Петка”. Изкачиш ли стълбите, прекрачиш ли прага на пещерата със силна вяра, Светицата ще ти помогне! От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, който е лековит.

Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка

 

   

3ден Кюстендил-крепост Хисарлъка-вековните секвои в местност-Ючбунар-Кадин мост

Закуска. Посещение на църквата "Св. Георги", която датира от X-XI в. Според една легенда тук се намира гробът на българския цар Михаил III Шишман, убит в битката край Велбъжд през 1330 г. Разглеждане на: Пирговата кула идва от гръцки език – пиргос означава кула. Предполага се, че е била построена през XIV-XV в. и е свидетелство за отбранителната система на средновековния град Велбъжд.

Посещение на Галерия "Владимир Димитров-Майстора"- Владимир Димитров-Майстора (1882-1960г) е сред най-прочутите български художници. Специфичният му стил не може да бъде сбъркан – неговите картини са изключително впечатляващи с живите си цветове и уникалния рисунък.
Постоянна експозиция на художествената галерия в Кюстендил съдържа повече от 100 шедьовъра на Владимир Димитров-Майстора. В останалите зали могат да се видят изложби от творби на представители на Кюстендилската изобразителна школа и на творци от страната и чужбина. Филиал на Галерията е Къща музей "Владимир Димитров - Майстора" в село Шишковци. 

Центърът, под който се намира античният град Пауталия, е обявен за Национален архитектурен и археологически резерват "Пауталия – Велбъжд". Проучените паметници и намерените находки позволяват да бъдат анализирани различни периоди от развитието на града, обхващащи твърде широк хронологичен диапазон – от каменно-медната до късно средновековната епоха. Сред най-големите по площ обекти, изследвани в границите на резервата и най-значими, с оглед на разкритите паметници, се открояват "Хисарлъка", "Килийно училище", "Партиен дом", "Младежки дом", "Източна порта", "Художествена галерия", "Читалище", "Дервиш баня" и др. Разкритите архитектурни комплекси с висока културно-историческа стойност, датиращи предимно от римската и ранновизантийската епохи - Градски терми, Югоизточна кула, Източна порта и др. са консервирани и експонирани.

Отпътуване за крепост Хисарлъка - късноантична и средновековна крепост разкриваща богатата история на града.

Отпътуване за местност Ючбунар, където попадате в приказка за вълшебна гора с вековни секвои.

Отпътуване за Кадин мост в Невестино. Една от легендите за моста е за вградената при строежа му Струма невеста. Трима братя строели моста, денем строили, а нощем водата го събаряла. Затова решили да принесат в жертва онази от съпругите, която първа донесе закуска … и дошла най-младата снаха с бебето си … Не я пощадили, вградили я …

Независимо от произхода си, Кадин мост е много интересен – със забележителната си заострена форма и с петте свода, които му придават особен финес. Близо до моста в село Невестино, на брега на река Струма е изграден много приятен парк с издадена напред в реката платформа, от която има прекрасна гледка към моста. Кадин мост е поне със 100г по стар от Дяволския мост и два пъти по-дълъг. Безчет са легендите, които се разказват за Кадин мост.

Отпътуване за съответните градове в ранен следобед. Пристигане вечерта.

 Цени:

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 230 лв 285 лв 215 лв
 Варна 220 лв  275 лв 205 лв
Шумен и Търговище
210 лв 265 лв 195 лв
В.Търново и Севлиево 200 лв 255 лв 185 лв

 

Цената включва:

 

- транспорт с лицензиран автобус

- 2 нощувки със закуски в Кюстендил или региона

- Медицинска застраховка за лица до 65 год

-екскурзоводско обслужване по целия маршрут

 

Цената не включва:

-  доплащане за единична стая  - 55 лева

-  входна такса за Минен музей в Перник: 4,00 лв. за възрастни; Входен билет за ученици и пенсионери - 2,00 лв. В цената на билета е включена екскурзоводска беседа на български език

Средновековна крепост Кракра- 3 лева възрастни, 2 лева ученици, пенсионери, студенти

Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ възрастни – 2.00 лв.
пенсионери и учащи – 1.00 лв

 

Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)

Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 8 лв / лица над 80 год. – не се застраховат

 

 

Предупреждение към туристите:

Добре е да сте обути с удобни ниски  обувки, тъй като  еко-пътеката към Ждрелото на р.Ерма е леко стръмна и каменлива, макар и не много дълга. Преминава се  през 200 метра тунел  с не добре загладена пътна настилка и слабо  осветен. 

До скалния манастир ”Св.Петка” е направено удобно и красиво стълбище , но има продължение около 100 метра което е по пътека обезопасена с парапет  и отвежда до Кръста и мястото от където Светицата се е спасила.

 

 

 

 Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

    ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

ПРОГРАМА

Екскурзия по маршрут: Перник-водопад Бучалото-Кюстендил-Църногорски манастир-Земенски манастир – Трън- Ждрелото на река Ерма-Кадин мост

 

Дата:
16.06.2023
25.08.2023

Продължителност: 3 дн /2 нощувки/

 

Цена : от  220 лв

Отпътуване от : *Добрич, Варна, Шумен, Търговище, В Търново,Севлиево

 

 


 

 

Програма

 

1 ден: Перник-водопад Бучалото-Кюстендил

 

04:15 ч. отпътуване от Добрич  от Младежки дом,

05:15 ч. отпътуване от Варна от  /Антим-1/,

06:15 ч. отпътуване от Шумен в  от 5-ти км,

07:00 ч. отпътуване от Търговище от ОМВ бензиностанция

08:00 ч. отпътуване от Велико Търново  от автогара „Юг“

08:40 ч. отпътуване от Севлиево  в посока към Перник- индустриално сърце на България. Разглеждане на единствения на Балканите минен музей - мястото, където през 1891 г. е открит първият подземен рудник "Старите рудници". Разглеждане на Средновековната пернишка крепост е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на Перник. Запазените останки очертават многоъгълна крепост, за която се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг.  Тази тракийска крепост е една от най-значимите в българските земи, засвидетелствана по археологически път. В началото на ХІ век владетел на крепостта и селището Перник е боляринът от прабългарски род Кракра. Легендите и песните за непобедимия войвода Кракра се разказват и пеят до ден днешен. Пернишката крепост придобива международна известност, когато театърът на военните действия между България и Византия се преместил в западните български земи.

От крепостта се открива изглед към местността “Кървавото”. Според легендата през 1016г. Кракра устоява на 88-дневна обсада, при която загиват много византийци. Оттук идва името на местността. Според едно от житията на закрилника на града – Свети Иван Рилски, в тази местност се е намирала пещерата на отшелника.

Отпътуване за Радомир. Кратка фото пауза пред "Бучалото". Необичайно за традиционната градска среда, сред приятно подреден природен кът– малък водопад дарява свежест и прохлада през цялата година. Нарекли са го съвсем подходящо - "Бучалото", заради характерния бучащ тътен, който се носи наоколо от водата. Височината му е около 10-12 метра.

Отпътуване за Кюстендил. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

 

 

2 ден Земенски манастир-Църногорски манастир-Трън-Ждрелото на река Ерма

 

Закуска. Отпътуване за Земенски манастир „Свети Йоан Богослов“, разположен в извивките на Земенския пролом на река Струма. Основан по времето на Първото Българско царство-XI век. Тук е съхранено и едно от най-ранните изображения на Свети Йоан Рилски. Емблематична за Земенската църква е сцената с изковаването на гвоздеите, с които Христос е прикован към кръста. В света няма друг храм с подобен стенопис. Храмът пази още едно съкровище – автентичният каменен олтар – квадратен камък се издига в средата на църквата. Според преданията, ако човек постави лявата си ръка върху него и си пожелае нещо, то се сбъдва. Земенската църква, единствената у нас с кубична форма е обявена за паметник на българската архитектура и живопис, а Земенският манастир – за национален музей под закрила на ЮНЕСКО. Разглеждане на манастира и най-старата постройка в него – малката църква „Св. Йоан Богослов". Забележително е, че манастирската обител е рухвала и отново възстановявана няколко пъти, а църквата със стенописите е оцеляла повече от 9 века до наши дни. 

Отпътуване за Църногорски манастир. Своето основаване манастирът дължи най-вероятно на заселили се в планината Черна гора (диал. Църна гора) отшелници, намиращи се под влияние на живота на великите пустинножители свв. Йоан Рилски, Гавриил Лесновски, Йоаким Осоговски и Прохор Пшински, които се подвизавали в басейна на р. Струма. А точно по долината на тази река в България прониквало силно християнското влияние от юг. Самото име на планината краеведите свързват именно с множеството монаси – наречени на стария български език „черноризци".

Отпътуване за живописното ждрело на р. Ерма наричано -“Бисерът на вълшебната Ерма”.

То е едно от чудесата на  природата, създадено от хилядолетната борба между водата и скалата.Почти отвесните стени на дивия пролом,дълъг около 100 м. са обрасли с люлякови храсти,покрити са с мъх и лишей.Те се издигат на 120-200 метра височина на разстояние в горния край от 50-60 метра една от друга и само 3-4 метра в дъното.В тази теснина зеленикавите води на р.Ерма се блъскат, пенят, скачат от камък на камък, образуват водовъртежи, каскади и един 4 метров водопад, а по течението на реката се наблюдават множество скални блокове.

Завръщане в Трън. Според преданието първите заселници на Трън отседнали край пътя, където имало голям трън, откъдето дошло и името на новосъздаденото селище-Трън.

Наблизо е църквата ”Св.Петка” с чудотворната икона , тук е и  Скалният параклис „Св. Петка”. Изкачиш ли стълбите, прекрачиш ли прага на пещерата със силна вяра, Светицата ще ти помогне! От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, който е лековит.

Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка

 

   

3ден Кюстендил-крепост Хисарлъка-вековните секвои в местност-Ючбунар-Кадин мост

Закуска. Посещение на църквата "Св. Георги", която датира от X-XI в. Според една легенда тук се намира гробът на българския цар Михаил III Шишман, убит в битката край Велбъжд през 1330 г. Разглеждане на: Пирговата кула идва от гръцки език – пиргос означава кула. Предполага се, че е била построена през XIV-XV в. и е свидетелство за отбранителната система на средновековния град Велбъжд.

Посещение на Галерия "Владимир Димитров-Майстора"- Владимир Димитров-Майстора (1882-1960г) е сред най-прочутите български художници. Специфичният му стил не може да бъде сбъркан – неговите картини са изключително впечатляващи с живите си цветове и уникалния рисунък.
Постоянна експозиция на художествената галерия в Кюстендил съдържа повече от 100 шедьовъра на Владимир Димитров-Майстора. В останалите зали могат да се видят изложби от творби на представители на Кюстендилската изобразителна школа и на творци от страната и чужбина. Филиал на Галерията е Къща музей "Владимир Димитров - Майстора" в село Шишковци. 

Центърът, под който се намира античният град Пауталия, е обявен за Национален архитектурен и археологически резерват "Пауталия – Велбъжд". Проучените паметници и намерените находки позволяват да бъдат анализирани различни периоди от развитието на града, обхващащи твърде широк хронологичен диапазон – от каменно-медната до късно средновековната епоха. Сред най-големите по площ обекти, изследвани в границите на резервата и най-значими, с оглед на разкритите паметници, се открояват "Хисарлъка", "Килийно училище", "Партиен дом", "Младежки дом", "Източна порта", "Художествена галерия", "Читалище", "Дервиш баня" и др. Разкритите архитектурни комплекси с висока културно-историческа стойност, датиращи предимно от римската и ранновизантийската епохи - Градски терми, Югоизточна кула, Източна порта и др. са консервирани и експонирани.

Отпътуване за крепост Хисарлъка - късноантична и средновековна крепост разкриваща богатата история на града.

Отпътуване за местност Ючбунар, където попадате в приказка за вълшебна гора с вековни секвои.

Отпътуване за Кадин мост в Невестино. Една от легендите за моста е за вградената при строежа му Струма невеста. Трима братя строели моста, денем строили, а нощем водата го събаряла. Затова решили да принесат в жертва онази от съпругите, която първа донесе закуска … и дошла най-младата снаха с бебето си … Не я пощадили, вградили я …

Независимо от произхода си, Кадин мост е много интересен – със забележителната си заострена форма и с петте свода, които му придават особен финес. Близо до моста в село Невестино, на брега на река Струма е изграден много приятен парк с издадена напред в реката платформа, от която има прекрасна гледка към моста. Кадин мост е поне със 100г по стар от Дяволския мост и два пъти по-дълъг. Безчет са легендите, които се разказват за Кадин мост.

Отпътуване за съответните градове в ранен следобед. Пристигане вечерта.

 Цени:

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 230 лв 285 лв 215 лв
 Варна 220 лв  275 лв 205 лв
Шумен и Търговище
210 лв 265 лв 195 лв
В.Търново и Севлиево 200 лв 255 лв 185 лв

 

Цената включва:

 

- транспорт с лицензиран автобус

- 2 нощувки със закуски в Кюстендил или региона

- Медицинска застраховка за лица до 65 год

-екскурзоводско обслужване по целия маршрут

 

Цената не включва:

-  доплащане за единична стая  - 55 лева

-  входна такса за Минен музей в Перник: 4,00 лв. за възрастни; Входен билет за ученици и пенсионери - 2,00 лв. В цената на билета е включена екскурзоводска беседа на български език

Средновековна крепост Кракра- 3 лева възрастни, 2 лева ученици, пенсионери, студенти

Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ възрастни – 2.00 лв.
пенсионери и учащи – 1.00 лв

 

Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)

Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 8 лв / лица над 80 год. – не се застраховат

 

 

Предупреждение към туристите:

Добре е да сте обути с удобни ниски  обувки, тъй като  еко-пътеката към Ждрелото на р.Ерма е леко стръмна и каменлива, макар и не много дълга. Преминава се  през 200 метра тунел  с не добре загладена пътна настилка и слабо  осветен. 

До скалния манастир ”Св.Петка” е направено удобно и красиво стълбище , но има продължение около 100 метра което е по пътека обезопасена с парапет  и отвежда до Кръста и мястото от където Светицата се е спасила.

 

 

 

 Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

    ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Цената не включва:

доплащане за единична стая - 55 лева

входна такса за Минен музей в Перник: 4,00 лв. за възрастни; Входен билет за ученици и пенсионери - 2,00 лв. В цената на билета е включена екскурзоводска беседа на български език

Средновековна крепост Кракра- 3 лева възрастни, 2 лева ученици, пенсионери, студенти

Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ възрастни – 2.00 лв.
пенсионери и учащи – 1.00 лв

 

❌ Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)

❌ Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 8 лв / лица над 80 год. – не се застраховат
Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg