УНГАРИЯ - интересни факти

Унгария, както ми казаха роднини, живеещи във Виена, винаги е била забавна дестинация за посещение през уикенда.

Много австрийци пътуват до Будапеща за еднодневна екскурзия, за да посетят фермерските пазари, да пазаруват и да вечерят в ресторантите и кафенетата, където цените са ниски, а качеството изключително. Не по-малко привлекателни за туристите са и термалните извори и лековитата вода.

Ето няколко интересни факта за тази стара страна с много богата история:

1. Унгария е разположена в Централна Европа и споделя своите граници с Австрия, Хърватия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна. Населението на Унгария е 9 919 128.
2. Столицата му е Будапеща с население от 1.709 милиона .
3. Унгария някога е била част от келтския свят, след това от Римската империя. След падането на Рим хуните се заселват в равнините на Панония и дават името си на Унгария.
4. Основана през 897 г., Унгария е една от най-старите страни в Европа (преди Франция и Германия да станат отделни държави и преди обединението на англосаксонските кралства.)
5. Около 1000 г. пр. н. е. Кралство Унгария беше една от най-големите държави в Европа, по-голяма от Франция. По-късно става част от Австро-Унгарската империя.
6. Унгарският език е известен като маджарски и е пряк потомък на езика, който говорят хуните. Той не е индоевропейски език и има само два сродни езика в Европа (фински и естонски).
7. Около две трети от унгарския народ са римокатолици, около една четвърт са калвинисти. Останалата част от населението е от лутерани, еврей, гърци и православни.
8. Страната попада под комунистическото управление след Втората световна война.
9. През 1986 год. в Унгария се проведе първото състезание във Формула 1.
10. През 1989 год. страната стана парламентарна република. Унгария се присъединява към НАТО през 1999 г. и влиза в ЕС пет години по-късно.
11.Едно от най-известните изобретения на унгарците е кубчето на Рубик (от Ерно Рубик) .
12. Спомняте ли си, по-рано споменах СПА центрове и горещи извори ? Унгария е с добре развита термална изворна култура в Европа. Страната може да се похвали с не по-малко от 1500 бани, обикновено с римска, гръцка и турска архитектура.
13. Унгария е добре известна с класическата музика и редица композитори като Бела Барток, Золтан Кодали и Франц Лист.
14. От 2007 г. насам 13 унгарци са получили Нобелова награда
15. Унгария разходва 4,9% от БВП (2010 г.) за образование.
16. Грамотността на общото население е 99%.
17. Унгарците печелят златни медали на всяка лятна олимпиада с изключение на Антверпен 1920 и Лос Анджелис 1984, когато не се състезават.
18. Според данните на ОИСР за 2013 г .: „Както и в други източноевропейски страни, средното ниво на образование в Унгария е традиционно високо (82% за 25-64-годишните, в сравнение със средното ниво на ОИСР от 75%).
19. Основното образование в Унгария е с продължителност осем години, разделено на два етапа по четири години всеки. Средното образование се осигурява в академични средни училища (gimnázium) или професионални средни училища (szakközépiskola).
20. Унгарските висши училища се делят на колежи и университети. Продължителността на обучението на ниво колеж е минимум 3 години и максимум 4 години; продължителността на образованието на университетско ниво е минимум 4 години, максимум 5 години (с изключение на медицинските университети, където е 6 години).
21. Университетът в Печ, най-старият университет в Унгария, е основан през 1367 година.
22. Унгария също се слави като домакин на културни събития като фестивал Sziget или пролетния фестивал в Будапеща. Фестивалът Sziget е един от най-големите музикални и културни фестивали в Европа. Провежда се всеки август в северната част на Будапеща, на Óbudai-sziget („Стария остров на Буда“), остров с площ 108 хектар (266 акра) на река Дунав. Пролетният фестивал в Будапеща е един от най-старите фестивали в страната и се провежда всяка година през март. Привлекателен е за художници и музиканти от цял свят.
23. Знаете ли, че в Унгария има каубои? Бях щастливо изненадана, че ме заведоха в ранчо, където каубои или цикоси, както ги наричат в региона, показаха майсторството си на кон. Обяздването на коне в Унгария има дълга история, връщайки ни към маджарите, първите унгарци. Идват от централна Азия, за да се заселят в днешна Унгария.
24. И нито една публикация за Унгария не е пълна, без да се спомене нейният известен с вкуса и аромата си Gulyásleves (gulyás е овчар, leves е супа на унгарски); унгарска супа, приготвена от говеждо месо, зеленчуци, смлян червен пипер и други подправки. Превъзходен е и рантотът (печено панирано месо със зеленчуци на скара) . Унгарците са майстори и на сладкарските изделия - тортите "Добуш", "Гараш", марципанът .Палачинката също е с унгарски произход.

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg