ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Стокхолм – Скандинавската Венеция

 

 

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Стокхолм – Скандинавската Венеция


 

 

 

В новия епизод на предаването „Животът е пътуване“ се насочваме към Скандинавския полуостров и по-конкретно към столицата на Кралство Швеция – Стокхолм.
Градът е построен на 14 острова, свързани с 57 моста и шлюзове, които делят езерото Меларен от Балтийско море. Наричат Стокхолм „Скандинавската Венеция“, тъй като 30% е обграден от вода. Това е и най-екологичната и чиста столица на скандинавските страни. Въздухът е изключително чист, транспортът основно се движи на биогорива или чрез електричество.
Градът датира от 1252 г., когато един от основателите му прави защитно укрепление и за да може търговията в него да върви.


Ако се насочим към старата част на Стокхолм – Гамла Стан, можем да видим средновековното величие на града. Там ще се насладим на красиви средновековни сгради, търговски улици, като ще усетим духа на 13-и век.
В Стокхолм има над 80 кина, над 70 театри и над 100 музея, сред които и този на една от най-популярните поп групи в музиката - АББА.
Това е градът, в който се раждат или са творили Грета Гарбо, Астрид Линдгрен, Ингрид Бергман и др.


Нещо изключително иновативно в столицата Стокхолм, е най-голямата сферична сграда в света – Ериксон глоуб. Там се провеждат множество събития, най-вече спортни. В нея са изградени външни асансьори, с помощта на които можете да се изкачите на върха на сградата, откъдето се вижда целия град. Една 360-градусова гледка, която ще очарова всеки.


Гамла Стан е построен върху един от островите – Стокхолмен и няколко по-малки островчета.
В Стокхолм се намира резиденцията на крал Густав XVI. Една от най-големите сгради е кралския дворец, който има над 600 зали. Всичко по-пищно в него е дар от френския крал Луй XVI. Разглеждането на двореца отнема поне три часа.
Стокхолм е от столиците, които можете да разгледате пеша или с велосипед.
Едно от задълженията на шведския крал е връчването на Нобеловите награди, на името на известния шведски химик Алфред Нобел.

 


Туристите могат да се разходят до острова Юргорден, където се намират едни от най-интересните и забавни музеи. Един от тях е корабът-музей, който се казва Васа. Той е създаден в рамките на две години по време на 30-годишната война (1626 - 1628 г.), за да бъде начело на кралската флотилия, но потъва още при пускането си във вода. След повече от 330 години е изваден и възстановен.

 


Друг интересен музей там е „Скансен“. Това е най-големият етнографски музей на открито. 330 хиляди кв. м. е площта на комплекса, в който могат да бъдат разгледани много видове работилници и постройки, характерни за региона. 
Там е основан и най-големият зоопарк. В близост се намира й най-големият увеселителен комплекс.
Интересен е музеят на невидимото. Там посетителите са поставени в ролята на незрящи, като трябва да се ориентират единствено по своя усет. 
Стокхолм е най-прекрасен за разглеждане през летните месеци. През юли повечето хора са в отпуск. Дори 20% от всички полицейски участъци са затворени.
 
Любопитно:
 
Понятието „шведска маса“ идва шведските думи за сандвичи и маса, което било много характерно за шведските търговци, които се събират да закусват следобед, преди официална вечеря. На тези маси е имало различни видове сандвичи, хапки и алкохолни напитки, като на това място търговците са уговаряли много сделки.
През 1912 г. на Олимпийските игри в Стокхолм, този тип хранене добива широко разпространение.
Терминът „шведска тройка“ идва от документиран случай. Шведският крал Густав III имал проблеми със своята съпруга от факта, че 20 години нямат наследник. Затова той кани свой поданик – Адолф Фредерик Мун, известен в кралския двор на истински Казанова, който е помогнал, като е напътствал краля и съпругата му  в любовния акт. Това предизвиква огромен скандал в двора, който се разчул из цяла Европа.

 

 

 

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg