Животът е пътуване! Исландия

Исландия означава "Ледена земя", но въпреки името си далеч не е толкова ледена, а има доста зелени площи. Територията й е около 103 000 кв.км., но населението е прекалено малко - около 300 000 души. Половината от тях живеят в столицата Рейкявик, а останалите са разпръснати из острова.
Рейкявик е най-северно разположената столица в света. Исландците са изключително чисти като етнос, защото около 90 % от населението са потомци на викингите и имат здрава връзка с Дания, която в продължение на дълги години ги е управлявала. Националната валута е исландска крона, а броят на овцете е повече отколкото на хората. Доходите там са много високи, държавата е скъпа за посещение, но си заслужава. Казват, че кризата през 2008 г. е тръгнала от Исландия с банкрутирането на няколко големи банки, но характерното за страната е, че е изключително безопасна държава. Всички говорят английски, тъй като исландският е меко казано непоносимо труден, защото е по-стара версия на датския език, но почти не се е променил през вековете. Така първата библия, написана на исландски език някъде около 1500 г. всеки исландец безпроблемно може да я прочете днес и да я разбере напълно.
Исландците имат по две имена- лично и малкото име на бащата с наставка "сон" за син или "дотир" за дъщеря.
Това е единствената страна, която няма армия, независимо че е член на НАТО, а полицията наброява около 60 души, които не  носят огнестрелно оръжие.
Над 60 % от исландците вярват, че елфите и троловете съществуват.
Рейкявик означава "димящ залив", тъй като там всичко е гейзер. Гейзер е исландска дума и е навярно най-широко разпространената тяхна дума. Там има много музеи, но най-посещаваният е Музеят на пениса, където могат да бъдат видени всякакви атрибути, първоначално животински, а вече и човешки.
Най-голямата сграда в столицата е Енорийската църква, чиято височина е 74.5 м, чиято архитектура е уникална и е под формата на гейзер.
Няма развита жп система, никога не е имало влакове там.
Едно от красивите забележителности е езерото Миватан. То е прозрачно дотолкова, че може да се види на 100 метра дълбочина с просто око какво има в него. Точно на това място Америка и Европа се разделят. Гмуркачите могат на дълбочина около 63 метра да пипнат двата континента. Всяка година този разлом се удължава с 1 см.
Друго уникално място е Синята лагуна, което и естествено и човешко творение. Лагуната заема около 5 000 кв. м площ и се намира на 40 км. от столицата и представлява геотермална вода с температура 40 градуса. Красивото синьо-млечно оцветяване се дължи на силикатните и серни минерали.
Всичко, завършващо на "фос" означава водопад. Златният водопад е част от един много голям национален парк и е прекрасно място на посещения с това, че образува двойна дъга по всяко време. Висок е около 30 метра и е широк 40 метра.
В Исландия има много гейзери, като някои от тях изхвърлят вода на височина над 80 метра. Има и вулкани, а точно преди 10 години, през април 2010 г. бе изригнал един такъв вулкан, който беше стопирал целия въздушен поток на самолети от Европа.
В най-южната част на Исландия се намира плажът Рейнисфяра, често включван в класациите за най-красивите нетропически плажове. Той е черен заради базалта и е свързан с легенди за тролове и морски чудовища.
Уникални са и исландските коне, с които се правят специални туристически обиколки.
За разлика от Гренландия, която е скована от ледове, но името й означава "Зелена страна", то Исландия (Ледена страна) си има своите зелени площи. Причината за това е течението Гълфстрийм.
Интересно е, че исландците нямат нито комари, нито мравки. Кухнята им е доста нестандартна, консумира се много риба, а една от икономическите войни, които водят с Дания е заради рибните пазари. Уловът, който се хваща в рамките на една година, разпределен на населението отрежда  по 500 кг. риба на човек, което е наистина много. Другото месо, което се консумира сериозно е агнешкото. В момента строят оранжерии, за да си подсигурят собствено производство зеленчуци, но всичко това е много скъпо. Ако ви се наложи да посетите оранжерия ще видите, че там хора няма- берете, теглите, плащате зеленчуците и дори си прибирате рестото. В Исландия никой на никого не дава бакшиш. Те са първата държана, която узаконява еднополовите бракове, въобще мисленето им е доста нестандартно, но стандартът им на живот е много висок.

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg