ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Нова Каледония - кътче от Рая

 

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Нова Каледония - кътче от Рая

 

 

 

В новия епизод на предаването „Животът е пътуване“ ще усетим френския вкус, но не толкова на територията на континента Европа, а много по-далече – на острова Нова Каледония. Той се намира на около 15 хиляди километра от България.

 

 


Самият остров се е отделил от континента Гондвана, когато Австралия се отцепва. Оттам Нова Зеландия и Нова Каледония се отцепват от Австралия. Островът е площ от над 18 хиляди кв. км. Той създава едно прекрасно усещане за спокойствие и за безвремие. В момента там е горещо лято. Има уникални плажове, които обаче от местните хора, са наричани басейни, защото всичко е безкрайно чисто и прозрачно.

 


През 2008 г. ЮНЕСКО категоризира и опазва един огромен бариерен риф, който е вторият по големина, след големия бариерен риф в Австралия.
Нова Каледония е доста скъпа дестинация и обичайните туристи на острова са американци, европейци от средна класа и на средна възраст, както и японци – главно заради близостта на Япония до острова.


Името на острова е дадено от мореплавателя Джеймс Кук през 1774 г. От 1872 г. островът е френска територия, а първите обитатели са т.н. политически затворници. Те са депортирани там и така започва създаването на колония. Официалният език е френският, но се говорят още 28 езика и 19 диалекта.

 


Столицата на Нова Каледония е Нумеа. Историята й е изключително интересна по отношение на забележителности. 
Местните хора на Нова Каледония се наричат канаки. Това е австралийската дума за „човек“.

 


Френското влияние се усеща навсякъде – от кухнята до вината, дори до архитектурата. Много от сградите напомнят на тези по френската Ривиера. На пристанищата могат да се видят най-различни и скъпоструващи яхти.
Има твърдение, че това е най-близкият остров до Рая и денят, в който Бог решил да си почива, е избрал това място.


Едно от местата, които задължително всеки турист трябва да посети, е Аквариумът. На посетителите се дава възможност да бъдат доброволци, като цял ден чистят корубите на костенурките или нещо.  


Може да се разгледа и културният център Тибау. Той е направен от известния архитект Ренцо Пиано, който е създал уникална архитектура, съчетана с типичната природа за Нова Каледония. Там могат да бъдат видени много интересни тотеми, които представят традициите на местното население.


Задължителен за посещение е и музеят на военната история в Нумея. Там е показана борбата на местните срещу т.н. колонизатори. По време на Втората световна война, островът е населен с изключително много американски войници. Това е причина за този уникален микс от етноси и култура, които са се наслоили в столицата.
В Нумеа можете да се разходите по Площада на кокосовите дървета, където се намира и паметникът на Шарл де Гол.  Можете да посетите и пазара, където можете да се насладите на уникални морски продукти.
Изключително популярни за практикуване на острова са скуба дайвинг (водолазно гмуркане). На острова има и няколко голф игрища.
Интересни места на острова са заливите Ансавата и Заливът на лимоните, където всеки може да се наслади на изключително спокойствие. Пясъкът е бял като пудра захар.
Островът е един от най-богатите на ендимитни растения и животински видове – 76% от растителността и животинското царство на острова е уникално и може да бъде видяно само там.

 


Част от най-големите залежи на никелова руда също се намират на островите на Нова Каледония.
Ванилията, която расте в Нова Каледония, е предпочитана от шеф-готвачите.
Нова Каледония дава екзотиката, характерна за островите в Тихия океан, където можете да се откъснете в това райското кътче на земята.

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg