МЕЖДУНАРОДНИЯТ ЗДРАВЕН СЕРТИФИКАТ РАЗДЕЛЯ ДЪРЖАВИ

Дата: 16.03.2021
През последните няколко седмици имаше многобройни дискусии на правителствено ниво относно възможността за въвеждане на международен здравен сертификат, доказващ, че дадено лице е било ваксинирано срещу Covid-19.
Междувременно обаче някои страни вече представиха своя версия на здравния сертификат. Тези държави са Исландия, Израел и Бахрейн, докато Китай въведе в употреба собствения си „паспорт“ миналата седмица.
Скептицизмът продължава
По отношение на гореспоменатите инициативи се изразява голяма доза скептицизъм. По-специално, в Израел, по улиците на Тел Авив, се организираха протести срещу така наречените „зелени пропуски“. Протестиращите настояваха, че подобна инициатива представлява дискриминационен инструмент, и че създава нова социална йерархия в страната.
В рамките на Европейския съюз също се наблюдава скептицизъм по отношение на международното здравно свидетелство, което се определя като дискриминационно. Изразява се загриженост, че има опасност от изтичане и разпространяване на информация относно чувствителни медицински данни. Въпреки това, лидерите на ЕС се надяват 27-те държави-членки да се обединят около общо предложение за създаване на европейски сертификат за ваксина по време на срещата си на 17 март 2021.


Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg