Ваксина за надежда за винения туризъм в Молдова

 Ваксина за надежда за винения туризъм в Молдова

 

 


Обширните подземни изби на молдовската винарска изба  Крикова /Cricova -https://cricova.md/en/ са отеквали със звуците на хиляди посетители. Сега само шепа гости се лутат покрай огромните бъчви и безкрайните редици бутилки, държащи реколтите му.

 

"Преди имахме от 300 до 450 души на ден, но с пандемията ... има дни, в които има буквално 15 души", каза екскурзоводът на винарната Вита Визнюк.  
Бедната Молдова, малка страна, вклинена между Румъния и Украйна, се бори да изгради солидна икономика, откакто получава независимост с разпадането на Съветския съюз през 1991 година.

Едно от малкото ярки места е отдавна установената лозарска индустрия, добре позната в Източна Европа със значителен износ за Русия, Румъния, Полша и други страни.

  

Винарните от десетилетие се опитват да развият бизнеса си в туризъм, предлагайки винени турове и курорти с тематика на виното.

През последните години Молдова увеличи рейтинга си за винен туризъм и все повече туристи посещаваха страната именно заради хубавото вино, качествената храна, прекрасните православни манастири и чувството за уют в социалистически стил архитектура.

През 2018 г. страната с едва 3,5 милиона души посрещна 1,5 милиона чуждестранни туристи - и почти половината от тях дойдоха в Молдова специално за винени обиколки, заяви Кристина Фролов, ръководител на националното бюро за лозята и виното в Молдова.

  

Повечето идват от Румъния и Украйна, но също така и от Русия, Германия, Франция, Италия, Китай и други каза тя.

 

Едва по-голяма от Белгия, страната има около 110 000 хектара (270 000 акра) лозя и през последните години се класира като 20-ият по големина производител на вино в света.

 

 

Най-голямата винарска изба в света
 
 
 

 

 

 

 

Само избата Крикова/Cricova/произвежда 11 милиона бутилки годишно червено, бяло и розe и е най-известна със своите пенливи вина.

 

 

 

 

 

Нейните изби съдържат бутилки, принадлежали на нацисткия лидер Херман Геринг и иззети от войските на Червената армия през Втората световна война, както и колекции, присъдени на гостуващи световни лидери като руския президент Владимир Путин, който отпразнува 50-ия си рожден ден в Крикова.

 

В лозето си недалеч в село Кожусна, 75-годишният Георги Чиса е прекарал 53 години в бизнеса. 

„Половината от хората в Молдова са винопроизводители“, казва Чиса, на чиито бутилки има етикет, показващ дядо му винопроизводител с чаша вино в ръка.
 

 

 

 

 

 

На около 30 километра (20 мили) от Крикова, Милещи Мичи /https://www.milestii-mici.md/ro// е стара мина за варовик, която сега е най-голямата винарска изба в света, нейните тунели минават на около 200 километра (125 мили).

 

 

 

 

 

Колекцията от 1,5 милиона бутилки е призната от световните рекорди на Гинес като най-голямата в света. 

Пандемията от коронавирус е ударила основния бизнес в индустрията, като продажбите на молдовско вино са намалели между 10 и 30 процента, каза Фролов. 

Но именно спадът във винения туризъм най-силно удари бранша. 

Престоят в молдовските туристически заведения е намалял със 78 процента през първите девет месеца на годината в сравнение с 2019 г., според националния статически институт.

 

 

 

 „В очакване на ваксината“
  
 

Елегантният винен комплекс Кастел Мими /Castel Mimi https://www.castelmimi.md/en/, основан през 19 век, е загубил 70 процента от туристическия си поток и се опитва да намери креативни начини да остане на повърхността на бизнеса.
 

 

 

Сега посетителите могат да участват в проектирането на етикети, да посещават семинари за комбиниране на вина или дори да опитат винени спа процедури. 

Компанията също така възобнови производството на спиртни напитки, за да отговори на нарастващото търсене на алкохолни дезинфектанти, като нае сервитьори, след като ресторантът й беше затворен за четири месеца на заключване. 

Тези усилия направиха възможно „да се изплащат поне заплати и да се поддържа комплексът“, каза Олга Овчиникова, управител на Кастел Мими.  

Както всички останали, тя каза, "чакаме ваксината". Фролов е оптимист и вярва, че молдовският винен туризъм има "добри шансове" да се възстанови бързо. 

С 65 процента от туристите в страната, идващи от съседни страни, тя заяви, че очаква посетителите да се завърнат за кратък престой "веднага щом границите се отворят".

 

е прекрасен избор за екскурзии, в които ще усетите вкусовете на виното, храната, историята и изобщо на истинските неща в живота!

 

Елате с нас! 
Източник:

 

Редактор: Зорница Рашева
 

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg