ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Коледни базари в Европа

 

 

 Големите коледни базари в Европа

 

 

В новия епизод на предаването „Животът е пътуване“ ще се разходим из Европа, за да усетим коледния дух от коледните базари. Тази година за съжаление, голяма част от тях ще бъдат затворени, но ние ще направим една виртуална разходка, която да възвърне нашия коледен дух.
Първите коледни базари са организирани още през далечната 1294 г. Затова фактът, че тази година няма да се състоят, не бива да унищожава този прекрасен дух на обединение и любов.
Първите коледни базари са разрешени от Албрехт I на виенските търговци. Тогава базарът не се е наричал коледен, а декемврийски. Търговците са изкарали стоки от различно естество, които са далеч от коледата, но постепенно се изместват от типичните коледни сладки с канела и джинджифил и типичното греяно вино.

 

Виена, Австрия

 


Във Виена днес се намират едни от най-големите и най-красиви коледни базари. Те са общо окол 20. Не случайно се казва, че Коледа обича Виена и Виена обича Коледа. За да се потопите в този дух на базарите във Виена, са Ви необходими няколко дни.
Един от тях е разположен на площад Мария Терезия. Всички сгради около него дават още по-голяма аристократичност на това коледно усещане.

 

 


Друг голям базар е пред Кметството, който е един от най-представителните. Друг голям базар е пред Белведере, наричан е още Коледното село на Белведере. Атмосферата на тези базари се допълва и от множество концерти, които се реализират през целия месец декември.

 

 


Друг базар се намира пред един от символите на австрийската столица - замъка Шонбрун.
Той впечатлява и със своята зоологическа градина.

 



Базел, Швейцария

 


Насочваме се към швейцарския град Базел. Там се правят общо 3 коледни базара, които са най-красивите в страната на Шоколада. По време на Коледа там се намира най-дълго осветената улица в цяла Европа. Един от базарите е Claraplatz на река Рейн, другите са Munster – пред катедралата и Barfusserplatz, който е сред най-колоритните.

 


 
Ако искате да посетите най-високия коледен базар, трябва да изкачите връх Пилатус в Швейцария, който се намира на 2120 метра. Единственият начин, по който се стига до него, е чрез зъбчата железница, която е с 48 % наклон. Цялото пътуване до върха продължава около 40 минути.

 
Страсбург,Франция

 

 

Следващата ни спирка е Страсбург. Именно от там тръгват коледните базари във Франция, като причината се корени във факта, че градът в миналото е бил немска територия. Първият базар там е реализиран през 1570 г. и до наши дни тези базари представляват един невероятен колорит от красива храна и изключително любезно отношение от домакините.

 

 

Прага ,Чехия


След това се насочваме към Прага. Пред старото кметство е най-красивото място в столицата на Чехия, която е считана за центъра на Европа. На коледните базари там можете да усетите едно по-различно влияние по отношение на местните специалитети – колбаси, които все задължително трябва да опита.

 

 

Краков, Полша

 


 
Продължаваме към Краков в Полша. Там ще се насладите на една от най-високите елхи, която идва специално за коледния пазар.

 

 

Испания

 


В Испания и по-конкретно в Мадрид и Барселона, са едни от най-големите коледни базари. Там на базарите имат за символ дървено човече като Пинокио, което децата трябва да удрят с пръчки, за да им даде подаръци.

 


В Испания коледните базари продължават до 6 януари, когато е шествието на трите влъхви. Това е много значим празник за испанците.

 

Мадрид

 

Барселона

 

 

 

Загреб ,Хърватия

 


Три поредни години Загреб оглавява класациите за най-добър град по отношение на коледните базари. Не е случайно определението „Перлата на Адриатика“, дадено на града от Лорд Байрон.  В хърватската столица може да видим повече от балканския манталитет, съчетан с традиционните коледни сладки и характерния за западна Европа – коледен козунак (щолен). Тук и алкохолните напитки са доста по-силни.

 

 

 

 

Германия

 


Традицията на тези коледни базари обаче идва от старата Германия. В Берлин, Нюрнберг и Кьолн, са едни от най-красивите коледни базари. Те имат многовековна история. Само базарът в Кьолн събира средно по около 4 милиона посетители.

 

Берлин

 

 

Нюрнберг

 

 

 

Кьолн

 

 

Лондон, Великобритания


Не трябва да пропускаме и Великобритания. В Лондон коледните базари са копие на германските. Дори ледената пързалка е направена по баварска форма и мащаб. Всички вурстчета, които се предлагат в Лондон, са немски. Мястото, където традиционно се провежда коледният базар е Хайд Парк.


Ако отидете в прибалтйските столици, непременно трябва да опитате прекрасния хляб. Коледата там е много колоритна, смесица межди тяхната националност, руското влияние, както и западно.

Талин,Естония

 


Ако искате да се насладите и да се забавлявате с най-различни игри, мястото е парк Тиволи в Копенхаген. За Коледа той е украсен с около 500 000 светлини. Това се превръща в светещ град.


Коледа е навсякъде и ако не е в сърцата ни, колкото и да се стараем да сме осветени отвън, ако отвътре сме тъмни, това няма да ни повлияе. Затова и човек трябва да повярва и да има това коледно настроение, за да се предаде то на всички останали.

 

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg