ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Варшава – градът, възкръснал от пепелта

 

Варшава – градът, възкръснал от пепелта

 

 


В няколко поредни епизода на „Животът е пътуване“ ще се разходим виртуално в една прекрасна държава – Полша, като започнем от нейната столица – Варшава. Ако разполагате с три дни в Полша, задължително трябва да се отбиете до Варшава. Тя е уникален културен паметник, чиято стара част е изцяло под закрилата на ЮНЕСКО. Това е град, който е бил разрушаван няколко пъти, като последният път е бил по време на Втората световна война, когато 85% от него са сринати, но днес няма и помен от това.

 


В Стария град или Старо място, както се нарича, всичко, което ще видите е свързано със Средновековието – тесните улички, прекрасни архитектурни сгради, много красиви магазини и др. Старата част на Варшава е обградена от т.н. Барбакан. Това е укреплението, което в миналото е посочвало границите на града, които по-късно става столица. 
Следващата ни спирка може да бъде катедралата „Света Богородица“. Построена през 18-и век, тя е изключително пищна, в стил „рококо“.
Националната художествена галерия представя всичкo, свързано с полското изобразително изкуство и определено ще бъдете потопени именно в това богатство.

 


Ако искате да се запознаете с варшавския „Версай“, трябва да посетите двореца „Виланов“. Независимо, че е в покрайнините на града, ще Ви покаже тази бляскавост и помпозност, характерна за периода, в който е строен.  
Къщата-музей на нобеловия лауреат Мария Склодовска-Кюри, е изключително малка, но ако се интересувате от нейната биография, си заслужава да я посетите.
Друго, характерно за Варшава, е Музеят на Шопен. Той е изключително впечатляващ, изцяло дигитализиран. През цялото време, разхождайки се в него, ще усещате аромат на теменужки – любимите на композитора.

 


Следващата ни спирка е Дворецът на науката и културата, който има над 3000 помещения. Построен е през 50-те години на 20 век, когато съветският народ дарява с благодарност сградата на Полша. Това е и най-високата сграда в Полша. Може да Ви впечатли абсолютно всичко, което се намира в нея. Там се намират много музей, поща, библиотека и други интересни неща, сред които и часовник, който е сред най-високо поставените в Европа.
Нещо, което не трябва да пропускате, е Паркът на Фонтаните. През летния сезон, всяка събота вечер, се прави водно светлинно шоу. Върху тази водна стена, с интерактивни лъчи се изобразяват моменти от историята на Варшава.


Не трябва да пропускаме и Кралския дворец, който също е изграден в стил „рококо“, което означава, че всичко е много пищно и много позлатено.

 


Както в Копенхаген и във Варшава има Русалка. Тя обаче е изобразена с щит и меч. Самата русалка присъства и в герба на града.
Продължаваме нашата разходка с Военния музей, в който се съхраняват невероятни експонати от различни епохи. Там може да се види военната техника в нейното развитие.
Националният исторически музей е разположен в 11 къщи и показва цялата история на Полша.


Изключително мащабна и помпозна сграда е тази на националния театър. Там се намират операта и балета.
Много интересно е, че във Варшава има няколко улици, които носят български имена„Българска“, Варненска“, „Бургаска“, „Созополска“, „Златни пясъци“ и „Христо Ботев“.
По отношение на кухнята, можете да опитате характерното полско ястие Бигос, включващо месо, зеле и др.

 


Преди няколко години във Варшава бе открит и Музей на водката, тъй като поляците са сред нациите, които употребяват изключително много от този вид алкохол.
При посещението си във Варшава, можете да се разходите и с корабче по Висла.

 

 

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg