ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Копенхаген – пристанът на Малката русалка

Дания

 

 

В новия епизод на предаването „Животът е пътуване“ ще Ви отведем на място, където 188 дни в годината времето е валежно – това е Дания. Според последните проучвания, датчаните са едни от най-щастливите хора на Земята. Те имат философия „хюга“ (спокойствие, уют, сигурност). Те предпочитат да са вкъщи заедно със своите семейства, вместо да ходят по заведения.
Дания е държава, в която е създадено Лего-то. В нея има множество големи корабостроителни заводи. Дания е една от най-богатите държави не само в Европа, но и в целия свят.


Копенхаген

 

 

Отправяме се към столицата Копенхаген. Думата е от старонемски, което означава „пристанище на търговци“. Самата столица е сред най-големите градове в Дания – там живеят 1,3 млн. души, като общо населението на страната е около 5,5 милиона.
В Копенхаген, основното превозно средство е велосипедът. Всички хора там имат велосипеди, без значение какъв вид и модел.
Забележителностите в града не са никак малко. Копенхаген има множество музеи, галерии, градини, зоопаркове, увеселителни паркове и др.
В този прекрасен град се провеждат Международният фестивал на тангото, Международният фестивал на документалното кино и Международният фестивал на поезията.


замък Розенборг

 

 

Една от най-впечатляващите забележителности в Копенхаген е замъкът Розенборг, който е построен в уникален холандски стил. Като цяло архитектурата в Копенхаген прилича много на тази в Нидерландия. Самият замък е бил седалище на датските крале от 16-и век.
Там могат да се видят огромни гоблени, изработени ръчно за победата в една от битките, водени от Дания. Там могат да бъдат разгледани и още много предмети, свързани с историята на кралското семейство.
В момента кралските особи живеят съвсем нормално, като редовно могат да бъдат видени и в метрото.
Друго място, което си струва да се види, е Площадът на кметството. Той може да се види още с влизането от пристанището. Може да се разгледа дворецът на принцовете, музеят Ню Карлсберг, където се намират уникални експонатни, свързани с античността - Древен Рим, древна Гърция, както и съвременни шедьоври на изкуството.
В Копенхаген може да бъде разгледана и Резиденцията на Кралицата – „София Амалиенборг“ и дворецът Кристиансборг, който е опожаряван многократно.
Много известни хора са свързани с Дания. Един от тях е Ханс Кристиян Андерсен и неслучайно Малката русалка е един от символите на Копенхаген. Това е бронзова статуя, която се намира на брега на морето. Откакто е поставен, монументът многократно е разбиван от вандали. През 2005 година, на 400 метра от оригинала е поставена още една статуя на русалка.
Други популярни датчани са физикът Нилс Бор и философът Сьорен Киркегор.


парк „Тиволи“


Разходката ни в Копенхаген продължава в парка Бекен, увеселителния парк „Тиволи“.  Навремето той е бил построен на края на града, а днес се намира в сърцето на Копенхаген.
Съоръженията са направени много впечатляващо, а концепцията е в ориенталски стил.
Продължаваме към площада Конгенс Нюторв и крайбрежната улица Нюхавн.
Тези различно оцветени крайбрежни къщи в миналото са били места за забавление – бирарии, барове, ресторанти и публични домове.  В момента тази улица се води като най-дългият бар на Скандинавия.
Продължаваме към Мраморната църква, чийто купол е реплика на базиликата „Свети Петър“ в Рим.
В сърцето на Копенхаген се намира и независимият град – квартал Християния. По времето на Втората световна война там са били изградени казарми за офицерите. След войната там започват да се заселват хипита, с които държавната власт има сериозни проблеми. Стига се до консенсус, общината да освободи живеещите от данъци, но и да не носи отговорност за тях. Днес тези казарми са в много светли цветове.
Най-дългата пешеходна зона – Стрьогет. Тя включва три площада и 5 дълги улици, където не се движат коли.  Там се намират множество магазини.
Други забележителности в датската столица са операта, фонтанът Гуфион, кръглата кула, която има вито стълбище от 268 метра, Кралската градска библиотека, Мостът Йоресунд, който свързва Копенхаген с шведския град Малмьо.
В Копенхаген се намира един от най-големите еротични музеи в света. Там може да се види пикантния живот на личности като Зигмунд Фройд.
Изключително впечатляващ е Зоопаркът, който открит през 1859 година. В него днес в естествена среда могат да се видят много и различни екзотични животни.

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg