Екскурзия крепост Хоталич-Севлиево-АК Старо Стефаново-Троянски манастир-Априлци-водопад Видимско пръскало
България
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Цена от130 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Екскурзия крепост Хоталич-Севлиево-АК Старо Стефаново-Троянски манастир-Априлци-водопад Видимско пръскало

ДАТИ:  
22.07.2023
16.09.2023

 

ЦЕНА: от 130 лева

Отпътуване от : *Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Велико ТърновоЛегендата разказва как преди хиляди години, по византийско време, нашите прадеди основават град- крепост в сърцето на България, за да бранят семействата и домовете си…
Наричат я с гръмкото име Хоталич….

 

 

ПРОГРАМА

 

 

1 ДЕН


04:30 Отпътуване от Добрич от Младежки дом

05:30 Отпътуване от Варна от Антим-1 в посока към средновековна крепост Хоталич- пазителя на Стара планина. Археологическият обект се намира в най-западната част на Севлиевската планина т.нар. Крушевски баир и отстои на 4 км. северозападно от град Севлиево. Тук р.Росица напуска равното севлиевско поле и изтича в живописен пролом. След десетилетия системни проучвания, всеки посетител може да види един своеобразен музей на открито. „Късноантична и средновековна крепост Хоталич” е един от най-добре експонираните археологически обекти в България.
Отпътуване за Севлиево и разглеждане на Часовниковата кула най – старата запазена обществена постройка в Севлиево. Според някои краеведи Севлиевската часовникова кула е построена през 1777 година, други специалисти са на мнение, че на годината, изписана с арабски цифри над входната и врата съответства годината 1779г., Паметникът на Свободата в чест на загиналите в Априлското въстание и Освободителната война в млада България, Исторически музей „Хаджистояново училище”, АВК „Дандолови къщи“, Дом-музей „Дан Колов” - това е име, което и днес е известно на всеки. Известност и слава, победи и престижни награди, щедрост и доброта, както и малко тъга, се вплитат в тази човешка история, началото на която е в Севлиевския край.
Отпътуване за АК Старо Стефаново - селцето е архитектурен резерват с над 100 паметника на културата. Интерес за любопитния посетител са 1300 – годишното дърво цер, църквата \“Рождество Пресвета Богородица\“ (1864), строена от уста Генчо Кънчев от Трявна, селската чешма (1830) и Поповото мостче (1824). Тук е роден Иванаки Йонков Кюркчията, един от ръководителите на Велчовата завера, обесен от турците през 1836 г. В селото е сниман сериала по прочутия роман на Ивайло Петров \“Хайка за вълци\“.
Отпътуване за Троянския манастир „Успение Богородично“, който се намира до село Орешак, на 10 км. от град Троян. Той е разположен живописно на брега на река Черни Осъм и е трети по големина в България. Манастирът е ставропигален, т.е. подчинен е на Патриаршията.
В България има още два такива манастира - Рилския и Бачковския манастир.
Смята се, че неповторимата атмосфера на Троянския манастир идва от чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“. Стотици вярващи на ден минават през манастира, за да й се поклонят и да измолят решение на своите проблеми. Много хора казват, че Св. Богородица Троеручица им е помогнала да се излекуват от болести, които лекарите са смятали за нелечими.
Сред най-големите забележителности в Троянския манастир са стенописите в църквата, дело на един от най-известните възрожденски зографи - Захарий Зограф и килията, в която Васил Левски основава първият в България таен революционен монашески комитет през 1872 г..
Отпътуване за Априлци. По желание пешеходна разходка до 34-метровия кръст. Началото на пътеката започва от центъра на град Априлци, преминава покрай вкопаната църква "Св. Петка Параскева", която е паметник на културата с национално значение и достига до 34-метровия метален кръст, даващ името на пътеката.
Дължината на пътеката е около 600 м. Времетраене на маршрута - около 20-30 мин. Местността "Кръста" е чудесно място за пикник и приобщаване с природата. Любителите на фотографията имат възможност за заснемане на красиви панорамни снимки за спомен от гр. Априлци, както и снимки на растителни видове, характерни за района. Кръстът е изграден от местен предприемач по случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината от обявяването на Априлци за град. Висок е 34 метра. Настаняване в хотел 3*. Свобдоно време. Нощувка.


2 ДЕН


Закуска. Отправяме се към квартал Видима за едно незабравимо изживяване до водопад Видимско пръскало. Височината на водопада е над 80 метра, което го прави втори по височина след Райското пръскало. Водопадът представлява образувание от три отделни потока, които се събират в един. Те извират от връх Юрушката грамада. Водата се стича под такава форма, че подножието се е превърнало в естествен басейн, подходящ за отдих и почивка. Природата е изваяла около водопада множество алпийски скали и поляни, които правят региона притегателна сила за туризъм. Създадена е и екопътека "Видимско пръскало". Екопътеката е дълга около 16 км и тя би се харесала много на всеки, който обича допира с природата, свежия въздух и е любител на дългите разходки. Тук може да се види голямо разнообразие на флора и фауна, красиви пейзажи и природни забележителности.
Преходът по екопътеката отнема близо 4 часа, но толкова ще се захласнете по очарованието на планината, че няма да усетите кога са изминали. Теренът е лесен за преминаване и няма опасни участъци. Маршрутът преминава през гъста и прохладна букова гора и следва течението на река Пръскалска. По екопътеката можете да достигнете до едноименния водопад - Видимското пръскало, който е една от гордостите на България. Водопадът е изходната точка на екопътеката. Скалите около водопада са подходящи за катерене и привличат ежегодно любители на скалното катерене и професионалисти.
Видимското пръскало дава началото на голям поток, където можете да поседнете, за да отдъхнете и да се разхладите през лятото, или да си направите пикник.
Екопътеката е един очарователен лабиринт от малки дървени мостчета и красиви гледки, които ще ви карат постоянно да им се възхищавате и да се взирате в тях. Ще искате да поглъщате повече от чистия въздух, да се радвате на природните пейзажи и да вдишвате от свежия горски аромат.
По целия маршрут се намират информационни табели и обяснения за видовете растения и животни, които се срещат в околността, с повече подробности за тях.
Ранен следобед отпътуване към Варна и Добрич.

 

 

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 140 лв 175 лв 125 лв
Варна / Шумен 130 лв 165 лв 115 лв
Търговище/ В Търново 120 лв 155 лв  105 лвЦената включва:
✅1 нощувка със закуска в хотел 3 * в град Априлци или региона
Медицинска застраховка за лица до 65 год
✅ Екскурзоводско обслужване
✅Транспорт с лицензиран автобус

 

  
Цената не включва:
❌Входни такси за посещения на музеи и други – входна такса за крепостта Хоталич 3 лева за възрастни; 2 лева за пенсионери, ученици и студенти- 1 лев
❌Разходи от личен характер
❌Доплащане за единична стая - 35лв

Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)

 Медицинска застраховка за лица на и над 65 г. – доплащане 5 лв.

 

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

    ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

Допълнителна информация:
Намаления: за деца до 12 години настанени с двама възрастни 15 лева намаление от пакетната цена

• Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът за прехода до Видимско пръскало.
• При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.
• При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
• Преходът е достъпен за туристи, които са в добро здравословно състояние.
• Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
• Носете суха храна.
• Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
За отпътуване от Шумен в 06:30ч от 5-ти км, от Търговище - ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 07:15ч, от Велико Търново в 08:30ч - от автогара "Юг".

 

 

 

 

Блог : ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

ПРОГРАМА

Екскурзия крепост Хоталич-Севлиево-АК Старо Стефаново-Троянски манастир-Априлци-водопад Видимско пръскало

ДАТИ:  
22.07.2023
16.09.2023

 

ЦЕНА: от 130 лева

Отпътуване от : *Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Велико ТърновоЛегендата разказва как преди хиляди години, по византийско време, нашите прадеди основават град- крепост в сърцето на България, за да бранят семействата и домовете си…
Наричат я с гръмкото име Хоталич….

 

 

ПРОГРАМА

 

 

1 ДЕН


04:30 Отпътуване от Добрич от Младежки дом

05:30 Отпътуване от Варна от Антим-1 в посока към средновековна крепост Хоталич- пазителя на Стара планина. Археологическият обект се намира в най-западната част на Севлиевската планина т.нар. Крушевски баир и отстои на 4 км. северозападно от град Севлиево. Тук р.Росица напуска равното севлиевско поле и изтича в живописен пролом. След десетилетия системни проучвания, всеки посетител може да види един своеобразен музей на открито. „Късноантична и средновековна крепост Хоталич” е един от най-добре експонираните археологически обекти в България.
Отпътуване за Севлиево и разглеждане на Часовниковата кула най – старата запазена обществена постройка в Севлиево. Според някои краеведи Севлиевската часовникова кула е построена през 1777 година, други специалисти са на мнение, че на годината, изписана с арабски цифри над входната и врата съответства годината 1779г., Паметникът на Свободата в чест на загиналите в Априлското въстание и Освободителната война в млада България, Исторически музей „Хаджистояново училище”, АВК „Дандолови къщи“, Дом-музей „Дан Колов” - това е име, което и днес е известно на всеки. Известност и слава, победи и престижни награди, щедрост и доброта, както и малко тъга, се вплитат в тази човешка история, началото на която е в Севлиевския край.
Отпътуване за АК Старо Стефаново - селцето е архитектурен резерват с над 100 паметника на културата. Интерес за любопитния посетител са 1300 – годишното дърво цер, църквата \“Рождество Пресвета Богородица\“ (1864), строена от уста Генчо Кънчев от Трявна, селската чешма (1830) и Поповото мостче (1824). Тук е роден Иванаки Йонков Кюркчията, един от ръководителите на Велчовата завера, обесен от турците през 1836 г. В селото е сниман сериала по прочутия роман на Ивайло Петров \“Хайка за вълци\“.
Отпътуване за Троянския манастир „Успение Богородично“, който се намира до село Орешак, на 10 км. от град Троян. Той е разположен живописно на брега на река Черни Осъм и е трети по големина в България. Манастирът е ставропигален, т.е. подчинен е на Патриаршията.
В България има още два такива манастира - Рилския и Бачковския манастир.
Смята се, че неповторимата атмосфера на Троянския манастир идва от чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“. Стотици вярващи на ден минават през манастира, за да й се поклонят и да измолят решение на своите проблеми. Много хора казват, че Св. Богородица Троеручица им е помогнала да се излекуват от болести, които лекарите са смятали за нелечими.
Сред най-големите забележителности в Троянския манастир са стенописите в църквата, дело на един от най-известните възрожденски зографи - Захарий Зограф и килията, в която Васил Левски основава първият в България таен революционен монашески комитет през 1872 г..
Отпътуване за Априлци. По желание пешеходна разходка до 34-метровия кръст. Началото на пътеката започва от центъра на град Априлци, преминава покрай вкопаната църква "Св. Петка Параскева", която е паметник на културата с национално значение и достига до 34-метровия метален кръст, даващ името на пътеката.
Дължината на пътеката е около 600 м. Времетраене на маршрута - около 20-30 мин. Местността "Кръста" е чудесно място за пикник и приобщаване с природата. Любителите на фотографията имат възможност за заснемане на красиви панорамни снимки за спомен от гр. Априлци, както и снимки на растителни видове, характерни за района. Кръстът е изграден от местен предприемач по случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината от обявяването на Априлци за град. Висок е 34 метра. Настаняване в хотел 3*. Свобдоно време. Нощувка.


2 ДЕН


Закуска. Отправяме се към квартал Видима за едно незабравимо изживяване до водопад Видимско пръскало. Височината на водопада е над 80 метра, което го прави втори по височина след Райското пръскало. Водопадът представлява образувание от три отделни потока, които се събират в един. Те извират от връх Юрушката грамада. Водата се стича под такава форма, че подножието се е превърнало в естествен басейн, подходящ за отдих и почивка. Природата е изваяла около водопада множество алпийски скали и поляни, които правят региона притегателна сила за туризъм. Създадена е и екопътека "Видимско пръскало". Екопътеката е дълга около 16 км и тя би се харесала много на всеки, който обича допира с природата, свежия въздух и е любител на дългите разходки. Тук може да се види голямо разнообразие на флора и фауна, красиви пейзажи и природни забележителности.
Преходът по екопътеката отнема близо 4 часа, но толкова ще се захласнете по очарованието на планината, че няма да усетите кога са изминали. Теренът е лесен за преминаване и няма опасни участъци. Маршрутът преминава през гъста и прохладна букова гора и следва течението на река Пръскалска. По екопътеката можете да достигнете до едноименния водопад - Видимското пръскало, който е една от гордостите на България. Водопадът е изходната точка на екопътеката. Скалите около водопада са подходящи за катерене и привличат ежегодно любители на скалното катерене и професионалисти.
Видимското пръскало дава началото на голям поток, където можете да поседнете, за да отдъхнете и да се разхладите през лятото, или да си направите пикник.
Екопътеката е един очарователен лабиринт от малки дървени мостчета и красиви гледки, които ще ви карат постоянно да им се възхищавате и да се взирате в тях. Ще искате да поглъщате повече от чистия въздух, да се радвате на природните пейзажи и да вдишвате от свежия горски аромат.
По целия маршрут се намират информационни табели и обяснения за видовете растения и животни, които се срещат в околността, с повече подробности за тях.
Ранен следобед отпътуване към Варна и Добрич.

 

 

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 140 лв 175 лв 125 лв
Варна / Шумен 130 лв 165 лв 115 лв
Търговище/ В Търново 120 лв 155 лв  105 лвЦената включва:
✅1 нощувка със закуска в хотел 3 * в град Априлци или региона
Медицинска застраховка за лица до 65 год
✅ Екскурзоводско обслужване
✅Транспорт с лицензиран автобус

 

  
Цената не включва:
❌Входни такси за посещения на музеи и други – входна такса за крепостта Хоталич 3 лева за възрастни; 2 лева за пенсионери, ученици и студенти- 1 лев
❌Разходи от личен характер
❌Доплащане за единична стая - 35лв

Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)

 Медицинска застраховка за лица на и над 65 г. – доплащане 5 лв.

 

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

    ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

Допълнителна информация:
Намаления: за деца до 12 години настанени с двама възрастни 15 лева намаление от пакетната цена

• Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът за прехода до Видимско пръскало.
• При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.
• При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
• Преходът е достъпен за туристи, които са в добро здравословно състояние.
• Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
• Носете суха храна.
• Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
За отпътуване от Шумен в 06:30ч от 5-ти км, от Търговище - ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 07:15ч, от Велико Търново в 08:30ч - от автогара "Юг".

 

 

 

 

Блог : ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Цена от Шумен, Търговище и Велико Търново: 82 лева

Цената включва:
• 1 нощувка със закуска в хотел 3 * в град Априлци или региона
• Туристическа застраховка
• Екскурзоводско обслужване
• Транспорт с лицензиран автобус


Цената не включва:
• Входни такси за посещения на музеи и други – входна такса за крепостта Хоталич 3 лева за възрастни; 2 лева за пенсионери, ученици и студенти- 1 лев
• Разходи от личен характер
❌ Медицинска застраховка за лица на и над 65 г. – доплащане 4 лв.
• Доплащане за единична стая - 35 лв

Допълнителна информация:
Намаления: за деца до 12 години настанени с двама възрастни 15 лева намаление от пакетната цена
• Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът за прехода до Видимско пръскало.
• При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.
• При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
• Преходът е достъпен за туристи, които са в добро здравословно състояние.
• Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
• Носете суха храна.
• Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
• Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата
За отпътуване от Шумен в 06:30ч от 5-ти км, от Търговище - ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 07:15ч, от Велико Търново в 08:30ч - от автогара "Юг".
Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg