ЯШ И МАНАСТИРИТЕ НА БУКОВИНА
Румъния
Маршрут: Румъния-ЯШ И МАНАСТИРИТЕ НА БУКОВИНА
Продължителност: 3 дни / 2 Нощувки
Транспорт: Автобус
Цена от270 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

ЯШ И МАНАСТИРИТЕ НА БУКОВИНА
 
Дата:


13.09.2024

 

3дни\2нощувки


Цена: от 270 лева


 

Независимо дали се интересувате от религия, история, изкуство или архитектура, ще бъдете впечатлени от екстериора и интериора на рисуваните манастири на Буковина.

 

 

Яш е традиционно водещ център на социалния, артистичен и академичен живот на Румъния. Това е един очарователен град, пълен с атракции, белязан от богата култура и славно минало. 

 


ПРОГРАМА


1- Ден
03.00ч Отпътуване от Варна, ул. Антим-1 /Археологически музей/

04.00ч; отпътуване от Добрич, Младежки дом в посока Румъния. Отпътуване към град Яш- известен като културната столица на страната. Туристическа програма в Яш, който впечатлява с изящество, наследено от кралските династии, и с известните си традиционни фестивали на националните носии. Разположен в областта Молдова, градът е заобиколен от много значими за културната история манастири. В списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО те са включени под името „Молдовски манастири”. Градът има изключително богата история. И днес той омайва посетители от цял свят с величествената красота на кралските градове. Една от тези внушителни постройки е Дворецът на културата, създаден в неоготически стил. Пешеходна обиколка включваща:
 -  Дворец на културата – магнетична сграда с 298 големи зали с обща площ от 34 236кв.м, 92 прозореца в предната част на сградата и още 36 вътре в сградата. Въпреки архаичния си дизайн, двореца е проектиран така, че да интегрира съвременни материали и технологии, като патентованата технология за циментена основа на Хенри Коанда. Часовниковата кула към Двореца е впечатляваща с трите открити часовника с диаметър 3.25 м. Часовниците са украсени с витражи, представляващи 12 астрологически знака. В него се помещават четири музея: Музеят на изкуствата, Музеят на историята, Етнографският музей и Музеят на науките и технологиите. Музеят на изкуството е един от най-важните в страната, както и Залата на войводите и Зала Хенри Коанда.
- Къща Дософтей – по името на митрополит Дософтей. В нея се съхраняват ценни ръкописи от 14 век.
- Църква Свети Николай – построена от Стефан Чел Маре след битката му през 1485г при Катлабух /днешен район на Измаил/. През 1888 е възстановена в нео византийски стил.
- Манастир "Св. Три Светители" – построен през 1639 г. по време на управлението на Василе Лупу. От 1641 – 1889 г. мощите на Св. Петка са били в този манастир, след 1889 г. са пренесени в Патриаршията – Катедралата. Посещение на църквата "Св. Георги", която се намира в Патриаршеския комплекс, построена 1761 – 1769 г.
- Сградата на общината – палат Розновану, построен през 1832 и смятан за най-красивата сграда в Яш от семейство Росети- едно от най-влиятелните имена в управлението на Румъния. От 1969 в сградата се помещава Общината;
- Сградата на Национален театър Василе Александри – първият театър в Румъния; Сградата датира от 1890 г. и е дело на прочутите по това време виенски архитекти Фелнер и Хелмър.
- Голя манастир - заобиколен от стена, камбанария, висока 30 м, към която водят 120 стъпала. През 1711 год. манастира е посетен от Цар Петър Велики.
- Сградата на Grand Hotel Train-  исторически луксозен хотел построен през 1882 г. от Густав Айфел; От 1918 г. - по време на Първата световна война – е седалище на румънското правителство. През 1934 г. филмовата звезда Грета Гарбо отсяда в хотела;
- Статуята на Александру Йоан Куза  -  основателят на съвременна Румъния, обединил страната и първи владетел на Румъния (1859 - 1866 г.)
- Музей Унири - Построен между 1800-1806 г., музеят е символ на обединението на Княжество Молдова и Княжество Влашко 1859
- Жълтата еспланада в Яш, намираща се до площад Михай Еминеску
Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.


2 Ден
Закуска. Отпътуване за град Пятра Нямц – /„пятра“ в превод „камък“, „скала“/ Други имена, с които е бил известен града са: Пятра луи Кръчун /„Коледен камък“/, през Средновековието Търгу Пятра (Târgu Piatra, т.е. „Каменен панаир / пазар“) и просто Пятра, към което по-късно е добавено името на окръга Нямц (което означава „немски“). Нямц е известен като региона с най-много манастири на квадратен километър в света. Тук са пръснати щедро както разнообразни и красиви природни форми, така и множество културни и исторически забележителности. Молдовският стил на изкуство съчетава по оригинален начин готическите елементи с византийски стил.
Разглеждане на манастира Нямц, създаден от български монаси, а един от първите игумени тук е бил Григорй Цамблак. В днешния си вид манастирът е построен от Стефан Велики (Штефан чел Маре, управлявал между 1457-1504г и многократно воювал успешно с турците). За пръв път се споменава през ХІV в. и е най-големият манастирски комплекс в Румъния. След падането на Търновското царство, много духовници са приютени в манастира Нямц. Най-известният, от които е Григорий Цамблак. В архивите на Нямцкия манастир и до днес се пазят трудовете на тези монаси написани на български език. Отпътуване за манастир Агапия смятан за най-големия женски манастир в Източна Европа с над 300 монахини обитаващи светата обител. Манастирът носи името на своя основател Агапи, живял през XIV в.в малък манастир, намиращ се в близост до „Агапия“.
Възможност  за разглеждане на Манастир „Сихистрия“ - основан от монаси „исихасти“ през 1650 г., познат от местните още като „манaстир на мълчанието“. Казва се, че някога манастирът е бил обитаван от монаси отшелници. В манастирския комплекс са построени две църкви, дървена - построена в средата на XVII век и каменна - построена в началото на XIX век.
Връщане в Пятра Нямц- разглеждане на крепостта Нямц - един от най-важните средновековни паметници в Румъния и символ на най-славния период на Молдова под управлението на Стефан чел Маре. Строежът е част от висока укрепителна система, в края на XIV век, за да се изправи пред османските атаки и е признат за важен исторически паметник. Разположен в планински район с красиви пейзажи, крепостта Нямц е свидетел на векове на буйна история.
По желание изкачване с Телегондола за да се насладите на гледките, откриващи се от панорамата на планината Козла с надморска височина 650м. Свободно време в Пятря Нямц с разглеждане на Археологически музей, Неолитен музей представящ неолитна култура, която процъфтява в периода 5500-2750 г.пр.н.е. на територията на днешна Румъния, Молдова и Украйна. Най-голямата мистерия на тази цивилизация е фактът, че на всеки 60-80 години те изгаряли селищата си и изграждали нови върху руините,  Църквата "Рождество на свети Йоан Кръстител", Кулата на Стефан чел Маре. Отпътуване за Яш. Свободно време. Нощувка.


3 Ден
Закуска. Посещение манастир Галата от 1594 година -  намиращ се на върха на хълма "Галата". Църквата, заобиколена от стени с вратички и снабдена с камбанария на входа, прилича на крепост, която често служи като място за защита и понякога като царска резиденция. В близост до църквата на хълма има места, които осигуряват панорамна гледка към града. Манастира е кръстен на квартал в Константинопол. Отпътуване за България. По пътя кратка почивка в Браила с разглеждане Браила на речната гара, разглеждане на  паметник на император Траян Август, църквата „Архангел Гавраил”, гръцката църква от 1872 г., със стъклопис, джамията от XVII век, и българска църква - известна на браилчани като "Бисерка Булгаряска" на ул. "Петър Майор", пресечка на ул. "Република" , „пеещите“ фонтани. Пристигане в Добрич и Варна около 22,00ч.

 

Цени:

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Варна 280 лв 340 лв 265 лв
 Добрич
270 лв 330 лв 255 лв

 

Цената включва:
- транспорт с комфортен автобус
- 2 нощувки със закуска в хотел 3* в град Яш
-
Медицинска застраховка за лица до 65 год
- екскурзоводско обслужване по целия маршрут
- всички посещения упоменати в офертата


Цената не включва:
* Входни такси
* Крепост Нямц – 5 леи за възрастни, 3 леи за деца
* Телегондола – 16 леи двупосочно за възрастни и 10 леи за деца до 14 год.
* Музей на изкуствата, Музей на историята, Етнографски музей и Музей на науките и технологиите общо 40 леи за възрастни, 20 леи за пенсионери и студенти; за Музей *Унири- 12 леи за възрастни и 6 леи за  студенти и ученици
*Доплащане за единична стая - 60 лева за двете нощувки
*Доплащане за вечеря: 15 за стандартна вечеря и 20 евро за Великденска вечеря

* медицинска застраховка за лица 65-75 год. – доплащане 6.00 лв.;От 75 – 80 год- 8 лв / лица над 80 год.-несе застраховат

 

-Допълнителна информация :
-Намаления:
*дете под 12 год. на доп. легло с 2-ма възр. - 15 лв. намаление;

-Необходими документи:
*лична карта с 6-месечна валидност към датата на заминаване;
*За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите / оригинал + 2 копия/ + документ за самоличност на детето /задграничен паспорт или лична карта от 14 год възраст/ + 2 копия от акта за раждане;
*Ученици и студенти да носят необходими документи /студентска книжка, ISIC карта, ученически бележник/ за да ползват намаленията в посещаваните обекти.


*
Екскурзията се осъществява при 48 записани туристи.

 

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

    ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

ПРОГРАМА

ЯШ И МАНАСТИРИТЕ НА БУКОВИНА
 
Дата:


13.09.2024

 

3дни\2нощувки


Цена: от 270 лева


 

Независимо дали се интересувате от религия, история, изкуство или архитектура, ще бъдете впечатлени от екстериора и интериора на рисуваните манастири на Буковина.

 

 

Яш е традиционно водещ център на социалния, артистичен и академичен живот на Румъния. Това е един очарователен град, пълен с атракции, белязан от богата култура и славно минало. 

 


ПРОГРАМА


1- Ден
03.00ч Отпътуване от Варна, ул. Антим-1 /Археологически музей/

04.00ч; отпътуване от Добрич, Младежки дом в посока Румъния. Отпътуване към град Яш- известен като културната столица на страната. Туристическа програма в Яш, който впечатлява с изящество, наследено от кралските династии, и с известните си традиционни фестивали на националните носии. Разположен в областта Молдова, градът е заобиколен от много значими за културната история манастири. В списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО те са включени под името „Молдовски манастири”. Градът има изключително богата история. И днес той омайва посетители от цял свят с величествената красота на кралските градове. Една от тези внушителни постройки е Дворецът на културата, създаден в неоготически стил. Пешеходна обиколка включваща:
 -  Дворец на културата – магнетична сграда с 298 големи зали с обща площ от 34 236кв.м, 92 прозореца в предната част на сградата и още 36 вътре в сградата. Въпреки архаичния си дизайн, двореца е проектиран така, че да интегрира съвременни материали и технологии, като патентованата технология за циментена основа на Хенри Коанда. Часовниковата кула към Двореца е впечатляваща с трите открити часовника с диаметър 3.25 м. Часовниците са украсени с витражи, представляващи 12 астрологически знака. В него се помещават четири музея: Музеят на изкуствата, Музеят на историята, Етнографският музей и Музеят на науките и технологиите. Музеят на изкуството е един от най-важните в страната, както и Залата на войводите и Зала Хенри Коанда.
- Къща Дософтей – по името на митрополит Дософтей. В нея се съхраняват ценни ръкописи от 14 век.
- Църква Свети Николай – построена от Стефан Чел Маре след битката му през 1485г при Катлабух /днешен район на Измаил/. През 1888 е възстановена в нео византийски стил.
- Манастир "Св. Три Светители" – построен през 1639 г. по време на управлението на Василе Лупу. От 1641 – 1889 г. мощите на Св. Петка са били в този манастир, след 1889 г. са пренесени в Патриаршията – Катедралата. Посещение на църквата "Св. Георги", която се намира в Патриаршеския комплекс, построена 1761 – 1769 г.
- Сградата на общината – палат Розновану, построен през 1832 и смятан за най-красивата сграда в Яш от семейство Росети- едно от най-влиятелните имена в управлението на Румъния. От 1969 в сградата се помещава Общината;
- Сградата на Национален театър Василе Александри – първият театър в Румъния; Сградата датира от 1890 г. и е дело на прочутите по това време виенски архитекти Фелнер и Хелмър.
- Голя манастир - заобиколен от стена, камбанария, висока 30 м, към която водят 120 стъпала. През 1711 год. манастира е посетен от Цар Петър Велики.
- Сградата на Grand Hotel Train-  исторически луксозен хотел построен през 1882 г. от Густав Айфел; От 1918 г. - по време на Първата световна война – е седалище на румънското правителство. През 1934 г. филмовата звезда Грета Гарбо отсяда в хотела;
- Статуята на Александру Йоан Куза  -  основателят на съвременна Румъния, обединил страната и първи владетел на Румъния (1859 - 1866 г.)
- Музей Унири - Построен между 1800-1806 г., музеят е символ на обединението на Княжество Молдова и Княжество Влашко 1859
- Жълтата еспланада в Яш, намираща се до площад Михай Еминеску
Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.


2 Ден
Закуска. Отпътуване за град Пятра Нямц – /„пятра“ в превод „камък“, „скала“/ Други имена, с които е бил известен града са: Пятра луи Кръчун /„Коледен камък“/, през Средновековието Търгу Пятра (Târgu Piatra, т.е. „Каменен панаир / пазар“) и просто Пятра, към което по-късно е добавено името на окръга Нямц (което означава „немски“). Нямц е известен като региона с най-много манастири на квадратен километър в света. Тук са пръснати щедро както разнообразни и красиви природни форми, така и множество културни и исторически забележителности. Молдовският стил на изкуство съчетава по оригинален начин готическите елементи с византийски стил.
Разглеждане на манастира Нямц, създаден от български монаси, а един от първите игумени тук е бил Григорй Цамблак. В днешния си вид манастирът е построен от Стефан Велики (Штефан чел Маре, управлявал между 1457-1504г и многократно воювал успешно с турците). За пръв път се споменава през ХІV в. и е най-големият манастирски комплекс в Румъния. След падането на Търновското царство, много духовници са приютени в манастира Нямц. Най-известният, от които е Григорий Цамблак. В архивите на Нямцкия манастир и до днес се пазят трудовете на тези монаси написани на български език. Отпътуване за манастир Агапия смятан за най-големия женски манастир в Източна Европа с над 300 монахини обитаващи светата обител. Манастирът носи името на своя основател Агапи, живял през XIV в.в малък манастир, намиращ се в близост до „Агапия“.
Възможност  за разглеждане на Манастир „Сихистрия“ - основан от монаси „исихасти“ през 1650 г., познат от местните още като „манaстир на мълчанието“. Казва се, че някога манастирът е бил обитаван от монаси отшелници. В манастирския комплекс са построени две църкви, дървена - построена в средата на XVII век и каменна - построена в началото на XIX век.
Връщане в Пятра Нямц- разглеждане на крепостта Нямц - един от най-важните средновековни паметници в Румъния и символ на най-славния период на Молдова под управлението на Стефан чел Маре. Строежът е част от висока укрепителна система, в края на XIV век, за да се изправи пред османските атаки и е признат за важен исторически паметник. Разположен в планински район с красиви пейзажи, крепостта Нямц е свидетел на векове на буйна история.
По желание изкачване с Телегондола за да се насладите на гледките, откриващи се от панорамата на планината Козла с надморска височина 650м. Свободно време в Пятря Нямц с разглеждане на Археологически музей, Неолитен музей представящ неолитна култура, която процъфтява в периода 5500-2750 г.пр.н.е. на територията на днешна Румъния, Молдова и Украйна. Най-голямата мистерия на тази цивилизация е фактът, че на всеки 60-80 години те изгаряли селищата си и изграждали нови върху руините,  Църквата "Рождество на свети Йоан Кръстител", Кулата на Стефан чел Маре. Отпътуване за Яш. Свободно време. Нощувка.


3 Ден
Закуска. Посещение манастир Галата от 1594 година -  намиращ се на върха на хълма "Галата". Църквата, заобиколена от стени с вратички и снабдена с камбанария на входа, прилича на крепост, която често служи като място за защита и понякога като царска резиденция. В близост до църквата на хълма има места, които осигуряват панорамна гледка към града. Манастира е кръстен на квартал в Константинопол. Отпътуване за България. По пътя кратка почивка в Браила с разглеждане Браила на речната гара, разглеждане на  паметник на император Траян Август, църквата „Архангел Гавраил”, гръцката църква от 1872 г., със стъклопис, джамията от XVII век, и българска църква - известна на браилчани като "Бисерка Булгаряска" на ул. "Петър Майор", пресечка на ул. "Република" , „пеещите“ фонтани. Пристигане в Добрич и Варна около 22,00ч.

 

Цени:

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Варна 280 лв 340 лв 265 лв
 Добрич
270 лв 330 лв 255 лв

 

Цената включва:
- транспорт с комфортен автобус
- 2 нощувки със закуска в хотел 3* в град Яш
-
Медицинска застраховка за лица до 65 год
- екскурзоводско обслужване по целия маршрут
- всички посещения упоменати в офертата


Цената не включва:
* Входни такси
* Крепост Нямц – 5 леи за възрастни, 3 леи за деца
* Телегондола – 16 леи двупосочно за възрастни и 10 леи за деца до 14 год.
* Музей на изкуствата, Музей на историята, Етнографски музей и Музей на науките и технологиите общо 40 леи за възрастни, 20 леи за пенсионери и студенти; за Музей *Унири- 12 леи за възрастни и 6 леи за  студенти и ученици
*Доплащане за единична стая - 60 лева за двете нощувки
*Доплащане за вечеря: 15 за стандартна вечеря и 20 евро за Великденска вечеря

* медицинска застраховка за лица 65-75 год. – доплащане 6.00 лв.;От 75 – 80 год- 8 лв / лица над 80 год.-несе застраховат

 

-Допълнителна информация :
-Намаления:
*дете под 12 год. на доп. легло с 2-ма възр. - 15 лв. намаление;

-Необходими документи:
*лична карта с 6-месечна валидност към датата на заминаване;
*За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите / оригинал + 2 копия/ + документ за самоличност на детето /задграничен паспорт или лична карта от 14 год възраст/ + 2 копия от акта за раждане;
*Ученици и студенти да носят необходими документи /студентска книжка, ISIC карта, ученически бележник/ за да ползват намаленията в посещаваните обекти.


*
Екскурзията се осъществява при 48 записани туристи.

 

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

    ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

Яш, Румъния
Хотели врегиона на Яш
от200 лв. / на човек

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Цената включва:
транспорт с комфортен автобус
2 нощувки със закуска в хотел 3* в град Яш
застраховка
екскурзоводско обслужване по целия маршрут
всички посещения упоменати в офертата
Цената не включва:
Входни такси
Крепост Нямц – 5 леи за възрастни, 3 леи за деца
Телегондола – 16 леи двупосочно за възрастни и 10 леи за деца до 14 год.
Музей на изкуствата, Музей на историята, Етнографски музей и Музей на науките и технологиите общо 40 леи за възрастни, 20 леи за пенсионери и студенти; за Музей Унири- 12 леи за възрастни и 6 леи за студенти и ученици
Доплащане за единична стая -60 лева за двете нощувки
Доплащане за вечеря: 15 за стандартна вечеря и 20 евро за Великденска вечеря
Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg