ВЕЛИКДЕН В ИСТАНБУЛ
Турция
Маршрут: Истанбул
Продължителност: 4 дни / 3 Нощувки
Транспорт: Автобус
Цена от230
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА

ВЕЛИКДЕН В ИСТАНБУЛ

 

 

„НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” НА ИСТАНБУЛ

 

 

01-04 МАЙ 2021г.

 

 

4 дни – 3 нощувки с автобус, дневен преход

 

 

 

 

 

Истанбул няма аналог в света. Той е от градовете, които трудно могат да бъдат разказани с думи. Тук всеки път откриваш нещо ново, за да се връщаш отново и отново.

 

 

„НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” на Истанбул е екскурзия, създадена с много желание и ентусиазъм за Вас, хората с богати интереси и вкус на откриватели. Тя включва уникални, рядко посещавани обекти, съхранили грижовно през вековете духовност, история, култура и нрави.

 

 


 

РЕЗЕРВАЦИЯ БЕЗ РИСК

Ø  Резервация с 50 лв. депозит!

 

Ø  Пълно възстановяване на депозита или заплатената сума в срок от 14 дни при:

 

 

ü  анулирана програма от туроператора;

 

 

ü  затворени граници с Турция или забрана за провеждане на екскурзии;

 

 

ü  при положителен резултат от PCR тест на пътуващ или член на семейството му.

 

Ø  Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с COVID-19 покритие;

 

Ø  Сертификат „Отмяна на пътуване“ с COVID-19 покритие.

 

 


 

 

СУПЕР ПРОМОЦИЯ – 5 ЗВЕЗДЕН ХОТЕЛ В САМИЯ ЦЕНТЪР НА ИСТАНБУЛ

 

 

Цени:

 

 

Цена на възр. в двойна/ тройна стая

Цена на човек в стая с едно легло

Дете 0-5,99г. с 2-ма възр.

Дете 6-12г.

с 2-ма възр.

Дете 2-12 г. с 1 възр.

ПРОМОЦИЯ!

Хотел Crowne Plaza Istanbul - Old City – 5 звезди

www.ihg.com/crowneplaza/

350 лв.

250 лв.

415 лв.

315 лв.

145 лв.

95 лв.

270 лв.

185 лв.

 

285 лв.

185 лв.

Хотел Glorious, Aspen, Istanbul Trend или подобен 3+*/ 4*

250 лв.

315 лв.

95 лв.

185 лв.

 

185 лв.

Хотел Aksaray, River, или подобен 3*

230 лв.

285 лв.

95 лв.

175 лв.

 

  175 лв.

 

Промоцията е валидна до изчерпване на местата.

Отпътуване от Шумен (мин. 10 човека) – доплащане 20 лв. на човек в двете посоки.

 

 

Програма:

 

 


 

 

01.05, първи ден, ВЕЛИКА СЪБОТА

 

05:00 Тръгване от Добрич; 06:00 Отпътуване от Варна; 08:00 Тръгване от Бургас. Редовни почивки по пътя. Пристигане в Истанбул.

„Непознатите европейски квартали на Истанбул“ - навлизане в Истанбул по стария път, минаващ през исторически селища, днес квартали на Истанбул: Чаталджа, Бююкчекмедже с моста на султан Сюлейман Великолепни, построен от великия архитект Синан, Бейликдюзю, „Българския” квартал Авджилар, Флория с крайбрежната вила на Ататюрк, Йешилкьой (Сан Стефано), Зейтинбурну.

 

Цена: включена в цената.

 

 

Автобусна екскурзия „Великите стени на Костантинопол“

 

Панорамна автобусна обиколка край стените на Античния град с впечатляващи истории за неговото величие, за многобройните обсади, победи, възход и упадък.

Посещение на парка Bulbos с красива панорама към Мраморно море, крепостните стени и Златната порта на Константинопол, известна днес като Йедикуле (отвън).

Продължаване покрай великите стени на античния град. Спиране и влизане пеша през втората по значимост порта в стените на Константинопол- Портата на Хариус (Едирнекапъ). През нея на 31 май 1453г. султан Мехмет II влиза триумфално в града след превземането му. В близост се намира джамията на Михримах Султан, единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни.

 

             Цена: включена в цената.

 

Настаняване. Време за почивка.

Свободно време за ползване на СПА центъра на хотела.

Възможност за вечеря в ресторанта на хотела: 15 евро без включени напитки.

Нощувка.

 

 

02.05, втори ден, неделя: СВЕТЛО ХРИСТОВО ВЪЗКРЕСЕНИЕ – ВЕЛИКДЕН!

 

 

Закуска в хотела. 

 

 

Тръгване пеша на цялата група за площад Султанахмет.

08:30 Пешеходна екскурзия: „Месе: Главната улица на Константинопол“

 

Главната улица на античен Константинопол носела името Месе (среден път). Тя се простирала от Златната порта на града и била главната улица на процесиите и триумфите. Месе била широка 25 метра и облицована с колонада портици, в които се помещавали магазини.

Днес тази улица продължава да е основната пътна и търговска артерия в Истанбул. Минаване покрай Форума на Теодосий, стария султански дворец (днес Ректората на Истанбулския университет), Капалъ чаршъ (отвън), Форума на Константин Велики и колоната Чемберлиташ. Началото на Имперския път се отбелязвал от арката Милион в началото на Хиподрума. Тя служела като византийският маркер с нулеви мили, изходното място за измерване на разстоянията за всички пътища, водещи до градовете на Византийска империя.

 

Цена: включена в цената.

 

Пешеходна обиколка на aнтичния център на Истанбул с екскурзоводска беседа на български език - Хиподрума и най-старите паметници в Истанбул - Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин, Фонтанът на Вилхем, Синята джамия „Султан Ахмет” (отвън).

 

Цена: включена в цената.

 

Посещение на църквата „СВЕТА СОФИЯ”.

Най-мащабният и най-внушителният исторически паметник, завещан от Византия. Наричана още Църквата на мъдростта, Осмото чудо на света, Златната църква на Византия, тя е най-големият християнски храм в продължение на хиляда години. С превземането на Константинопол от османците, катедралата е превърната последователно в джамия, музей, а днес отново в джамия.

 

Цена: включена в екскурзията.

 

Посещение на султанския дворец „ТОПКАПЪ“ + Харема!

След като превзема града през 1453г., султан Мехмет Завоевателят го превръща в свой престолен град. На площ от 400 хиляди квадратни метра в района зад „Света София“, наречен днес Сарайбурну, той строи един дворец, който е завършен през 1478г. В продължение на 400 години дворецът Топкапъ е резиденция на най-великите турските султани и център на науката, културата и изкуството. Стандартната обиколка на двореца включва общите му части. За първи път ние ви предлагаме да се потопите в тайните на Харема! „Забранената част“ от двореца пазела частните покои на султана, неговите деца и стотици красиви жени. Една приказка за красота, тайни, романтика и страшни интриги…

Цена: 30 евро на човек – две входни такси за общите части на двореца + Харема,  екскурзоводска беседа на български език.

 

Връщане в хотела.

Свободно време за ползване на СПА центъра на хотела.

Възможност за вечеря в ресторанта на хотела: 15 евро без включени напитки.

Нощувка.

 

 

03.05, трети ден, понеделник – ВЕЛИКДЕН!

 

07:00-08:30 Закуска.

 

09.00-10.00 Екскурзия „Християнски светини“

 

Посещение на българската църква „Св. Стефан“.

Една от светините за всички българи – желязната църква отново грее в пълния си блясък на брега на Златния рог! Обявена за най-красивият немюсюлмански религиозен храм в цяла Турция, църквата ще ни посрещне така, както преди 120г. екзарх Йосиф I благославя и посреща първите поклонници.

Следва посещение на църквата с аязмо "Св. Богородица Влахерна". До превземането на Константинопол от османците черквата е съхранявала чудотворната икона, одеждата и пояса на света Богородица от Йерусалим. С тези реликви са свързани големите християнски празници  „Полагане пояса на света Богородица” (31 август) и „Покров на Пресвета Богородица” (1 октомври). Днес посетителите могат да вземат вода от аязмото в църквата.

Екскурзията завършва с посещение на Вселенската патриаршия и църквата „Св. Георги” – в нея можете да се докоснете до част от колоната, на която е бичуван Иисус Христос. Това е седалището на Вселенския патриарх и един от центровете на източноправославния свят.

 

Цена: включена в цената

 

Придвижване към Египетския пазар. Свободно време за покупки на подправки, ядки, кафе, чай.

13.00-19.00 „Величието на Босфора: от Мраморно до Черно море и третия мост“ – Круиз с кораб по цялото протежение на протока Босфора.

За първи път на българския пазар се предлага разходка с кораб по цялото протежение на Босфора! Тръгване от пристанище Еминьоню и навлизане в Босфора, плаване покрай джамията на Сюлейман Великолепни, дворците Топкапъ и Долмабахче, кварталите Каракьой, Бешикташ, Ортакьой, минаване под първия междуконтинентален мост, Арнавуткьой, Бебек.

Преминаване под втория междуконтинентален мост. Продължаване към Черно море покрай едни от най-луксозните днес квартали, които крият все още много истории и легенди - Истинийе, Саръйер, Бейкоз. Стигане пред най-новия и най-големия от трите междуконтинентални моста – „Явуз Селим Султан“! Зад него е Черно море…

Следва слизане в квартала Анадолу Кавак, който е запазил своята уникална атмосфера. Тесните улички, уединените дворове, малките площадчета и рибните ресторанти на брега на морето пренасят посетителите в отминали времена. Изкачване до крепостта „Йорос“, откъдето се открива уникална гледка към Черно море и третия междуконтинентален мост Явуз Селим Султан“.

Свободно време за разходка.

Отплаване назад по азиатския бряг покрай наниз от исторически вили, пристани на романтични квартали, джамии, църкви и синагоги, подчертаващи богата палитра от етноси и религии, живеещи в мир и задруга...

Цена: 30 евро на човек – наем самостоятелен двупалубен кораб с микрофонна уредба, такса пристан, екскурзовод.

Прибиране в хотела.

Свободно време за ползване на СПА центъра на хотела.

Възможност за вечеря в ресторанта на хотела: 15 евро без включени напитки.

 

 

 

 

04.05, четвърти ден, вторник

 

07:00-08:30 Закуска. Освобождаване на хотела.

 

08:30-13:00 „История между два континента”

 

Екскурзия до Азиатския бряг, панорамния хълм Чамлъджа с джамията Чамлъджа, летния султански дворец Бейлярбей, двата бряга на Босфора и крепостта „Румели Хисар“.

Екскурзията започва с преминаване по междуконтиненталния мост над Босфора в посока Азиатския бряг. Добре дошли на континента АЗИЯ!

Отпътуване за най-високия хълм в Истанбул – Чамлъджа. Следва посещение на джамията Чамлъджа, която е най-голямата в Турция. Огромният религиозен храм, построен в

османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул.

Следва посещение на летния султански дворец „Бейлярбей”. Изграден в същия стил като Долмабахче, той прилича на европейските дворци за почивка от 18в., използван най-често като резиденция на почетни чуждестранни лица.

Продължаване през историческите азиатски квартали на Босфора - Бейлярбей, Ченгелкьой, Кандили към най-тясната част на Босфора и квартала Анадолухисар.

Тук Босфорът е широк едва 650м. Континентите Европа и Азия се доближават най-близо един друг, като че ли неустоимо привлечени един към друг. Една целувка, която е толкова близо и в същото време толкова далече...

Връщане в Европа по втория построен над Босфора мост „Мехмет Завоевателя“.

Посещение на най-голямата запазена крепост в Истанбул – „Румели Хисар“ (Европейската крепост). През 1452 г. по заповед на Султан Мехмед II е издигнато укрепление  в най-тясната част на пролива. Четири месеца над  10 000 роби редят камък по камък, за да се отреже достъпа за помощ към  византийски Константинопол... и скоро градът е превзет.  От стражевите кули се откриват спиращи дъха гледки към Босфора.

Екскурзията завършва с преминаване през Европейските исторически квартали Бебек, Арнавуткьой, Ортакьой, Бешикташ, Кабаташ, Топхане.

Цена: 25 евро на човек - транспорт по целия маршрут, входни такси за летния дворец Бейлярбей и крепостта Румели Хисар, посещение на джамията Чамлъджа, лицензиран екскурзовод.

13.30-15.30 МОЛ „ВЕНЕЦИЯ“ – един от най-новите търговски центрове в Истанбул, построен по подобие на Венеция – канали, кулата Сан Марко, дворецът на Дожите и др.

Цена: включена в екскурзията

15.30 Тръгване за Къркларели (Лозенград).

Спиране на търговски център МИГРОС.

Спиране в градския център на Лозенград. Време за вечеря (пакет) и покупка на сладки, ядки и други. Продължаване за България.

1.            Дадените часове са ориентировъчни – поради натоварения трафик в Истанбул, не можем да гарантираме стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

2.            Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.

 

 

 

 

 

 

Необходими документи: Международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.

 

Визови и санитарни изисквания:

Към настоящия момент маските са задължителни в Турция на всички места с изключение на дома и хотелската стая.

Задължително носене на предпазни маски не само на закрито, но и в открити пространства като паркове, улици, плажове, градини. Разпореждането е валидно също за офиси, градски транспорт, заводи и всякакви други места с изключение на жилищата и хотелските стаи.

Глобите са от около 900 турски лири на човек.

 

 

 

 

Изисквания за PCR тест

 

Ø              При влизане в Турция се изисква представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Този резултат от теста трябва да бъде издаден не по-късно от 72 часа преди заминаването.

Към момента заповедта на турските власти за изискване на тест е в сила до 14 април. Очаква се от 15 април това изискване ДА ОТПАДНЕ. В случай, че не отпадне, туроператорът ще издаде ваучер за тест с намаление от 20%. Тестът трябва да се направи на 14.04 за екскурзия с дата 16.04 и 21.04 за дата на екскурзията 23.04;

Ø  При влизане в България се изисква представяне на PCR тест, издаден не по-късно от 72 часа преди пристигането. Ако не се представи такъв, на лицето се налага 10-дневна карантина. Ако лицето представи в рамките на 24 часа отрицателен PCR-тест, направен в България, карантината отпада. Туроператорът ще съдейства на желаещите вземането на такъв в Истанбул, с който да се влезе в България. Цена: 15 евро. За останалите, туроператорът може да съдейства за взимане на тест в лаборатория Рамус с 20% намаление.

Очаква се от 1 май това изискване ДА ОТПАДНЕ!

 

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи. 

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.

Други: Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.

 

Записване и начин на плащане:

 

Внасяне на 50 лв. при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване

 

Доплащането се извършва до 14 дни преди отпътуването. 

 

Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване

 
В цената са включени:

 

Ø  Транспорт Добрич-Варна-Бургас-Истанбул и обратно;

Ø  3 нощувки със закуски в съответния хотел в старата част на Истанбул;

Ø  Ползване нa СПА център Healthtia вътрешен отопляем басейн, сауна, турска баня и Интернет;

Ø  Автобусна панорамна обиколка „Непознатите европейски квартали на Истанбул”;

Ø  Автобусна обиколка „Великите стени на Костантинопол“;

Ø  Пешеходна екскурзия: „Месе: Главната улица на Константинопол“;

Ø  Пешеходна обиколка на aнтичния център на Истанбул;

Ø  Посещение на византийската катедрала „Света София“ с екскурзоводска беседа;

Ø  Екскурзия „Християнски светини“ с българската църква „Свети Стефан“;

Ø  Посещение на търговски център МИГРОС;

Ø  Посещение на Египетския пазар;

Ø  Посещение на МОЛ Венеция“;

Ø  Карта на Истанбул;

Ø  Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 5 000 евро (включва болнично лечение в случай на заболяване от Covid-19) за лица до 65г.;

Ø  Сертификат „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19;

Ø  Изненади и подаръци по време на екскурзията – малки жестове към гостите ни, допринасящи за незабравимото преживяване с нас;

Ø  Водач-екскурзовод от агенцията. По време на пътуването гостите се запознават с историята на Турция, Истанбул и много любопитни подробности.

 

 

 

 

В цената не са включени:

 

Ø  PCR тест при отпътуване от България, ако се изисква такъв за влизане в Турция,  туроператорът предоставя ваучер с 20% намаление за лаборатория Рамус;

Ø  PCR тест при връщане в България, ако се изисква такъв. Туроператорът ще организира в Истанбул вземането на такъв (за желаещите), с който да се влезе в България. Цена: 15 евро. За останалите се процедира, според изискванията на българските власти, като туроператорът предоставя ваучер с 20% намаление за лаборатория Рамус;

 

Ø  Посещение на султанския дворец „ТОПКАПЪ“ + ХАРЕМА: Цена: 30 евро (при мин. 10 човека), за дете 6-12 г. - 15 евро, дете до 6г. - безплатно

 

Ø  „Величието на Босфора“ - круиз по целия Босфор от Мраморно до Черно море – наем самостоятелен кораб, такса пристан и слизане на Анадолу Кавак, лицензиран екскурзовод. Цена: 30 евро, за дете 6-12 г. - 15 евро, дете до 6г. – безплатно;

Ø  „История между два континента“: Цена: 25 евро, за дете 6-12г - 12 евро, дете до 6г.- безплатно;

 

Ø  Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 65 год. до 70 год. – доплащане 2.00 лв.; от 71 год. до 75 год. – доплащане 4.00 лв., от 76 год. до 80 год. – доплащане 8.00 лв.  Лица над 80 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят  копие от полицата.

 

 

ПРОГРАМА

ВЕЛИКДЕН В ИСТАНБУЛ

 

 

„НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” НА ИСТАНБУЛ

 

 

01-04 МАЙ 2021г.

 

 

4 дни – 3 нощувки с автобус, дневен преход

 

 

 

 

 

Истанбул няма аналог в света. Той е от градовете, които трудно могат да бъдат разказани с думи. Тук всеки път откриваш нещо ново, за да се връщаш отново и отново.

 

 

„НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” на Истанбул е екскурзия, създадена с много желание и ентусиазъм за Вас, хората с богати интереси и вкус на откриватели. Тя включва уникални, рядко посещавани обекти, съхранили грижовно през вековете духовност, история, култура и нрави.

 

 


 

РЕЗЕРВАЦИЯ БЕЗ РИСК

Ø  Резервация с 50 лв. депозит!

 

Ø  Пълно възстановяване на депозита или заплатената сума в срок от 14 дни при:

 

 

ü  анулирана програма от туроператора;

 

 

ü  затворени граници с Турция или забрана за провеждане на екскурзии;

 

 

ü  при положителен резултат от PCR тест на пътуващ или член на семейството му.

 

Ø  Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с COVID-19 покритие;

 

Ø  Сертификат „Отмяна на пътуване“ с COVID-19 покритие.

 

 


 

 

СУПЕР ПРОМОЦИЯ – 5 ЗВЕЗДЕН ХОТЕЛ В САМИЯ ЦЕНТЪР НА ИСТАНБУЛ

 

 

Цени:

 

 

Цена на възр. в двойна/ тройна стая

Цена на човек в стая с едно легло

Дете 0-5,99г. с 2-ма възр.

Дете 6-12г.

с 2-ма възр.

Дете 2-12 г. с 1 възр.

ПРОМОЦИЯ!

Хотел Crowne Plaza Istanbul - Old City – 5 звезди

www.ihg.com/crowneplaza/

350 лв.

250 лв.

415 лв.

315 лв.

145 лв.

95 лв.

270 лв.

185 лв.

 

285 лв.

185 лв.

Хотел Glorious, Aspen, Istanbul Trend или подобен 3+*/ 4*

250 лв.

315 лв.

95 лв.

185 лв.

 

185 лв.

Хотел Aksaray, River, или подобен 3*

230 лв.

285 лв.

95 лв.

175 лв.

 

  175 лв.

 

Промоцията е валидна до изчерпване на местата.

Отпътуване от Шумен (мин. 10 човека) – доплащане 20 лв. на човек в двете посоки.

 

 

Програма:

 

 


 

 

01.05, първи ден, ВЕЛИКА СЪБОТА

 

05:00 Тръгване от Добрич; 06:00 Отпътуване от Варна; 08:00 Тръгване от Бургас. Редовни почивки по пътя. Пристигане в Истанбул.

„Непознатите европейски квартали на Истанбул“ - навлизане в Истанбул по стария път, минаващ през исторически селища, днес квартали на Истанбул: Чаталджа, Бююкчекмедже с моста на султан Сюлейман Великолепни, построен от великия архитект Синан, Бейликдюзю, „Българския” квартал Авджилар, Флория с крайбрежната вила на Ататюрк, Йешилкьой (Сан Стефано), Зейтинбурну.

 

Цена: включена в цената.

 

 

Автобусна екскурзия „Великите стени на Костантинопол“

 

Панорамна автобусна обиколка край стените на Античния град с впечатляващи истории за неговото величие, за многобройните обсади, победи, възход и упадък.

Посещение на парка Bulbos с красива панорама към Мраморно море, крепостните стени и Златната порта на Константинопол, известна днес като Йедикуле (отвън).

Продължаване покрай великите стени на античния град. Спиране и влизане пеша през втората по значимост порта в стените на Константинопол- Портата на Хариус (Едирнекапъ). През нея на 31 май 1453г. султан Мехмет II влиза триумфално в града след превземането му. В близост се намира джамията на Михримах Султан, единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни.

 

             Цена: включена в цената.

 

Настаняване. Време за почивка.

Свободно време за ползване на СПА центъра на хотела.

Възможност за вечеря в ресторанта на хотела: 15 евро без включени напитки.

Нощувка.

 

 

02.05, втори ден, неделя: СВЕТЛО ХРИСТОВО ВЪЗКРЕСЕНИЕ – ВЕЛИКДЕН!

 

 

Закуска в хотела. 

 

 

Тръгване пеша на цялата група за площад Султанахмет.

08:30 Пешеходна екскурзия: „Месе: Главната улица на Константинопол“

 

Главната улица на античен Константинопол носела името Месе (среден път). Тя се простирала от Златната порта на града и била главната улица на процесиите и триумфите. Месе била широка 25 метра и облицована с колонада портици, в които се помещавали магазини.

Днес тази улица продължава да е основната пътна и търговска артерия в Истанбул. Минаване покрай Форума на Теодосий, стария султански дворец (днес Ректората на Истанбулския университет), Капалъ чаршъ (отвън), Форума на Константин Велики и колоната Чемберлиташ. Началото на Имперския път се отбелязвал от арката Милион в началото на Хиподрума. Тя служела като византийският маркер с нулеви мили, изходното място за измерване на разстоянията за всички пътища, водещи до градовете на Византийска империя.

 

Цена: включена в цената.

 

Пешеходна обиколка на aнтичния център на Истанбул с екскурзоводска беседа на български език - Хиподрума и най-старите паметници в Истанбул - Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин, Фонтанът на Вилхем, Синята джамия „Султан Ахмет” (отвън).

 

Цена: включена в цената.

 

Посещение на църквата „СВЕТА СОФИЯ”.

Най-мащабният и най-внушителният исторически паметник, завещан от Византия. Наричана още Църквата на мъдростта, Осмото чудо на света, Златната църква на Византия, тя е най-големият християнски храм в продължение на хиляда години. С превземането на Константинопол от османците, катедралата е превърната последователно в джамия, музей, а днес отново в джамия.

 

Цена: включена в екскурзията.

 

Посещение на султанския дворец „ТОПКАПЪ“ + Харема!

След като превзема града през 1453г., султан Мехмет Завоевателят го превръща в свой престолен град. На площ от 400 хиляди квадратни метра в района зад „Света София“, наречен днес Сарайбурну, той строи един дворец, който е завършен през 1478г. В продължение на 400 години дворецът Топкапъ е резиденция на най-великите турските султани и център на науката, културата и изкуството. Стандартната обиколка на двореца включва общите му части. За първи път ние ви предлагаме да се потопите в тайните на Харема! „Забранената част“ от двореца пазела частните покои на султана, неговите деца и стотици красиви жени. Една приказка за красота, тайни, романтика и страшни интриги…

Цена: 30 евро на човек – две входни такси за общите части на двореца + Харема,  екскурзоводска беседа на български език.

 

Връщане в хотела.

Свободно време за ползване на СПА центъра на хотела.

Възможност за вечеря в ресторанта на хотела: 15 евро без включени напитки.

Нощувка.

 

 

03.05, трети ден, понеделник – ВЕЛИКДЕН!

 

07:00-08:30 Закуска.

 

09.00-10.00 Екскурзия „Християнски светини“

 

Посещение на българската църква „Св. Стефан“.

Една от светините за всички българи – желязната църква отново грее в пълния си блясък на брега на Златния рог! Обявена за най-красивият немюсюлмански религиозен храм в цяла Турция, църквата ще ни посрещне така, както преди 120г. екзарх Йосиф I благославя и посреща първите поклонници.

Следва посещение на църквата с аязмо "Св. Богородица Влахерна". До превземането на Константинопол от османците черквата е съхранявала чудотворната икона, одеждата и пояса на света Богородица от Йерусалим. С тези реликви са свързани големите християнски празници  „Полагане пояса на света Богородица” (31 август) и „Покров на Пресвета Богородица” (1 октомври). Днес посетителите могат да вземат вода от аязмото в църквата.

Екскурзията завършва с посещение на Вселенската патриаршия и църквата „Св. Георги” – в нея можете да се докоснете до част от колоната, на която е бичуван Иисус Христос. Това е седалището на Вселенския патриарх и един от центровете на източноправославния свят.

 

Цена: включена в цената

 

Придвижване към Египетския пазар. Свободно време за покупки на подправки, ядки, кафе, чай.

13.00-19.00 „Величието на Босфора: от Мраморно до Черно море и третия мост“ – Круиз с кораб по цялото протежение на протока Босфора.

За първи път на българския пазар се предлага разходка с кораб по цялото протежение на Босфора! Тръгване от пристанище Еминьоню и навлизане в Босфора, плаване покрай джамията на Сюлейман Великолепни, дворците Топкапъ и Долмабахче, кварталите Каракьой, Бешикташ, Ортакьой, минаване под първия междуконтинентален мост, Арнавуткьой, Бебек.

Преминаване под втория междуконтинентален мост. Продължаване към Черно море покрай едни от най-луксозните днес квартали, които крият все още много истории и легенди - Истинийе, Саръйер, Бейкоз. Стигане пред най-новия и най-големия от трите междуконтинентални моста – „Явуз Селим Султан“! Зад него е Черно море…

Следва слизане в квартала Анадолу Кавак, който е запазил своята уникална атмосфера. Тесните улички, уединените дворове, малките площадчета и рибните ресторанти на брега на морето пренасят посетителите в отминали времена. Изкачване до крепостта „Йорос“, откъдето се открива уникална гледка към Черно море и третия междуконтинентален мост Явуз Селим Султан“.

Свободно време за разходка.

Отплаване назад по азиатския бряг покрай наниз от исторически вили, пристани на романтични квартали, джамии, църкви и синагоги, подчертаващи богата палитра от етноси и религии, живеещи в мир и задруга...

Цена: 30 евро на човек – наем самостоятелен двупалубен кораб с микрофонна уредба, такса пристан, екскурзовод.

Прибиране в хотела.

Свободно време за ползване на СПА центъра на хотела.

Възможност за вечеря в ресторанта на хотела: 15 евро без включени напитки.

 

 

 

 

04.05, четвърти ден, вторник

 

07:00-08:30 Закуска. Освобождаване на хотела.

 

08:30-13:00 „История между два континента”

 

Екскурзия до Азиатския бряг, панорамния хълм Чамлъджа с джамията Чамлъджа, летния султански дворец Бейлярбей, двата бряга на Босфора и крепостта „Румели Хисар“.

Екскурзията започва с преминаване по междуконтиненталния мост над Босфора в посока Азиатския бряг. Добре дошли на континента АЗИЯ!

Отпътуване за най-високия хълм в Истанбул – Чамлъджа. Следва посещение на джамията Чамлъджа, която е най-голямата в Турция. Огромният религиозен храм, построен в

османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул.

Следва посещение на летния султански дворец „Бейлярбей”. Изграден в същия стил като Долмабахче, той прилича на европейските дворци за почивка от 18в., използван най-често като резиденция на почетни чуждестранни лица.

Продължаване през историческите азиатски квартали на Босфора - Бейлярбей, Ченгелкьой, Кандили към най-тясната част на Босфора и квартала Анадолухисар.

Тук Босфорът е широк едва 650м. Континентите Европа и Азия се доближават най-близо един друг, като че ли неустоимо привлечени един към друг. Една целувка, която е толкова близо и в същото време толкова далече...

Връщане в Европа по втория построен над Босфора мост „Мехмет Завоевателя“.

Посещение на най-голямата запазена крепост в Истанбул – „Румели Хисар“ (Европейската крепост). През 1452 г. по заповед на Султан Мехмед II е издигнато укрепление  в най-тясната част на пролива. Четири месеца над  10 000 роби редят камък по камък, за да се отреже достъпа за помощ към  византийски Константинопол... и скоро градът е превзет.  От стражевите кули се откриват спиращи дъха гледки към Босфора.

Екскурзията завършва с преминаване през Европейските исторически квартали Бебек, Арнавуткьой, Ортакьой, Бешикташ, Кабаташ, Топхане.

Цена: 25 евро на човек - транспорт по целия маршрут, входни такси за летния дворец Бейлярбей и крепостта Румели Хисар, посещение на джамията Чамлъджа, лицензиран екскурзовод.

13.30-15.30 МОЛ „ВЕНЕЦИЯ“ – един от най-новите търговски центрове в Истанбул, построен по подобие на Венеция – канали, кулата Сан Марко, дворецът на Дожите и др.

Цена: включена в екскурзията

15.30 Тръгване за Къркларели (Лозенград).

Спиране на търговски център МИГРОС.

Спиране в градския център на Лозенград. Време за вечеря (пакет) и покупка на сладки, ядки и други. Продължаване за България.

1.            Дадените часове са ориентировъчни – поради натоварения трафик в Истанбул, не можем да гарантираме стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

2.            Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.

 

 

 

 

 

 

Необходими документи: Международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.

 

Визови и санитарни изисквания:

Към настоящия момент маските са задължителни в Турция на всички места с изключение на дома и хотелската стая.

Задължително носене на предпазни маски не само на закрито, но и в открити пространства като паркове, улици, плажове, градини. Разпореждането е валидно също за офиси, градски транспорт, заводи и всякакви други места с изключение на жилищата и хотелските стаи.

Глобите са от около 900 турски лири на човек.

 

 

 

 

Изисквания за PCR тест

 

Ø              При влизане в Турция се изисква представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Този резултат от теста трябва да бъде издаден не по-късно от 72 часа преди заминаването.

Към момента заповедта на турските власти за изискване на тест е в сила до 14 април. Очаква се от 15 април това изискване ДА ОТПАДНЕ. В случай, че не отпадне, туроператорът ще издаде ваучер за тест с намаление от 20%. Тестът трябва да се направи на 14.04 за екскурзия с дата 16.04 и 21.04 за дата на екскурзията 23.04;

Ø  При влизане в България се изисква представяне на PCR тест, издаден не по-късно от 72 часа преди пристигането. Ако не се представи такъв, на лицето се налага 10-дневна карантина. Ако лицето представи в рамките на 24 часа отрицателен PCR-тест, направен в България, карантината отпада. Туроператорът ще съдейства на желаещите вземането на такъв в Истанбул, с който да се влезе в България. Цена: 15 евро. За останалите, туроператорът може да съдейства за взимане на тест в лаборатория Рамус с 20% намаление.

Очаква се от 1 май това изискване ДА ОТПАДНЕ!

 

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи. 

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.

Други: Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.

 

Записване и начин на плащане:

 

Внасяне на 50 лв. при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване

 

Доплащането се извършва до 14 дни преди отпътуването. 

 

Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване

 
В цената са включени:

 

Ø  Транспорт Добрич-Варна-Бургас-Истанбул и обратно;

Ø  3 нощувки със закуски в съответния хотел в старата част на Истанбул;

Ø  Ползване нa СПА център Healthtia вътрешен отопляем басейн, сауна, турска баня и Интернет;

Ø  Автобусна панорамна обиколка „Непознатите европейски квартали на Истанбул”;

Ø  Автобусна обиколка „Великите стени на Костантинопол“;

Ø  Пешеходна екскурзия: „Месе: Главната улица на Константинопол“;

Ø  Пешеходна обиколка на aнтичния център на Истанбул;

Ø  Посещение на византийската катедрала „Света София“ с екскурзоводска беседа;

Ø  Екскурзия „Християнски светини“ с българската църква „Свети Стефан“;

Ø  Посещение на търговски център МИГРОС;

Ø  Посещение на Египетския пазар;

Ø  Посещение на МОЛ Венеция“;

Ø  Карта на Истанбул;

Ø  Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 5 000 евро (включва болнично лечение в случай на заболяване от Covid-19) за лица до 65г.;

Ø  Сертификат „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19;

Ø  Изненади и подаръци по време на екскурзията – малки жестове към гостите ни, допринасящи за незабравимото преживяване с нас;

Ø  Водач-екскурзовод от агенцията. По време на пътуването гостите се запознават с историята на Турция, Истанбул и много любопитни подробности.

 

 

 

 

В цената не са включени:

 

Ø  PCR тест при отпътуване от България, ако се изисква такъв за влизане в Турция,  туроператорът предоставя ваучер с 20% намаление за лаборатория Рамус;

Ø  PCR тест при връщане в България, ако се изисква такъв. Туроператорът ще организира в Истанбул вземането на такъв (за желаещите), с който да се влезе в България. Цена: 15 евро. За останалите се процедира, според изискванията на българските власти, като туроператорът предоставя ваучер с 20% намаление за лаборатория Рамус;

 

Ø  Посещение на султанския дворец „ТОПКАПЪ“ + ХАРЕМА: Цена: 30 евро (при мин. 10 човека), за дете 6-12 г. - 15 евро, дете до 6г. - безплатно

 

Ø  „Величието на Босфора“ - круиз по целия Босфор от Мраморно до Черно море – наем самостоятелен кораб, такса пристан и слизане на Анадолу Кавак, лицензиран екскурзовод. Цена: 30 евро, за дете 6-12 г. - 15 евро, дете до 6г. – безплатно;

Ø  „История между два континента“: Цена: 25 евро, за дете 6-12г - 12 евро, дете до 6г.- безплатно;

 

Ø  Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 65 год. до 70 год. – доплащане 2.00 лв.; от 71 год. до 75 год. – доплащане 4.00 лв., от 76 год. до 80 год. – доплащане 8.00 лв.  Лица над 80 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят  копие от полицата.

 

 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg