Екскурзия Възрожденски градове в Стара планина Пещера Бачо Киро - Дряновски манастир- Габрово – Етъра – Соколски манастир-Трявна - Елена – Марков камък
България
Маршрут: Пещера Бачо Киро - Дряновски манастир- Габрово – Етъра – Соколски манастир-Трявна - Елена – Марков камък
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Цена от135 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Екскурзия Възрожденски градове в Стара планина


Пещера Бачо Киро -  Дряновски манастир- Габрово – Етъра – Соколски манастир-Трявна -  Елена – Марков камък

Дати:   
    

15.06.2024
          10.08.2024          


2 дни \ 1 нощувка
 
Цена:  от 135 лева

Програма

 

1 ден


04:30ч
отпътуване от Младежки дом, град Добрич
05:30ч отпътуване от Антим-1 град Варна

06:30 ч отпътуване от Шумен от от паркинга на БИЛА до ОМВ на бул.Цар Симеон  в посока пещера Бачо Киро. Пещерата представлява сложен лабиринт от пещерни галерии и разклонения, дълъг около 3600 м. В пещерата има ефектно осветление, което позволява да се видят по-добре разнообразните форми на скалите - „Каменното цвете”, „Медузите”, „Самотен сталактон”, „Слона” и др. Особено интересни са „Дъждовната зала”, „Концертната зала” и „Приемната зала”. Посещение на Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил” - сред центровете за развитие на българското християнство и култура и днес продължава да привлича поклонници и туристи.
Дряновският манастир е основан през ХІІ век, по времето на цар Калоян (1168 г. – 1207 г.). За първи път манастирът е построен на 2 км от мястото, на което се намира сега. През 1393 г. османските турци го изгарят до основи, през ХVІ век местните хора го възстановяват на другия бряг на реката, но и този път светата обител е разрушена.
Отпътуване за Габрово - живописно разположен по поречието на река Янтра. В непосредствена близост до града, в местността Узана, се намира географският център на България. Пешеходна разходка из града на хумора – църквата „Успение Богородично“, интерактивния музей на индустрията. Отпътуване към Архитектурно–етнографски комплекс Етъра. Посещение на първия в България музей на открито, представящ бита и стопанското минало на Габровския край през Възрожденската епоха. В музея са обособени 3 сектора: народни-технически съоръжения, задвижвани с вода; ансамбъл „Занаятчийска чаршия“, включващ 14 архитектурни образци от региона; сгради с обществено значение – църква с училище, часовникова кула, мостове, каменни чешми и др.
Отпътуване към Соколски манастир - основан през 1833 г. от архимандрит Йосиф, наречен по-късно Соколски, по името на местността. Манастирът е бил за кратко и болница по време на руско–турската освободителна война. В параклиса на манастира "Свето Благовещение" са запазени ценни старинни икони на “Исус Христос” и “Света Богородица с младенеца”, изографисани от Захари Зограф. Отпътуване за Трявна. Свободно време. Нощувка


2 ден

Закуска. Трявна е запазила неповторима възрожденска атмосфера, креативен и гениален художествен усет. Разходка по единствения по рода си възрожденски площад в България, съхранил почти изцяло автентичния си вид. Разглеждане на часовниковата кула и кивгирения мост. Часовниковата кула е построена през 1814 г. с работещ и днес оригинален часовников механизъм.
Посещение на църквата "Св. Архангел Михаил", построена през 1814 г. Дърворезбованият иконостас е дело на тревненските майстори - Папа Витан, Симеон Коев, Дядо Дончо и др. Владишкият трон е един от образците на тревненското резбарско изкуство. Посещение на Тревненското школо - в реставрираната сграда са експонирани няколко интересни колекции: Просветно дело до освобождението, Времеизмерителни уреди от античността до началото на XX в., постоянна изложба-дарение на братята Димитър и Никола Казакови. Посещение на Музея на дърворезбата в Даскаловата къща с незалязващите слънца на таваните. Възможност за посещение на Райковата къща и Музея на азиатското и африканското изкуство и Музея на иконата.
Отпътуване за град Елена. Посещение на Архитектурно - исторически комплекс „Даскалоливница” - включва три музейни обекта, отворени за посещение - ”Камбуров хан”, вградената в земята църква „Свети Никола” и първото класно училище „Даскалоливница”. В комплекса се намира и действащата църква „Успение на Пресвета Богородица". Първо класно училище „Даскалоливница” - Еленското класно училище, прочуто повече като Еленската Даскалоливница, е основано в 1843 година от Иван Момчилов. То възниква и се развива на основата на многовековната книжовна традиция в селището и е отговор на назрелите обществено-икономически и културни потребности в страната от подготвени кадри. Даскалоливницата е първото училище за подготовка на учители в България.
Представени са две експозиции –
1. "Елена през епохата на Възраждането" - представена е историята на Елена от възникването на селището до Руско- турската освободителна война 1877 -1878г.
2. "Християнско изкуство от XIX век" - На приземния етаж на Даскалоливницата са изложени икони, църковна утвар и стенописи от храм "Архангел Михаил" в село Шилковци.
В музеен комплекс "Даскалоливница" се намира църквата "Свети Никола", най-старата в района.
Камбуров хан - Камбуровият хан е построен през първата половина на XIX век и носи името на своя собственик - Стоян Камбура, участник в няколко въстания и член на Еленския революционен комитет. От 1981 година ханът е музеен обект, а в постоянна етнографска експозиция място намират - земеделието и животновъдството като основни поминъци на населението от региона. От традиционните занаяти тук са представени ценни произведения на едни от най-характерните за периода на Възраждането - абаджийство, грънчарство, медникарство, лозарство, копринарство. Показана е част от колекцията накити. Отделено е място за традиционни народни костюми, характерните за еленско губери и колани, тъкани "на кори". Също така е представен и градският бит.
Попниколовата къща - една от най-характерните в Елена. Строена е през първата половина на XIX век – около 1830 година. В първите години след Освобождението в нея е била настанена градската техническа служба, затова се нарича още „Старото инженерство”. Сградата е триетажна, с приземие и два етажа. В приземието са изградени два дюкяна с каменни стени, а горните етажи са жилищни. Къщата е паметник на културата с национално значение. В момента в къщата се помещава Музей по палеонтология към университета.  Отпътуване за Скален феномен "Марков камък", който се намира на 3 км. южно от град Елена, в близост до село Усои. Там е началото на живописна екопътека Усои - Раюв камък, която преминава над скални откоси и се разкрива чудесна гледка към цялата Еленска котловина и връх Чумерна, като се преминава през красива дъбова и габърова гора.
Преданията за Марков камък са единственият източник, от който може да се почерпи пълна информация за произхода на скалния феномен. Легендата е свързана със смелите подвизи на Крали Марко. Разказва как докато бродел по тези местности голямата скала препречила пътя му. Тъй като не можел да повдигне тежкия камък, той решил да го търкаля през долове и възвишения. Заради огромната си маса парчето скала се засилило заплашително и Крали Марко се спуснал да го догони. Успял да го изпревари и точно преди да падне в пропастта го подпрял със силните си ръце. И до днес на камъка се вижда петно, за което се вярва, че е капка кръв от малкия пръст на легендарния герой.
Оптпътуване за Варна и Добрич. Пристигане надвечер в съответния град.

 

 Цени:

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 145 лв 185 лв 130 лв
Варна / Шумен 135 лв 175 лв 120 лв


Цената включва:
✅Транспорт с лицензиран автобус
✅Екскурзоводско обслужване
Медицинска застраховка за лица до 65 год
✅Нощувка със закуска в хотел 3* в Трявна/Елена

Цената не включва:

❌Входна такса за пещера Бачо Киро деца, ученици и пенсионери – 2.00 лв.; възрастни – 4.00 лв.
❌Входна такса за интеркативен музей на индустрията – 6 лева, Учащи, студенти и лица на възраст над 65 год.: 3 лева
❌Входна такса за Етнографски музей на открито Етър – възрастни 5 лева, ученици – 2 лева, пенсионери – 3 лева
❌Архитектурно-историческият комплекс „Даскалоливницата” - 1 лев – ученици и пенсионери
2 лева – възрастни
❌Музей по палеонтология - 1 лв. – деца и пенсионери; 2 лв. – възрастни

❌Доплащане за единична стая - 40 лв

Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)

Медицинкса застраховка за лица над 65 год. – 5 лв за целия период

 

 

 

Забележка:  Препоръчва се туристите да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

 

 


Необходими документи: валиден документ за самоличност

 

 

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за

организирано туристическо пътуване,  доплащането се извършва най-късно до 7 дни

преди датата на отпътуване.

 

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;

 

 

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради

несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване.
 

 


Условия за анулации:

 

до 14 дни преди пътуването – 30%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

 

При отказ или неявяване в деня на провеждане на екскурзията, сумите, заплатени от

туриста, не се възстановяват.

Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.

 

 

 

❗Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се

уточняват окончателно преди отпътуване.


 

❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им

спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна

по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява

участниците.

 

❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобус, име телефон на

екскурзовод /водач  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

 


„Е-ТУРС“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6244/27.03.2012 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора . Сертификатът към застрахователната полица е с №037001 00004857

 

 

ПРОГРАМА

Екскурзия Възрожденски градове в Стара планина


Пещера Бачо Киро -  Дряновски манастир- Габрово – Етъра – Соколски манастир-Трявна -  Елена – Марков камък

Дати:   
    

15.06.2024
          10.08.2024          


2 дни \ 1 нощувка
 
Цена:  от 135 лева

Програма

 

1 ден


04:30ч
отпътуване от Младежки дом, град Добрич
05:30ч отпътуване от Антим-1 град Варна

06:30 ч отпътуване от Шумен от от паркинга на БИЛА до ОМВ на бул.Цар Симеон  в посока пещера Бачо Киро. Пещерата представлява сложен лабиринт от пещерни галерии и разклонения, дълъг около 3600 м. В пещерата има ефектно осветление, което позволява да се видят по-добре разнообразните форми на скалите - „Каменното цвете”, „Медузите”, „Самотен сталактон”, „Слона” и др. Особено интересни са „Дъждовната зала”, „Концертната зала” и „Приемната зала”. Посещение на Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил” - сред центровете за развитие на българското християнство и култура и днес продължава да привлича поклонници и туристи.
Дряновският манастир е основан през ХІІ век, по времето на цар Калоян (1168 г. – 1207 г.). За първи път манастирът е построен на 2 км от мястото, на което се намира сега. През 1393 г. османските турци го изгарят до основи, през ХVІ век местните хора го възстановяват на другия бряг на реката, но и този път светата обител е разрушена.
Отпътуване за Габрово - живописно разположен по поречието на река Янтра. В непосредствена близост до града, в местността Узана, се намира географският център на България. Пешеходна разходка из града на хумора – църквата „Успение Богородично“, интерактивния музей на индустрията. Отпътуване към Архитектурно–етнографски комплекс Етъра. Посещение на първия в България музей на открито, представящ бита и стопанското минало на Габровския край през Възрожденската епоха. В музея са обособени 3 сектора: народни-технически съоръжения, задвижвани с вода; ансамбъл „Занаятчийска чаршия“, включващ 14 архитектурни образци от региона; сгради с обществено значение – църква с училище, часовникова кула, мостове, каменни чешми и др.
Отпътуване към Соколски манастир - основан през 1833 г. от архимандрит Йосиф, наречен по-късно Соколски, по името на местността. Манастирът е бил за кратко и болница по време на руско–турската освободителна война. В параклиса на манастира "Свето Благовещение" са запазени ценни старинни икони на “Исус Христос” и “Света Богородица с младенеца”, изографисани от Захари Зограф. Отпътуване за Трявна. Свободно време. Нощувка


2 ден

Закуска. Трявна е запазила неповторима възрожденска атмосфера, креативен и гениален художествен усет. Разходка по единствения по рода си възрожденски площад в България, съхранил почти изцяло автентичния си вид. Разглеждане на часовниковата кула и кивгирения мост. Часовниковата кула е построена през 1814 г. с работещ и днес оригинален часовников механизъм.
Посещение на църквата "Св. Архангел Михаил", построена през 1814 г. Дърворезбованият иконостас е дело на тревненските майстори - Папа Витан, Симеон Коев, Дядо Дончо и др. Владишкият трон е един от образците на тревненското резбарско изкуство. Посещение на Тревненското школо - в реставрираната сграда са експонирани няколко интересни колекции: Просветно дело до освобождението, Времеизмерителни уреди от античността до началото на XX в., постоянна изложба-дарение на братята Димитър и Никола Казакови. Посещение на Музея на дърворезбата в Даскаловата къща с незалязващите слънца на таваните. Възможност за посещение на Райковата къща и Музея на азиатското и африканското изкуство и Музея на иконата.
Отпътуване за град Елена. Посещение на Архитектурно - исторически комплекс „Даскалоливница” - включва три музейни обекта, отворени за посещение - ”Камбуров хан”, вградената в земята църква „Свети Никола” и първото класно училище „Даскалоливница”. В комплекса се намира и действащата църква „Успение на Пресвета Богородица". Първо класно училище „Даскалоливница” - Еленското класно училище, прочуто повече като Еленската Даскалоливница, е основано в 1843 година от Иван Момчилов. То възниква и се развива на основата на многовековната книжовна традиция в селището и е отговор на назрелите обществено-икономически и културни потребности в страната от подготвени кадри. Даскалоливницата е първото училище за подготовка на учители в България.
Представени са две експозиции –
1. "Елена през епохата на Възраждането" - представена е историята на Елена от възникването на селището до Руско- турската освободителна война 1877 -1878г.
2. "Християнско изкуство от XIX век" - На приземния етаж на Даскалоливницата са изложени икони, църковна утвар и стенописи от храм "Архангел Михаил" в село Шилковци.
В музеен комплекс "Даскалоливница" се намира църквата "Свети Никола", най-старата в района.
Камбуров хан - Камбуровият хан е построен през първата половина на XIX век и носи името на своя собственик - Стоян Камбура, участник в няколко въстания и член на Еленския революционен комитет. От 1981 година ханът е музеен обект, а в постоянна етнографска експозиция място намират - земеделието и животновъдството като основни поминъци на населението от региона. От традиционните занаяти тук са представени ценни произведения на едни от най-характерните за периода на Възраждането - абаджийство, грънчарство, медникарство, лозарство, копринарство. Показана е част от колекцията накити. Отделено е място за традиционни народни костюми, характерните за еленско губери и колани, тъкани "на кори". Също така е представен и градският бит.
Попниколовата къща - една от най-характерните в Елена. Строена е през първата половина на XIX век – около 1830 година. В първите години след Освобождението в нея е била настанена градската техническа служба, затова се нарича още „Старото инженерство”. Сградата е триетажна, с приземие и два етажа. В приземието са изградени два дюкяна с каменни стени, а горните етажи са жилищни. Къщата е паметник на културата с национално значение. В момента в къщата се помещава Музей по палеонтология към университета.  Отпътуване за Скален феномен "Марков камък", който се намира на 3 км. южно от град Елена, в близост до село Усои. Там е началото на живописна екопътека Усои - Раюв камък, която преминава над скални откоси и се разкрива чудесна гледка към цялата Еленска котловина и връх Чумерна, като се преминава през красива дъбова и габърова гора.
Преданията за Марков камък са единственият източник, от който може да се почерпи пълна информация за произхода на скалния феномен. Легендата е свързана със смелите подвизи на Крали Марко. Разказва как докато бродел по тези местности голямата скала препречила пътя му. Тъй като не можел да повдигне тежкия камък, той решил да го търкаля през долове и възвишения. Заради огромната си маса парчето скала се засилило заплашително и Крали Марко се спуснал да го догони. Успял да го изпревари и точно преди да падне в пропастта го подпрял със силните си ръце. И до днес на камъка се вижда петно, за което се вярва, че е капка кръв от малкия пръст на легендарния герой.
Оптпътуване за Варна и Добрич. Пристигане надвечер в съответния град.

 

 Цени:

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Добрич 145 лв 185 лв 130 лв
Варна / Шумен 135 лв 175 лв 120 лв


Цената включва:
✅Транспорт с лицензиран автобус
✅Екскурзоводско обслужване
Медицинска застраховка за лица до 65 год
✅Нощувка със закуска в хотел 3* в Трявна/Елена

Цената не включва:

❌Входна такса за пещера Бачо Киро деца, ученици и пенсионери – 2.00 лв.; възрастни – 4.00 лв.
❌Входна такса за интеркативен музей на индустрията – 6 лева, Учащи, студенти и лица на възраст над 65 год.: 3 лева
❌Входна такса за Етнографски музей на открито Етър – възрастни 5 лева, ученици – 2 лева, пенсионери – 3 лева
❌Архитектурно-историческият комплекс „Даскалоливницата” - 1 лев – ученици и пенсионери
2 лева – възрастни
❌Музей по палеонтология - 1 лв. – деца и пенсионери; 2 лв. – възрастни

❌Доплащане за единична стая - 40 лв

Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)

Медицинкса застраховка за лица над 65 год. – 5 лв за целия период

 

 

 

Забележка:  Препоръчва се туристите да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

 

 


Необходими документи: валиден документ за самоличност

 

 

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за

организирано туристическо пътуване,  доплащането се извършва най-късно до 7 дни

преди датата на отпътуване.

 

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;

 

 

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради

несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване.
 

 


Условия за анулации:

 

до 14 дни преди пътуването – 30%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

 

При отказ или неявяване в деня на провеждане на екскурзията, сумите, заплатени от

туриста, не се възстановяват.

Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.

 

 

 

❗Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се

уточняват окончателно преди отпътуване.


 

❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им

спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна

по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява

участниците.

 

❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобус, име телефон на

екскурзовод /водач  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

 


„Е-ТУРС“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6244/27.03.2012 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора . Сертификатът към застрахователната полица е с №037001 00004857

 

 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

Трявна, България
Хотели в района на Трявна
от115 лв. / на човек

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Цената включва:
Транспорт с лицензиран автобус
Екскурзоводско обслужване
Застраховка
Нощувка със закуска в хотел 3* в Трявна/Елена

Цената не включва:
Входна такса за пещера Бачо Киро деца, ученици и пенсионери – 2.00 лв.; възрастни – 4.00 лв.
Входна такса за интеркативен музей на индустрията – 6 лева, Учащи, студенти и лица на възраст над 65 год.: 3 лева
Входна такса за Етнографски музей на открито Етър – възрастни 5 лева, ученици – 2 лева, пенсионери – 3 лева
Архитектурно-историческият комплекс „Даскалоливницата” - 1 лев – ученици и пенсионери
2 лева – възрастни
Музей по палеонтология - 1 лв. – деца и пенсионери; 2 лв. – възрастни

Доплащане за единична стая - 25 лв
Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg