Самолетна екскурзия до Клуж Напока – сърцето на Трансилвания с директен полет от Бургас
Румъния
Маршрут: Бургас - Клуж Напока
Продължителност: 4 дни / 3 нощувки
Транспорт: Самолет
Цена от475 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

 

Самолетна екскурзия до Клуж Напока – сърцето на Трансилвания с директен полет от Бургас

 

 

 

 

 

 

Дати: 

 

27.06.2021 

25.07.2021

29.08.2021

 

 

Продължителност: 4 дни /3 нощувки/

 

ЦЕНА: 475 лева

 

 

 

 

 

 

Клуж Напока /Клаузенбург на немски/ проследява своя произход назад към дакийското селище Напука през 2-ри век след н.е. Името Клуж идва от Castrum Clus, използван за първи път през 12 век като името на цитаделата, заобикаляща града. Clus означава "затворен" на латински и се отнася до хълмовете, които заобикалят града. Известен като Клаузенбург на германците и Колосвар на унгарците, Клуж става Клуж Напока през 70-те години за да подчертае неговия дако-римски произход.

Известни забележителности са Националният театър на Клуж Напока Основният площад, изпълнен със сгради от 18 и 19 век и дом на много магазини и ресторанти, е доминиран от църквата "Св. Михаил" от 15 век, един от най-добрите образци на готическата архитектура в Румъния. Посетителите, които искат да научат повече за региона, трябва да посетят раздела на открито на Етнографския музей на Трансилвания, истински показ на народната архитектура. Внушителна бивша резиденция на австро-унгарските губернатори, замъка Банфи се счита за най-представителния пример за бароков стил и е наричан „Версай на Трансилвания“.

С една от най-оживените икономики в страната и население от около 330 000, Клуж днес е оживен културен и образователен град. Шестте държавни и няколко частни университета, разположени тук, също превръщат Клуж Напока в града с най-голям процент студентско население в Румъния.

 

 

 

ПРОГРАМА

 

 

1 ден

 

 

Полет Бургас-Клуж Напока 06.55ч – 08.00ч /продължителност 1ч и 5мин/

 

Трансфер летище –хотел 3-4* централно разположен. Настаняване в хотел при възможност за ранно чекиране. Следва пешеходен тур с посещения на основните забележителности:

 

Площад Унири

 

Отличаващ се с барокови, готически, ренесансови и неокласически сгради, площадът позволява бърз достъп до църквата "Свети Михаил" и двореца Банфи и статуята от 1902 г. на владетеля от 15-ти век Матиаш Корвин. В югозападния ъгъл на площада е хотел Continental, построен през 1895 г. в еклектичен стил, съчетаващ ренесансови, класически и барокови елементи. В историческата къща на Хинц, която е била първата аптека в града от 1573г се намира Музей на аптеките в Клуж с над 2300 медицински инструменти и аптечни артикули.

 

Църквата „Свети Михаил“

 

Издигната е между 1350 и 1487 г. на мястото на бившия параклис "Св. Яков" и една от малкото с пет различни религиозни принадлежности от нейното съществуване: лутеранство, калвинизъм, унитаризъм, реформация и   католицизъм.

 

Дворец Банфи

 

Внушителна бивша резиденция на австро-унгарските управители, дворецът Банфи е проектиран от германския архитект Йохан Еберхард Блауман за тогавашния управител на града граф Банфи Дьорги. Построен между 1774 и 1785 г. и се счита за най-представителният пример за бароков стил в Трансилвания. През 1951 г. дворецът става дом на Националния художествен музей в Клуж

 

Калвинистка реформаторска  църква „Свети Михаил“

 

Изграждането на тази впечатляваща църква започва през 1486 г. и е завършено около 1516 г., с амвон, добавен през 1646 г. Църквата, една от най-големите в Югоизточна Европа, с перфектна илюстрация на късно готическия архитектурен стил.

 

Църква "Свети Петър и Павел"

 

Тази готическа църква е построена между 1844 и 1848 г. на основата на по-ранна църква. Внушителният портал на входа е построен от свещеник Биро Йозеф, след като Черната смърт покосява града (1738-1742). Статуята на Света Мария е красиво и ценно бароково произведение на изкуството от скулптора Шенбауер Антал.

 

Бастион на шивачите

 

Датиращ от 1475 г. бастиона на шивачите е една от двете структури, които някога са били част от стария укрепен град.

Кулата на пожарникарите е другата защитна кула, която е оцеляла повече от пет века.

 

Крепостния хълм

 

За най-добра гледка към града и околния пейзаж е от крепостния хълм. Името се отнася до австрийска крепост, построена тук през 18-ти век, за да осигури контрол, а не защита на града.

Крепостта също служела от време на време като затвор и тук бил държан Стефан Лудвиг Рот, героят от 1848 г. на Трансилванските сакси, обвинен в държавна измяна и екзекутиран на северната порта на 11 май 1849 г.

 

Францискански манастир и църква

 

Една от най-старите сгради в града, Францисканският манастир е построен през 15-ти век на мястото на по-стара църква от 1273 г. и е предаден на доминиканския орден от владетеля Янош Хуняди през 1455 г. Разположен в южната част на манастирския комплекс , църквата се предлага като подарък на францисканците, които я възстановяват в бароков стил около 1728 година.

 

Катедрала Преображение Господне

 

През 1764 г. църквата е закупена от францискански монаси, живеещи в покрайнините на Клуж. Kулата й на практика се срутва 15 години по-късно, като по този начин унищожава целия фронтспис. Реставрационните дейности започват през 1783 г. и църквата е възстановена в бароков стил. През 1924 г. тя е дарена на Румънската гръко-католическа църква.

 

Църква "Света Мария Калвария"

 

Мощно бенедиктинско абатство е стояло някога пред западните порти на града, в най-стария квартал на града. Абатството е било известно под името Monasterium Beaae Mariae de Clus и се е ползвало с изключителни права и привилегии. Монасите бенедиктинци се заселват към края на 11-ти век. По време на татарското нашествие през 1241 г. абатството е разграбено и изгорено. Сградата е възстановена през 1263 г., а сегашният манастир на Калвария е построен между 1470 и 1508 г. в готически стил.

 

Новата синагога

 

Оригиналната велика синагога в мавритански стил, по-известна като Мемориалният храм на депортираните (в памет на загиналите през Втората световна война), е проектирана от архитект Хегнер Изидор и открита на 4 септември 1887 г. Разрушена 40 години по-късно от Желязната гвардия, националистическа фашистка организация по това време, тя е възстановена през 1951 г. с подкрепата на еврейската общност в Румъния.

Свободно време. Нощувка

 

 

2 ден

 

Закуска. Продължаваме със забележителностите на града:

 

Институт и музей за спелеология Емил Раковица

 

Музеят за спелеология Емил Раковита е единственият по рода си в Румъния и един от първите в света.

Музеят показва очарователна колекция от над 50 000 вида подземна фауна, събрана от румънския биолог и основател на Световния институт по спелеология, през 1920 г. Музеят се помещава в сградата на бивш затвор.

 

Етнографски музей на Трансилвания

 

С колекция от над 65 000 етнографски предмета, музеят предлага отлично въведение в трансилванското народно изкуство и традиции. Основан през 1922 г., той е един от най-важните етнографски музеи в Румъния.

Различните му раздели, посветени на занаятите, квартирите, храните, керамиката, текстила, националните носии и обичаите, включват повече от 50 000 фотографии, както и раздели на открито и международни. Заедно те рисуват образ на народната култура на Трансилвания.

 

Исторически музей на Трансилвания

 

Основан през 1859 г., този музей илюстрира историята на Трансилвания от времето на палеолита до наши дни. Броят на изложените предмети е нараснал от около 24 000 в края на 1870-те до над 400 000 днес, включително много редки и изключително ценни предмети, които илюстрират напредъка

от неолита и бронзовата епоха до върха на цивилизацията на даките, първи век от н.е.

 

Музей на палеонтологията и стратиграфията

 

Градски музей с природонаучен профил, принадлежащ на университета Бабес-Боляй. Откритият участък събира големи проби от еруптивни, метаморфни и седиментни скали във формата на блокове и полирани плочки, внушителни колони и сталагмитни пещерни образувания.

 

Музей по минералогия

 

Музеят съдържа над 16 500 експозиционни експонати (приблизително 12 500 минерала, над 3700 скъпоценни камъни и над 200 метеорита), групирани в няколко тематични колекции. Това е най-богатият систематичен научен фонд в Румъния и включва важна колекция от самородно злато (450 проби), най-вече от района на Рошиа Монтана. Колекцията метеорити е единствената от този вид в Румъния и съдържа над 200 експозиционни парчета от цял ​​свят. Основната атракция на тази колекция е представена от парчета от метеорита Mocs, паднали през 1882 г. в обхвата на комуната Мочиу, окръг Клуж. Най-голямото парче тежи 35,7 кг.

 

Зоологически музей е интегриран в Патримониума на университета Бабес-Боляй и се състои от няколко научни колекции от животни, които в момента съдържат над 300 000 експозиционни парчета. Ботаническа градина Александру Борза

 

Ботаническата градина в Клуж-Напока, една от най-големите в Югоизточна Европа, с около 10 000 растителни вида. В рамките на терена можете да посетите музей; няколко оранжерии с пустинни и тропически растения, включително огромни амазонски водни лилии; японска градина с ручей и къща в японски стил и римската градина с археологически реликви от римската колония Напока.

 

Централен парк Симион Бърнуциу

 

Огромни красиви градини и езеро с избор и за разходка с лодка

 

Статуя на Капитолийската вълчица

 

Копие дадено през 1921 г. от община Рим на Клуж Напока като символ на римската култура. Обелискът „Каролина” (Музейният площад) е най-старият паметник на града в града. Статуята е възпоменателна колона, създадена в чест на посещението на император Франциск Първи и съпругата му Каролина Августа, между 18 и 27 август 1817 г. Императорът присъства на церемонията, честваща Деня на Свети Стефан.

Паметникът на разстреляните стълбове - построен като възпоменание на смелостта и достойнството на онези, които застават срещу комунистическата диктатура, за свобода и демокрация

 

 

3 ден

 

Закуска. Свободно време в града с възможност за различни покупки от няколко известни търговски центрове:

-          Юлиус Мол /https://iuliusmall.com/cluj/. Молът включва 210 магазина, ресторанта, хипермаркета Auchan, кафене Starbucks, мултиплекс кино Cinema City с 10 зали, хранителен корт с 15 заведения за бързо хранене, сезонна пързалка на открито, подземен и наземен паркинг с общо от 2 500 места.

-          Platinia Shopping Center Cluj /https://www.platiniashopping.ro/

-          Sigma Shopping Center /https://dev.sigmacenter.ro/index.php/ro/sigma-shopping-center/

-          Vivo Center Cluj /https://vivo-shopping.com/en/cluj-napoca/

Или

Срещу допълнително заплащане екскурзия до една от най-мистериозните гори в света Хоя Бачу и солна мина Турда – подземния кристал на Румъния.

Някои вярват, че тази гора е истински Бермудски триъгълник. Според легендите, гората Хоя Бачу е получила името си от овчар, който изчезва в нея, заедно с всичките си 200 овце.

Преди всичко, в самото сърце на Хоя Бачу се намира необичайно, кръгово поле, за което мнозина смятат, че е може би някакъв вид пристанище до друг свят, площадка за НЛО, дори и дом на всички изгубени души, които никога не са намерили пътя за отвъд. Обиколката в гората е с продължителност около 3 часа и включва научно измервателно оборудване за да стигнем до главното място в гората Пояна Ротонда с причудлива растителност. Кръглата поляна се счита за основното място в гората, където различни изследователи са регистрирали необичайни данни и паранормална активност във времето. Има почти идеална кръгла форма и в средата не расте растителност, с изключение на трева на абсолютно същата височина. Колко странно е това?

Следва отпътуване за солна мина Турда. Солната мина е отворена още от античността и в нея се е добивала сол постоянно от средните векове до началото на ХХ в. След като в продължение на 60 години е затворена и безлюдна, през 1992 тя е отворена отново. В мината могат да се наблюдават всички цветове на солта - от графитно сиво до снежно бяло, красиви солни сталактити и солни кристали, най-различни съоръжения за добив и транспортиране на сол. Едни от най-впечатляващите галерии са галерия „Рудолф”, където се намират различни увеселителни атракции, и галерия „Терезия”, в която се намира Езерото с лодки, които посетителите на мината могат да наемат, за да си направят разходка в соленото езеро.

Връщане в Клуж Напока. Свободно време. Нощувка

 

 

4 ден

 

 

Трансфер хотел-летище. Полет Клуж Напока-Бургас 05.00ч – 06.10ч /продължителност 1ч и 10 мин/

 

 

Цената е на човек в двойна стая и включва:
Самолетен билет Бургас – Клуж Напока - Бургас
Летищни такси;
Ръчен багаж с размери 40х30х20 см;
3 нощувки със закуски в хотел 3-4* централно разположен  /Последната закуска е под формата на сух пакет/

 

 

Представител екскурзовод на български придружаващ групата
Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина - Травълър" /включително COVID-19/ с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR на застрахователна компания Евроинс за лица до 65 г.;

Цената не включва:
Салонен багаж до 10 кг с размери 55х40х23 см.  - 40 лв. на посока / цените са валидни при заявяване и заплащане на багажа в момента на направата на резервацията, ако се добавят в последствие ще бъдат на по-високи цени;
Чекиран багаж – до 10 кг - 28 лв. на посока 20 кг - 76 лв. на посока /цените са валидни при заявяване и заплащане на багажа в момента на направата на резервацията, ако се добавят в последствие ще бъдат на по-високи цени;
Запазено място в самолета цени от 20 лв. на посока
Доплащане за медицинска застраховка за лица от 66 г. - 75 г.- 10 лв.;

 

 

Доплащане за единична стая: 70 лева общо
Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!)

 

Агенцията предлага тест за коронавирус в лаборатории Рамус -  72 лева

 

Входни такси за обектите както следва:

 

Входна такса за Музей на фармацията: 8 леи възрастни; такса снимки 20 леи

Входна такса за дворец Банфи – 15 леи за възрастни; 7 леи за пенсионери; 4 леи ученици и студенти

Входна такса за Етнографски музей на Трансилвания: 6 леи възрастни, студенти и пенсионери 3 леи, такса снимки: 25 леи, такса видео: 35 леи

Входна такса за Исторически музей на Трансилвания: 10 леи за възрастни; 5 леи за пенсионери, 2,5 леи за студенти

Входна такса за Музей по минералогия: Възрастни - 3 леи, студенти, пенсионери - 1,5 леи

Входна такса за Зоологически музей: Възрастни: 5 леи; деца и студенти 2,5 леи;

Екскурзия до гората Хоя Бачу и солна мина Турда – 90 лева

 

Забележка: Цените на багажа търпят промени, наложени от авиокомпанията;

 

 

Авиокомпания: Blue Air

 

 

Полетно време

 

 

Бургас-Клуж Напока 06.55ч – 08.00ч /продължителност 1ч и 5мин/

 

 

Клуж Напока-Бургас 05.00ч – 06.10ч /продължителност 1ч и 10 мин/

 

ВАЖНО!
За да направите резервация е необходимо да изпратите трите имена на пътуващите на латиница, ЕГН, вид, номер и валидност на документа за самоличност, с който ще пътувате, както и депозит в размер на 180 лева. Остатъка е необходимо да се доплати до 14 дни преди датата на отпътуване
Екскурзията се осъществява при 15 човека.
При по-малко от 15 човека екскурзията е без екскурзовод на български.
Цената е валидна до изчерпване на местата по ниските класи в полета!
Заплатения депозит е невъзвръщаем!
Агенцията си запазва правото да промени последователността на изпълнение на програмата!

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Лицата, пристигащи от България, трябва да  представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди влизане в оторизирана лаборатория.

ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ
Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.
За деца до 18 години пътуващи без двамата или с един от родителите, нотариално заверена декларация.

Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп до Румъния поради: забрана за напускане на страната, невалидни /забравени/ документи или други независещи от туроператора причини!

 

 

 

ПРОГРАМА

 

Самолетна екскурзия до Клуж Напока – сърцето на Трансилвания с директен полет от Бургас

 

 

 

 

 

 

Дати: 

 

27.06.2021 

25.07.2021

29.08.2021

 

 

Продължителност: 4 дни /3 нощувки/

 

ЦЕНА: 475 лева

 

 

 

 

 

 

Клуж Напока /Клаузенбург на немски/ проследява своя произход назад към дакийското селище Напука през 2-ри век след н.е. Името Клуж идва от Castrum Clus, използван за първи път през 12 век като името на цитаделата, заобикаляща града. Clus означава "затворен" на латински и се отнася до хълмовете, които заобикалят града. Известен като Клаузенбург на германците и Колосвар на унгарците, Клуж става Клуж Напока през 70-те години за да подчертае неговия дако-римски произход.

Известни забележителности са Националният театър на Клуж Напока Основният площад, изпълнен със сгради от 18 и 19 век и дом на много магазини и ресторанти, е доминиран от църквата "Св. Михаил" от 15 век, един от най-добрите образци на готическата архитектура в Румъния. Посетителите, които искат да научат повече за региона, трябва да посетят раздела на открито на Етнографския музей на Трансилвания, истински показ на народната архитектура. Внушителна бивша резиденция на австро-унгарските губернатори, замъка Банфи се счита за най-представителния пример за бароков стил и е наричан „Версай на Трансилвания“.

С една от най-оживените икономики в страната и население от около 330 000, Клуж днес е оживен културен и образователен град. Шестте държавни и няколко частни университета, разположени тук, също превръщат Клуж Напока в града с най-голям процент студентско население в Румъния.

 

 

 

ПРОГРАМА

 

 

1 ден

 

 

Полет Бургас-Клуж Напока 06.55ч – 08.00ч /продължителност 1ч и 5мин/

 

Трансфер летище –хотел 3-4* централно разположен. Настаняване в хотел при възможност за ранно чекиране. Следва пешеходен тур с посещения на основните забележителности:

 

Площад Унири

 

Отличаващ се с барокови, готически, ренесансови и неокласически сгради, площадът позволява бърз достъп до църквата "Свети Михаил" и двореца Банфи и статуята от 1902 г. на владетеля от 15-ти век Матиаш Корвин. В югозападния ъгъл на площада е хотел Continental, построен през 1895 г. в еклектичен стил, съчетаващ ренесансови, класически и барокови елементи. В историческата къща на Хинц, която е била първата аптека в града от 1573г се намира Музей на аптеките в Клуж с над 2300 медицински инструменти и аптечни артикули.

 

Църквата „Свети Михаил“

 

Издигната е между 1350 и 1487 г. на мястото на бившия параклис "Св. Яков" и една от малкото с пет различни религиозни принадлежности от нейното съществуване: лутеранство, калвинизъм, унитаризъм, реформация и   католицизъм.

 

Дворец Банфи

 

Внушителна бивша резиденция на австро-унгарските управители, дворецът Банфи е проектиран от германския архитект Йохан Еберхард Блауман за тогавашния управител на града граф Банфи Дьорги. Построен между 1774 и 1785 г. и се счита за най-представителният пример за бароков стил в Трансилвания. През 1951 г. дворецът става дом на Националния художествен музей в Клуж

 

Калвинистка реформаторска  църква „Свети Михаил“

 

Изграждането на тази впечатляваща църква започва през 1486 г. и е завършено около 1516 г., с амвон, добавен през 1646 г. Църквата, една от най-големите в Югоизточна Европа, с перфектна илюстрация на късно готическия архитектурен стил.

 

Църква "Свети Петър и Павел"

 

Тази готическа църква е построена между 1844 и 1848 г. на основата на по-ранна църква. Внушителният портал на входа е построен от свещеник Биро Йозеф, след като Черната смърт покосява града (1738-1742). Статуята на Света Мария е красиво и ценно бароково произведение на изкуството от скулптора Шенбауер Антал.

 

Бастион на шивачите

 

Датиращ от 1475 г. бастиона на шивачите е една от двете структури, които някога са били част от стария укрепен град.

Кулата на пожарникарите е другата защитна кула, която е оцеляла повече от пет века.

 

Крепостния хълм

 

За най-добра гледка към града и околния пейзаж е от крепостния хълм. Името се отнася до австрийска крепост, построена тук през 18-ти век, за да осигури контрол, а не защита на града.

Крепостта също служела от време на време като затвор и тук бил държан Стефан Лудвиг Рот, героят от 1848 г. на Трансилванските сакси, обвинен в държавна измяна и екзекутиран на северната порта на 11 май 1849 г.

 

Францискански манастир и църква

 

Една от най-старите сгради в града, Францисканският манастир е построен през 15-ти век на мястото на по-стара църква от 1273 г. и е предаден на доминиканския орден от владетеля Янош Хуняди през 1455 г. Разположен в южната част на манастирския комплекс , църквата се предлага като подарък на францисканците, които я възстановяват в бароков стил около 1728 година.

 

Катедрала Преображение Господне

 

През 1764 г. църквата е закупена от францискански монаси, живеещи в покрайнините на Клуж. Kулата й на практика се срутва 15 години по-късно, като по този начин унищожава целия фронтспис. Реставрационните дейности започват през 1783 г. и църквата е възстановена в бароков стил. През 1924 г. тя е дарена на Румънската гръко-католическа църква.

 

Църква "Света Мария Калвария"

 

Мощно бенедиктинско абатство е стояло някога пред западните порти на града, в най-стария квартал на града. Абатството е било известно под името Monasterium Beaae Mariae de Clus и се е ползвало с изключителни права и привилегии. Монасите бенедиктинци се заселват към края на 11-ти век. По време на татарското нашествие през 1241 г. абатството е разграбено и изгорено. Сградата е възстановена през 1263 г., а сегашният манастир на Калвария е построен между 1470 и 1508 г. в готически стил.

 

Новата синагога

 

Оригиналната велика синагога в мавритански стил, по-известна като Мемориалният храм на депортираните (в памет на загиналите през Втората световна война), е проектирана от архитект Хегнер Изидор и открита на 4 септември 1887 г. Разрушена 40 години по-късно от Желязната гвардия, националистическа фашистка организация по това време, тя е възстановена през 1951 г. с подкрепата на еврейската общност в Румъния.

Свободно време. Нощувка

 

 

2 ден

 

Закуска. Продължаваме със забележителностите на града:

 

Институт и музей за спелеология Емил Раковица

 

Музеят за спелеология Емил Раковита е единственият по рода си в Румъния и един от първите в света.

Музеят показва очарователна колекция от над 50 000 вида подземна фауна, събрана от румънския биолог и основател на Световния институт по спелеология, през 1920 г. Музеят се помещава в сградата на бивш затвор.

 

Етнографски музей на Трансилвания

 

С колекция от над 65 000 етнографски предмета, музеят предлага отлично въведение в трансилванското народно изкуство и традиции. Основан през 1922 г., той е един от най-важните етнографски музеи в Румъния.

Различните му раздели, посветени на занаятите, квартирите, храните, керамиката, текстила, националните носии и обичаите, включват повече от 50 000 фотографии, както и раздели на открито и международни. Заедно те рисуват образ на народната култура на Трансилвания.

 

Исторически музей на Трансилвания

 

Основан през 1859 г., този музей илюстрира историята на Трансилвания от времето на палеолита до наши дни. Броят на изложените предмети е нараснал от около 24 000 в края на 1870-те до над 400 000 днес, включително много редки и изключително ценни предмети, които илюстрират напредъка

от неолита и бронзовата епоха до върха на цивилизацията на даките, първи век от н.е.

 

Музей на палеонтологията и стратиграфията

 

Градски музей с природонаучен профил, принадлежащ на университета Бабес-Боляй. Откритият участък събира големи проби от еруптивни, метаморфни и седиментни скали във формата на блокове и полирани плочки, внушителни колони и сталагмитни пещерни образувания.

 

Музей по минералогия

 

Музеят съдържа над 16 500 експозиционни експонати (приблизително 12 500 минерала, над 3700 скъпоценни камъни и над 200 метеорита), групирани в няколко тематични колекции. Това е най-богатият систематичен научен фонд в Румъния и включва важна колекция от самородно злато (450 проби), най-вече от района на Рошиа Монтана. Колекцията метеорити е единствената от този вид в Румъния и съдържа над 200 експозиционни парчета от цял ​​свят. Основната атракция на тази колекция е представена от парчета от метеорита Mocs, паднали през 1882 г. в обхвата на комуната Мочиу, окръг Клуж. Най-голямото парче тежи 35,7 кг.

 

Зоологически музей е интегриран в Патримониума на университета Бабес-Боляй и се състои от няколко научни колекции от животни, които в момента съдържат над 300 000 експозиционни парчета. Ботаническа градина Александру Борза

 

Ботаническата градина в Клуж-Напока, една от най-големите в Югоизточна Европа, с около 10 000 растителни вида. В рамките на терена можете да посетите музей; няколко оранжерии с пустинни и тропически растения, включително огромни амазонски водни лилии; японска градина с ручей и къща в японски стил и римската градина с археологически реликви от римската колония Напока.

 

Централен парк Симион Бърнуциу

 

Огромни красиви градини и езеро с избор и за разходка с лодка

 

Статуя на Капитолийската вълчица

 

Копие дадено през 1921 г. от община Рим на Клуж Напока като символ на римската култура. Обелискът „Каролина” (Музейният площад) е най-старият паметник на града в града. Статуята е възпоменателна колона, създадена в чест на посещението на император Франциск Първи и съпругата му Каролина Августа, между 18 и 27 август 1817 г. Императорът присъства на церемонията, честваща Деня на Свети Стефан.

Паметникът на разстреляните стълбове - построен като възпоменание на смелостта и достойнството на онези, които застават срещу комунистическата диктатура, за свобода и демокрация

 

 

3 ден

 

Закуска. Свободно време в града с възможност за различни покупки от няколко известни търговски центрове:

-          Юлиус Мол /https://iuliusmall.com/cluj/. Молът включва 210 магазина, ресторанта, хипермаркета Auchan, кафене Starbucks, мултиплекс кино Cinema City с 10 зали, хранителен корт с 15 заведения за бързо хранене, сезонна пързалка на открито, подземен и наземен паркинг с общо от 2 500 места.

-          Platinia Shopping Center Cluj /https://www.platiniashopping.ro/

-          Sigma Shopping Center /https://dev.sigmacenter.ro/index.php/ro/sigma-shopping-center/

-          Vivo Center Cluj /https://vivo-shopping.com/en/cluj-napoca/

Или

Срещу допълнително заплащане екскурзия до една от най-мистериозните гори в света Хоя Бачу и солна мина Турда – подземния кристал на Румъния.

Някои вярват, че тази гора е истински Бермудски триъгълник. Според легендите, гората Хоя Бачу е получила името си от овчар, който изчезва в нея, заедно с всичките си 200 овце.

Преди всичко, в самото сърце на Хоя Бачу се намира необичайно, кръгово поле, за което мнозина смятат, че е може би някакъв вид пристанище до друг свят, площадка за НЛО, дори и дом на всички изгубени души, които никога не са намерили пътя за отвъд. Обиколката в гората е с продължителност около 3 часа и включва научно измервателно оборудване за да стигнем до главното място в гората Пояна Ротонда с причудлива растителност. Кръглата поляна се счита за основното място в гората, където различни изследователи са регистрирали необичайни данни и паранормална активност във времето. Има почти идеална кръгла форма и в средата не расте растителност, с изключение на трева на абсолютно същата височина. Колко странно е това?

Следва отпътуване за солна мина Турда. Солната мина е отворена още от античността и в нея се е добивала сол постоянно от средните векове до началото на ХХ в. След като в продължение на 60 години е затворена и безлюдна, през 1992 тя е отворена отново. В мината могат да се наблюдават всички цветове на солта - от графитно сиво до снежно бяло, красиви солни сталактити и солни кристали, най-различни съоръжения за добив и транспортиране на сол. Едни от най-впечатляващите галерии са галерия „Рудолф”, където се намират различни увеселителни атракции, и галерия „Терезия”, в която се намира Езерото с лодки, които посетителите на мината могат да наемат, за да си направят разходка в соленото езеро.

Връщане в Клуж Напока. Свободно време. Нощувка

 

 

4 ден

 

 

Трансфер хотел-летище. Полет Клуж Напока-Бургас 05.00ч – 06.10ч /продължителност 1ч и 10 мин/

 

 

Цената е на човек в двойна стая и включва:
Самолетен билет Бургас – Клуж Напока - Бургас
Летищни такси;
Ръчен багаж с размери 40х30х20 см;
3 нощувки със закуски в хотел 3-4* централно разположен  /Последната закуска е под формата на сух пакет/

 

 

Представител екскурзовод на български придружаващ групата
Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина - Травълър" /включително COVID-19/ с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR на застрахователна компания Евроинс за лица до 65 г.;

Цената не включва:
Салонен багаж до 10 кг с размери 55х40х23 см.  - 40 лв. на посока / цените са валидни при заявяване и заплащане на багажа в момента на направата на резервацията, ако се добавят в последствие ще бъдат на по-високи цени;
Чекиран багаж – до 10 кг - 28 лв. на посока 20 кг - 76 лв. на посока /цените са валидни при заявяване и заплащане на багажа в момента на направата на резервацията, ако се добавят в последствие ще бъдат на по-високи цени;
Запазено място в самолета цени от 20 лв. на посока
Доплащане за медицинска застраховка за лица от 66 г. - 75 г.- 10 лв.;

 

 

Доплащане за единична стая: 70 лева общо
Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!)

 

Агенцията предлага тест за коронавирус в лаборатории Рамус -  72 лева

 

Входни такси за обектите както следва:

 

Входна такса за Музей на фармацията: 8 леи възрастни; такса снимки 20 леи

Входна такса за дворец Банфи – 15 леи за възрастни; 7 леи за пенсионери; 4 леи ученици и студенти

Входна такса за Етнографски музей на Трансилвания: 6 леи възрастни, студенти и пенсионери 3 леи, такса снимки: 25 леи, такса видео: 35 леи

Входна такса за Исторически музей на Трансилвания: 10 леи за възрастни; 5 леи за пенсионери, 2,5 леи за студенти

Входна такса за Музей по минералогия: Възрастни - 3 леи, студенти, пенсионери - 1,5 леи

Входна такса за Зоологически музей: Възрастни: 5 леи; деца и студенти 2,5 леи;

Екскурзия до гората Хоя Бачу и солна мина Турда – 90 лева

 

Забележка: Цените на багажа търпят промени, наложени от авиокомпанията;

 

 

Авиокомпания: Blue Air

 

 

Полетно време

 

 

Бургас-Клуж Напока 06.55ч – 08.00ч /продължителност 1ч и 5мин/

 

 

Клуж Напока-Бургас 05.00ч – 06.10ч /продължителност 1ч и 10 мин/

 

ВАЖНО!
За да направите резервация е необходимо да изпратите трите имена на пътуващите на латиница, ЕГН, вид, номер и валидност на документа за самоличност, с който ще пътувате, както и депозит в размер на 180 лева. Остатъка е необходимо да се доплати до 14 дни преди датата на отпътуване
Екскурзията се осъществява при 15 човека.
При по-малко от 15 човека екскурзията е без екскурзовод на български.
Цената е валидна до изчерпване на местата по ниските класи в полета!
Заплатения депозит е невъзвръщаем!
Агенцията си запазва правото да промени последователността на изпълнение на програмата!

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Лицата, пристигащи от България, трябва да  представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди влизане в оторизирана лаборатория.

ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ
Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.
За деца до 18 години пътуващи без двамата или с един от родителите, нотариално заверена декларация.

Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп до Румъния поради: забрана за напускане на страната, невалидни /забравени/ документи или други независещи от туроператора причини!

 

 

 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg