Абритус - Разград-Свещарска гробница-Демир Баба Теке - Басарбовски манастир-Ивановски скални църкви - пещера Орлова чука-крепост Червен-Русе- Тутракан- крепост Междиди Табия - Силистра
България
Маршрут: Абритус-Разград-Свещарска гробница-Демир Баба Теке- Басарбовски манастир-Ивановски скални църкви - пещера Орлова чука-крепост Червен-Русе- Тутракан- крепост Междиди Табия- Силистра
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Цена от90 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Екскурзия Абритус-Разград-Свещарска гробница-Демир Баба Теке-Басарбовски манастир-панорамна площадка ,,Левента’’-Русе- Тутракан- крепост Междиди Табия- Силистра

 

Дати:


03.09.2022

 

2 дни\ 1нощувка

Цена:  от 100 лева


ПРОГРАМА

1 Ден

06:15ч Отпътуване от Варна, ул Антим-1

07:00ч Отпътуване от Добрич от Младежки дом в посока към Разград. Посещение на Археологически резерват „Абритус“- възниква в края на I век от н. е. върху останките на заварено от римляните тракийско селище. Развива се като значим градски център на пътищата Одесос – Марцианополис – Никополис ад Иструм и Никополис ад Иструм – Сексагинта Приста. През лятото на 251 г. в голяма битка недалеч от Абритус римската армия търпи тежко поражение от готите, а в сражението загиват император Траян Деций и неговият по-голям син и съимператор Херений Етруск. Посещение на интерактивен музей с 12 зали разкриващи историята на Абритус.

Посещение на тракийския култов комплекс Сборяново. Разположен е между селата Малък Поровец и Свещари, в каньона на р. Крапинец и по хълмовете около него. На територията на комплекса се намира Стомогилието (Стохълмието), включващо култов център, могилни некрополи, каменни гробници и древни светилища – над 100 археологически и културни паметници. Ще посетим тракийската гробница край с. Свещари. На около 3км се намира Демир баба теке - алевийско тюрбе. Предполага се, че тюрбето е построено в средата на 16 век, вероятно върху тракийско светилище от 4 век пр.н.е. Текето е култов паметник, почитан едновременно от християни и мюсюлмани. Отпътуване за Басарбовския скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски” е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до село Басарбово и на 10 км от град Русе. Отпътуване за Ивановски скални църкви . Скалните църкви са в долината на р. Русенски Лом край старото село Иваново. Те са със статут на археологически резерват и са под закрилата на ЮНЕСКО. Всички църкви са обединени от манастира „Св Архангел Михаил“.
Високо в скалите, на 40-50 метра над земята, естествените ниши и пещери били разширявани от монасите и преобразяване в църкви и килии. Условията за живот били сурови - преодоляването на връзката със земното и всекидневното увеличавала връзката с Бога.
Историческите извори свидетелстват за присъствието на крупни фигури от историята на Второто българско царство из манастирите. Сред тях се открояват патриарх Йоаким и цар Георги Тертер I. Някои изследователи разчитат в надписите-графити върху скалите името на царя и посочват мястото на гроба му. Приема се, че цар Георги Тертер I, който наследява на престола селския цар Иваил (Ивайло), се замонашил и водил скромен живот в манастирите на Поломието.
Най-добре запазени стенописи има в църквата „Света Богородица“. На северозападната й страна са изписани в цял ръст ктиторите цар Иван Александър и неговата съпруга царица Теодора. Изображенията по стените са почти заличени, останали са тези по тавана. Там има 25 полета, в които са изрисувани новозаветни сцени, показващи последните дни от живота на Исус Христос. Фреските са много реалистични и близки до действителността свързани с пътеки и скални стълби. Манастирът е основан през 20-те години на ХІІІ в. от монах Йоаким, който по-късно става български патриарх. Българските царе Йоан Асен ІІ (1218-1241), Йоан Александър(1331-1371) и други представители на царския двор са били сред дарителите на манастира, а до днес са запазени и техни ктиторски портрети. Настаняване в Русе или региона на Русе. Свободно време. Нощувка.

2 Ден

Закуска Отпътуване за пещера Орлова чука - в близост до село Пепелина. Пещерата е открита през 1941 г. от овчар, който пасял стадото си в района Дължината на галериите е с обща дължина от около 14 километра, което я поставя на второ място в България след пещера Духлата Отпътуване за крепостта Червен- Средновековният град-крепост Червен се намира на около 30 километра южно от гр. Русе, в границите на природния парк Русенски Лом. Градът е наследник на византийска крепост от VI в. и достига разцвет през XIV в. Средновековното селище включвало вътрешен град-цитадела върху високо скално плато и външен град, разположен в подножието. Червен бил един от най-големите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.) и важна пътна спирка по пътищата от река Дунав към вътрешността на страната, а от 1235 г. станал седалище на Червенската митрополия.

Отпътуване за Русе. Фотопауза на панорамната площадка на хълма ,,Левента’’ с красива панорамна гледка към Русе и Дунав. Хълмът е известен още като ,,Саръбаир’’. Има височина 159 м. върху него се намира най-високата телевизионна кула на Балканите – 210 м с антената.Там е бил разположен форт “Левент табия" - каменно укрепление на османската крепост от 19 век. Проектът е дело на пруския военен инженер–офицер Хелмут фон Молтке. Побира 3000 души гарнизон, пригоден е за самостоятелна отбрана.

Разглеждане на града-портата към Европа.

-      Пантеон на възрожденците

-      Паметник на Стефан Караджа

-      Паметник на Баба Тонка

-      Къща-музей „Захари Стоянов“

-      Паметник на Свободата

-      Исторически музей

-      Екомузей с аквариум

Посещение на Тутракан – музей на Речния риболов. В етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене” се съхранява единствената подобна експозиция в България. Тя е свързана с факта, че тук са работили едни от най-изкусните лодкостроители по цялото продължение на реката.
Сградата, в която се намира етнографският музей, е обявена за паметник на културата от местно значение. Тя е изградена в началото на ХХ в. Тук се съхраняват уреди, предмети и инструменти за риболов. В музея се съхранява и интересна минерална сбирка, дарение от национален музей „Земята и хората”.

Отпътуване за Меджиди табия - Турският форт „Абдул Меджиди” се намира южно от Силистра и е най- запазеният от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система, изиграла важна роля в Кримската (1853-1856 г.) и Руско-турските войни (1853-1856 г. и 1877-1878 г.).

Свободно време в Силистра с разходка в Дунавски парк или посещение на Археологически музей Отпътуване за Добрич/Варна. Пристигане след 21,30ч.

 

Цени:

От Варна  и Добрич - 100 лв

От Бургас( при минимум 10 души) - 95 лв

 

Цената включва:

-      Транспорт с лицензиран транспорт

-      Нощувка със закуска в хотел 3* Русе или региона в двойна/тройна стая

-      Застраховка

-      Екскурзоводско обслужване по целия маршрут

 

Цената не включва:

Входни такси

-      Историческия музей в Силистра- възрастни - 4 лв. ученици, студенти и пенсионери - 2 лв; 
Регионален исторически музей в Русе-  5,00 лв. на човек;

-      За ученици, студенти, пенсионери - 2,00 лв.

-      Ивановски скални църкви- Входни такси: за ученици и студенти - 2,00 лв, за индивидуални посетители - 5,00 лв, за организирани групи (над 5 души) – 4,00 лв.,

-      Пещера Орлова Чука - За ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 2 лв. За групи над 5 човека - 5 лв. на човек.
Цената на екскурзоводската беседа е включена в билета, тъй като в пещерата се влиза само с екскурзовод.

-      Свещарска тракийска гробница- Входни такси: възрастни – 10 лв., ученици и пенсионери – 5 лв. Беседата е включена в цената.

-      Средновековен град-крепост Червен - Билет за възрастен – 4 лв. за ученици, студенти и пенсионери – 1 лв.

-      Меджиди табия- Входни такси възрастни - 5 лв.; ученици 3 лв.

 

ПРОГРАМА

Екскурзия Абритус-Разград-Свещарска гробница-Демир Баба Теке-Басарбовски манастир-панорамна площадка ,,Левента’’-Русе- Тутракан- крепост Междиди Табия- Силистра

 

Дати:


03.09.2022

 

2 дни\ 1нощувка

Цена:  от 100 лева


ПРОГРАМА

1 Ден

06:15ч Отпътуване от Варна, ул Антим-1

07:00ч Отпътуване от Добрич от Младежки дом в посока към Разград. Посещение на Археологически резерват „Абритус“- възниква в края на I век от н. е. върху останките на заварено от римляните тракийско селище. Развива се като значим градски център на пътищата Одесос – Марцианополис – Никополис ад Иструм и Никополис ад Иструм – Сексагинта Приста. През лятото на 251 г. в голяма битка недалеч от Абритус римската армия търпи тежко поражение от готите, а в сражението загиват император Траян Деций и неговият по-голям син и съимператор Херений Етруск. Посещение на интерактивен музей с 12 зали разкриващи историята на Абритус.

Посещение на тракийския култов комплекс Сборяново. Разположен е между селата Малък Поровец и Свещари, в каньона на р. Крапинец и по хълмовете около него. На територията на комплекса се намира Стомогилието (Стохълмието), включващо култов център, могилни некрополи, каменни гробници и древни светилища – над 100 археологически и културни паметници. Ще посетим тракийската гробница край с. Свещари. На около 3км се намира Демир баба теке - алевийско тюрбе. Предполага се, че тюрбето е построено в средата на 16 век, вероятно върху тракийско светилище от 4 век пр.н.е. Текето е култов паметник, почитан едновременно от християни и мюсюлмани. Отпътуване за Басарбовския скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски” е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до село Басарбово и на 10 км от град Русе. Отпътуване за Ивановски скални църкви . Скалните църкви са в долината на р. Русенски Лом край старото село Иваново. Те са със статут на археологически резерват и са под закрилата на ЮНЕСКО. Всички църкви са обединени от манастира „Св Архангел Михаил“.
Високо в скалите, на 40-50 метра над земята, естествените ниши и пещери били разширявани от монасите и преобразяване в църкви и килии. Условията за живот били сурови - преодоляването на връзката със земното и всекидневното увеличавала връзката с Бога.
Историческите извори свидетелстват за присъствието на крупни фигури от историята на Второто българско царство из манастирите. Сред тях се открояват патриарх Йоаким и цар Георги Тертер I. Някои изследователи разчитат в надписите-графити върху скалите името на царя и посочват мястото на гроба му. Приема се, че цар Георги Тертер I, който наследява на престола селския цар Иваил (Ивайло), се замонашил и водил скромен живот в манастирите на Поломието.
Най-добре запазени стенописи има в църквата „Света Богородица“. На северозападната й страна са изписани в цял ръст ктиторите цар Иван Александър и неговата съпруга царица Теодора. Изображенията по стените са почти заличени, останали са тези по тавана. Там има 25 полета, в които са изрисувани новозаветни сцени, показващи последните дни от живота на Исус Христос. Фреските са много реалистични и близки до действителността свързани с пътеки и скални стълби. Манастирът е основан през 20-те години на ХІІІ в. от монах Йоаким, който по-късно става български патриарх. Българските царе Йоан Асен ІІ (1218-1241), Йоан Александър(1331-1371) и други представители на царския двор са били сред дарителите на манастира, а до днес са запазени и техни ктиторски портрети. Настаняване в Русе или региона на Русе. Свободно време. Нощувка.

2 Ден

Закуска Отпътуване за пещера Орлова чука - в близост до село Пепелина. Пещерата е открита през 1941 г. от овчар, който пасял стадото си в района Дължината на галериите е с обща дължина от около 14 километра, което я поставя на второ място в България след пещера Духлата Отпътуване за крепостта Червен- Средновековният град-крепост Червен се намира на около 30 километра южно от гр. Русе, в границите на природния парк Русенски Лом. Градът е наследник на византийска крепост от VI в. и достига разцвет през XIV в. Средновековното селище включвало вътрешен град-цитадела върху високо скално плато и външен град, разположен в подножието. Червен бил един от най-големите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.) и важна пътна спирка по пътищата от река Дунав към вътрешността на страната, а от 1235 г. станал седалище на Червенската митрополия.

Отпътуване за Русе. Фотопауза на панорамната площадка на хълма ,,Левента’’ с красива панорамна гледка към Русе и Дунав. Хълмът е известен още като ,,Саръбаир’’. Има височина 159 м. върху него се намира най-високата телевизионна кула на Балканите – 210 м с антената.Там е бил разположен форт “Левент табия" - каменно укрепление на османската крепост от 19 век. Проектът е дело на пруския военен инженер–офицер Хелмут фон Молтке. Побира 3000 души гарнизон, пригоден е за самостоятелна отбрана.

Разглеждане на града-портата към Европа.

-      Пантеон на възрожденците

-      Паметник на Стефан Караджа

-      Паметник на Баба Тонка

-      Къща-музей „Захари Стоянов“

-      Паметник на Свободата

-      Исторически музей

-      Екомузей с аквариум

Посещение на Тутракан – музей на Речния риболов. В етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене” се съхранява единствената подобна експозиция в България. Тя е свързана с факта, че тук са работили едни от най-изкусните лодкостроители по цялото продължение на реката.
Сградата, в която се намира етнографският музей, е обявена за паметник на културата от местно значение. Тя е изградена в началото на ХХ в. Тук се съхраняват уреди, предмети и инструменти за риболов. В музея се съхранява и интересна минерална сбирка, дарение от национален музей „Земята и хората”.

Отпътуване за Меджиди табия - Турският форт „Абдул Меджиди” се намира южно от Силистра и е най- запазеният от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система, изиграла важна роля в Кримската (1853-1856 г.) и Руско-турските войни (1853-1856 г. и 1877-1878 г.).

Свободно време в Силистра с разходка в Дунавски парк или посещение на Археологически музей Отпътуване за Добрич/Варна. Пристигане след 21,30ч.

 

Цени:

От Варна  и Добрич - 100 лв

От Бургас( при минимум 10 души) - 95 лв

 

Цената включва:

-      Транспорт с лицензиран транспорт

-      Нощувка със закуска в хотел 3* Русе или региона в двойна/тройна стая

-      Застраховка

-      Екскурзоводско обслужване по целия маршрут

 

Цената не включва:

Входни такси

-      Историческия музей в Силистра- възрастни - 4 лв. ученици, студенти и пенсионери - 2 лв; 
Регионален исторически музей в Русе-  5,00 лв. на човек;

-      За ученици, студенти, пенсионери - 2,00 лв.

-      Ивановски скални църкви- Входни такси: за ученици и студенти - 2,00 лв, за индивидуални посетители - 5,00 лв, за организирани групи (над 5 души) – 4,00 лв.,

-      Пещера Орлова Чука - За ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 2 лв. За групи над 5 човека - 5 лв. на човек.
Цената на екскурзоводската беседа е включена в билета, тъй като в пещерата се влиза само с екскурзовод.

-      Свещарска тракийска гробница- Входни такси: възрастни – 10 лв., ученици и пенсионери – 5 лв. Беседата е включена в цената.

-      Средновековен град-крепост Червен - Билет за възрастен – 4 лв. за ученици, студенти и пенсионери – 1 лв.

-      Меджиди табия- Входни такси възрастни - 5 лв.; ученици 3 лв.

 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

от90 лв. / на човек

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Цената не включва:

Входни такси

Историческия музей в Силистра- възрастни - 4 лв. ученици, студенти и пенсионери - 2 лв;
Регионален исторически музей в Русе- 5,00 лв. на човек;

За ученици, студенти, пенсионери - 2,00 лв.

Ивановски скални църкви- Входни такси: за ученици и студенти - 2,00 лв, за индивидуални посетители - 5,00 лв, за организирани групи (над 5 души) – 4,00 лв.,

Пещера Орлова Чука - За ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 2 лв. За групи над 5 човека - 5 лв. на човек.
Цената на екскурзоводската беседа е включена в билета, тъй като в пещерата се влиза само с екскурзовод.

Свещарска тракийска гробница- Входни такси: възрастни – 10 лв., ученици и пенсионери – 5 лв. Беседата е включена в цената.

Средновековен град-крепост Червен - Билет за възрастен – 4 лв. за ученици, студенти и пенсионери – 1 лв.

Меджиди табия- Входни такси възрастни - 5 лв.; ученици 3 лв.


Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg