ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ
Турция
Маршрут: Варна - Истанбул – Хатай (Антакия) – Газиантеп – Адъяман – Шанлъ Урфа – Мардин – Мидят – Диарбакър – Битлис – Татван – Ван – Истанбул – Варна
Продължителност: 10 дни / 9 Нощувки
Транспорт: Самолет
Цена от1950 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА

ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ
Варна - Истанбул Хатай (Антакия) Газиантеп Адъяман Шанлъ Урфа
Мардин Мидят Диарбакър Битлис Татван Ван Истанбул Варна

16 - 25 май 2022
1 9 ноември 2022

10 ДНИ / 9 НОЩУВКИ С АВТОБУС И САМОЛЕТ

Каним ви на едно мистично пътуване, което ще завладее вашите душа, ум и тяло. Ще
пътуваме през Райска градина между реките Тигър и Ефрат, точно в средата на Анадола.
Исторически районът е известен като Месопотамия. Пътят на коприната минава през
Месопотамия и стига чак до Китай.

 

ПРОМОЦИОНАЛНА ЦЕНА ДО 18.03.2022 ИЛИ ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА:

 

  Възрастен в двойна / тройна
стая
Единична стая
Пакетна цена 1950 лв 2280 лв

 

 


ПРОГРАМА


1 ден, 16 май: Варна – Истанбул – Хатай (Антакия)
06.00 – Тръгване от Варна; 08.30Тръгване от Бургас.
Закуска в Къркларели (Лозенград) с местен бюрек (баница) и айрян. Продължаване за летище Истанбул.
17.25 - Полет Истанбул – Антакия.
Трансфер до хотела, настаняване. Вечеря в хотела. Свободно време. Нощувка.
2 ден, 17 май: АНТАКИЯ - ГАЗИАНТЕП
Закуска в хотела. Туристическа програма в Антакия - Пещерната църква „Св. Петър” - първата християнска църква, Джамията Хабиби Неджар - първата джамия в Анадола, скалните тунели и канали от времето на Римския император Тит, пещерата Бешикли.
Свободно време на „Узун Чаршъ” - Дългата чаршия в Антакия за разходка и обяд.
17.00ч. Отпътуване за Газиантеп. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря в хотела.
3 ден, 18 май: ГАЗИАНТЕП – ХАЛФЕТИ – АДЪЯМАН
Закуска в хотела.
Газиантеп е най-големият граничен град в Турция, едно от най-старите постоянно населени места в света. Известен е с 3 неща:

 • Най-вкусната баклава  в цяла Турция – сладкарският шедьовър се приготвя от слоеве точени кори, пълни с крем от грис и шам-фъстък местно производство. Процесът по приготвянето му отнема четири дни – от ръчното разточване на корите, изпичането им с пълнежа, до сиропирането. Газиантеп зарежда с баклава най-реномираните вериги ресторанти и хотели в цяла Турция, а транспортирането на тавите става със самолет. Сладкишът е първият турски продукт, регистриран в Европейския съюз от края на 2013г. и 16-то име на храна извън Европейския съюз, който получава статут на защитен хранителен продукт, както например чаят Darjeeling от Индия. Оттук нататък никой друг няма правото да произвежда традиционния сиропиран специалитет с орехи под името “Баклава от Антеп”.
 • Бакъра 
 •  

 • Най-големият в света Музей на  мозайките ZEUGMA,  в който е преместен цял древноримски град - ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на  циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.
Туристическа програма в града.
Посещение на музея на  мозайките ZEUGMA
Обяд ресторант с местна кухня (не е включен в цената).
Следва  разходка  до крепостта Антепа и след това  се потапяме  в пазара  на  бакъра, баклавата и Антеп шам-фъстъка.  Това е Меката на  гурметата.

 •  

 • След обяд отпътуване за Халфети. Провеждане на разходка с моторен кораб по р. Ефрат. Ще се разходим по реката и ще видим стърчащите  минарета и стълбове  над водата. Тук е сниман турският сериал Черната  роза.
Отпътуване за Aдъяман. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря в хотела.
4 ден, 19 май: АДЪЯМАН – НЕМРУТ – ШАНЛЪ УРФА - ХАРРАН
Сутринта рано отпътуване за Немрут. Посрещане на изгрева на връх НЕМРУТ  (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето, една спираща  дъха гледка. На Немрут е известният погребален комплекс  на Антиох 1/69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на  билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс , Херкулес и свещени животни. Падналите глави на  8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са  изработени  през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария.В култов надпис , Антиох е декларирал ,че е построил  мястото  за векове  и идните  поколения като благодарност към  боговете  и своите предшественици. Гробницата е открита  през 1881 г. През 1987 г. мястото  е обявено   от ЮНЕСКО  за част от  световното  наследство . Той е един от най-важните  национални  паркове  на Турция  и е най- високо  разположения музей на открито в света. 
Завръщане в хотела. Закуска в хотела.
Отпътуване за Шанлъурфа. Фотопауза на панорамната площадка над реката Ефрат. Пристигане в Шанлъ Урфа.
Библията и Корана  твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците  Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като  овчар  7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала  града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро - Езерото на свещената  риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата  - в риба.
Разглеждане на Археологическия музей, музея на мозайките с Амазонките, пещерата на Авраам и езерото с рибите. Свободно време на чаршията за обяд. След обяд отпътуване за Харран - древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи. Тук Авраам е спрял по пътя си от Ур към ханаанската земя заедно със съпругата си  Сара. Яков, внукът на  Авраам  също живял там  известно време.  Разглеждане на Харран и светилището на бог Син.
Завръщане в Урфа. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
 
5 ден, 20 май: ШАНЛЪУРФА – ГЬОБЕКЛИ ТЕПЕ – ДАРА – МАРДИН
Закуска в хотела. Отпътуване за Гьобекли тепе - Прашният хълм. Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света. Възрастта му е на около 10 000 години и датира от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските  пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка. На това свещено място е много странно как небето се слива със Земята.
След разглеждането на Гьобеклитепе отпътуване за Мардин. По пътя посещение на скалната крепост Дара. Пристигане в Мардин - турският Ерусалим. Разположен на границата между Анадола и  Месопотамия. На арамейски името означава крепост. Каменната архитектура  на града е единствена по рода си в света. Сградите са фантастична смесица от персийска, арабска и селджукска архитектура. Тук има над 20 уникални пещери, където са се криели от преследване ранните християни. Мардин е с облик музей на открито. Тук се намират и църквите на едно от най-старите  християнски общества- Сирианите.
Настаняване в хотел в старата част на града. Пешеходен тур с посещение на медресето Зинджирие - Улу  Джами (голямата джамия), украсените  с каменна резба къщи, църквата  Кърклар (Св. 40 мъченици), построена през 569 г., църквата на  Дева  Мария.
Свободно време. Вечеря и нощувка в Мардин.
6 ден, 21 май: МАРДИН – МАНАСТИР ДАРУЛ ЗАФИРАН – МИДЯТ – МАНАСТИРА МОР ГАБРИЕЛ - МАРДИН
Закуска в хотела. Разглеждане на забележителности около  Мардин - Манастира Дарул Зафиран. След разглеждането на манастира  отпътуване за Мидят. Пешеходен тур в стария град - арамейската църква, дома на културата, свободно време на чаршията. След чаршията се посещава манастира Мор Габриел и надвечер завръщане в Мардин. Вечеря в хотела. Нощувка в Мардин.
7 ден, 22 май: МАРДИН - БАТМАН - ДИАРБАКЪР
Закуска в хотела.
След закуска отпътуване за Диарбакър. По пътя посещение на крепостта Зарзеван, където е големия храм на бога Митра. Преди Диарбакър  - фотопауза на моста над реката Тигър.
Пристигаме в Диарбакър. Разходка  на крепостта на Диарбакър и в стария град, минарето на четири колони, Германската, арменската църква, джамията Улу, панорамната площадка с изглед към градините Хавсел и археологическия музей на Диарбакър.
Настаняване в хотел в Диарбакър. Вечеря в хотела. Нощувка.
8 ден, 23 май: ДИАРБАКЪР – БИТЛИС – ТАТВАН – ВАН
Закуса. Отпътуване за Ван през Битлис и Татван. Фотопауза на моста Малабади. Посещение на остров Акдамар и арменската църква от 10 век и след това военната столица на древната държава Урарту Сардурхинли /Чавуштепе/.
Пристигане във Ван. Настаняване в хотела. Вечеря.
9 ден, 24 май: ВАН – ИСТАНБУЛ
Закуска. Туристическа програма във Ван - крепоста Ван от времето на Урарту и Археологическия музей.
Свободно време във Ван. Трансфер до летище Ван
20.30 Полет за Истанбул. 21.30 Пристигане в Истанбул.
Настаняване в хотел в Азиатската част на Истанбул.
10 ден, 25 май: ИСТАНБУЛ – ВИАПОРТ МАРИНА - БЪЛГАРИЯ
Закуска. 10.00-13.00 Посещение на големия търговски комплекс Виапорт Марина. Възможност за посещение на парка на лъвовете, Пиратския остров, Аквариума и шопинг в Via port Marina Outlet Shopping center.
Отпътуване за България. Спиране в комплекс Мигрос в Лозенград. Продължаване за България
 
 Нощувки:

 • 1 нощувка           Хатай (Антакия), хотел Necar (закуска и вечеря)
 • 1 нощувка           Газиантеп, хотел Kule (закуска и вечеря)
 • 1 нощувка           Адъяман, хотел Bozdoğan (закуска и вечеря)
 • 1 нощувка           Шанлъурфа, хотел Harran (закуска и вечеря)
 • 2 нощувки          Мардин, хотел Artuklu Kervansaray (закуска и вечеря)
 • 1 нощувка           Диарбакър, хотел Anemon (закуска и вечеря)
 • 1 нощувка           Ван, хотел Grand Van (закуска и вечеря)
 •  

 • 1 нощувка           Истанбул (закуска)
 
Километри:
Антакия-Газиантеп-200км, Газиантеп-Адъйаман: 150км, Адъяман-Немрут: 90км, Адъйаман -Шанлъурфа: 110км, Шанлъурфа-Мардин: 190км, Мардин-Мидят: 70км, Мидят-Диарбакър: 170км, Диарбакър-Ван: 380км
Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
Необходими документи: Международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.
Визови и санитарни изисквания:
Считано от 03.03.2022 г. е прекратено прилагането на изискване за носене на предпазни маски на открито.
Остава задължителното носене на маски в затворени места като училища, болници, кина, театри и други места, където не може да се осъществи необходимата социална дистанция между хората и във всички видове обществен транспорт (включително междуградски), като автобуси, микробуси, маршрутки, влакове, метро, кораби и самолети.

 
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 20 туристи. 
 
Актуалната информация при пътуване към 07.03.2022г.:
 
Република Турция:
При влизане в Република Турция през сухопътни, морски ГКПП или железопътен транспорт:
Няма да се изискват документи от лицата, които влизат в страната.

Република България:
Гражданите на Република България се допускат на територията на страната при представянето на един от следните документи:

 •  

 • Валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване, PCR или ангигенен тест; 
Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас.
Деца до 11.99г. се допускат в България без да им се изисква Ковид документ;
За деца над 12г. се изисква представянето на отрицателен PCR или антигенен тест.
Туроператорът ще съдейства на желаещите вземането на pcr-тест в Турция (цена 25 лв.), с който да се влезе в България. Актуална информация можете да получите от нашите служители.
 
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.
Други: Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 
Записване и начин на плащане:
30% аванс при записване; 20% до 15.04.2022; Остатъкът до 30.04.2022
Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.
 
Условия за анулации:
до 14 дни преди пътуването - 0%;
13 - 7 дни преди пътуването - 50 % от пакетната цена;
под 6 дни - 100%
 
Права на Потребителите:
ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес:  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.
 
Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени - в офиса на фирмата.
 
Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена,  е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука. Покритието смърт причинена от злополука не се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.
 
Входни такси за посещаваните по програмата обекти и музеи:

Обект Входна такса турски лири
Цървка „Св. Петър” – Антакия 40
Археологически музей и Музей на мозайките 40
Тунелите на Тит Веспасиан 15
Музей Зеугма 40
Немруд 30
Гьобеклипете 55
Археологически музей Шанлъ Урфа 25
Манастир Дарулзафиран 25
Медресе Зинджирие 15
Етнографски дом Мидят 15
Археологически музей Диарбакър  25
  325,00 лири = 50 лв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В цената са включени:

 • Самолетен  билет Истанбул - Антакия /Ван – Истанбул;
 • Летищни такси;
 • Автобусен трансфер  Варна – Бургас - Истанбул – България;
 • Транспорт с климатизиран автобус по целия маршрут от турска транспортна фирма;
 • Двуспосочен трансфер с микробус за изкачване на планината Немруд;
 • 1 нощувка със закуска в Азиатски Истанбул; 
 • 8 нощувки със закуски и вечери  в Анадола;
 • Лицензиран турски екскурзовод - Илхан Карабулут на  български език, придружаващ групата през  цялото време  и беседи във всички  обекти;
 • Комплект разпечатки информационни материали;
 • Посещение на  търговски център,  кожена фабрика  и златарски  магазини
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10000 евро (включва болнично лечение в случай на заболяване от Covid-19) за лица до 65г.;
 •  

 • Представител на Травел Клуб България – Юлиан Бонев.
В цената не се включват:

 • Обяди;
 • Входни такси за посещаваните по програмата обекти и музеи, виж по-долу;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“;
 • PCR тест, антигенен тест или сертификат (ваксина или преболедуване). Запознайте се с пълните условия в края на програмата;

 

 

Окончателната цена на входните такси се обявява 14 дни преди пътуването!
Застраховка „Отмяна от пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19:

 • Възстановяване на възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване;
 • Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
 • Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има живото застрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.
 • Защита в случай на неочаквано възпрепятстване на пътуването от служебен или семеен характер, в това число внезапно съкращаване от работа.
 •  

 • Информация относно пълните условия по тази застраховка - в офиса на фирмата.
Следните събития също остават изключени от обхвата на застраховките:

 • Пътуване до държави/райони, за които властите са издали официални предупреждения за пътуване (степен 5 или 6);
 • Страх от предприемане на пътуване;
 • Отказ за спазване или несъобразяване с правила и разпоредби в съответната дестинация.

ПРОГРАМА

ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ
Варна - Истанбул Хатай (Антакия) Газиантеп Адъяман Шанлъ Урфа
Мардин Мидят Диарбакър Битлис Татван Ван Истанбул Варна

16 - 25 май 2022
1 9 ноември 2022

10 ДНИ / 9 НОЩУВКИ С АВТОБУС И САМОЛЕТ

Каним ви на едно мистично пътуване, което ще завладее вашите душа, ум и тяло. Ще
пътуваме през Райска градина между реките Тигър и Ефрат, точно в средата на Анадола.
Исторически районът е известен като Месопотамия. Пътят на коприната минава през
Месопотамия и стига чак до Китай.

 

ПРОМОЦИОНАЛНА ЦЕНА ДО 18.03.2022 ИЛИ ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА:

 

  Възрастен в двойна / тройна
стая
Единична стая
Пакетна цена 1950 лв 2280 лв

 

 


ПРОГРАМА


1 ден, 16 май: Варна – Истанбул – Хатай (Антакия)
06.00 – Тръгване от Варна; 08.30Тръгване от Бургас.
Закуска в Къркларели (Лозенград) с местен бюрек (баница) и айрян. Продължаване за летище Истанбул.
17.25 - Полет Истанбул – Антакия.
Трансфер до хотела, настаняване. Вечеря в хотела. Свободно време. Нощувка.
2 ден, 17 май: АНТАКИЯ - ГАЗИАНТЕП
Закуска в хотела. Туристическа програма в Антакия - Пещерната църква „Св. Петър” - първата християнска църква, Джамията Хабиби Неджар - първата джамия в Анадола, скалните тунели и канали от времето на Римския император Тит, пещерата Бешикли.
Свободно време на „Узун Чаршъ” - Дългата чаршия в Антакия за разходка и обяд.
17.00ч. Отпътуване за Газиантеп. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря в хотела.
3 ден, 18 май: ГАЗИАНТЕП – ХАЛФЕТИ – АДЪЯМАН
Закуска в хотела.
Газиантеп е най-големият граничен град в Турция, едно от най-старите постоянно населени места в света. Известен е с 3 неща:

 • Най-вкусната баклава  в цяла Турция – сладкарският шедьовър се приготвя от слоеве точени кори, пълни с крем от грис и шам-фъстък местно производство. Процесът по приготвянето му отнема четири дни – от ръчното разточване на корите, изпичането им с пълнежа, до сиропирането. Газиантеп зарежда с баклава най-реномираните вериги ресторанти и хотели в цяла Турция, а транспортирането на тавите става със самолет. Сладкишът е първият турски продукт, регистриран в Европейския съюз от края на 2013г. и 16-то име на храна извън Европейския съюз, който получава статут на защитен хранителен продукт, както например чаят Darjeeling от Индия. Оттук нататък никой друг няма правото да произвежда традиционния сиропиран специалитет с орехи под името “Баклава от Антеп”.
 • Бакъра 
 •  

 • Най-големият в света Музей на  мозайките ZEUGMA,  в който е преместен цял древноримски град - ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на  циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.
Туристическа програма в града.
Посещение на музея на  мозайките ZEUGMA
Обяд ресторант с местна кухня (не е включен в цената).
Следва  разходка  до крепостта Антепа и след това  се потапяме  в пазара  на  бакъра, баклавата и Антеп шам-фъстъка.  Това е Меката на  гурметата.

 •  

 • След обяд отпътуване за Халфети. Провеждане на разходка с моторен кораб по р. Ефрат. Ще се разходим по реката и ще видим стърчащите  минарета и стълбове  над водата. Тук е сниман турският сериал Черната  роза.
Отпътуване за Aдъяман. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря в хотела.
4 ден, 19 май: АДЪЯМАН – НЕМРУТ – ШАНЛЪ УРФА - ХАРРАН
Сутринта рано отпътуване за Немрут. Посрещане на изгрева на връх НЕМРУТ  (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето, една спираща  дъха гледка. На Немрут е известният погребален комплекс  на Антиох 1/69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на  билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс , Херкулес и свещени животни. Падналите глави на  8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са  изработени  през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария.В култов надпис , Антиох е декларирал ,че е построил  мястото  за векове  и идните  поколения като благодарност към  боговете  и своите предшественици. Гробницата е открита  през 1881 г. През 1987 г. мястото  е обявено   от ЮНЕСКО  за част от  световното  наследство . Той е един от най-важните  национални  паркове  на Турция  и е най- високо  разположения музей на открито в света. 
Завръщане в хотела. Закуска в хотела.
Отпътуване за Шанлъурфа. Фотопауза на панорамната площадка над реката Ефрат. Пристигане в Шанлъ Урфа.
Библията и Корана  твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците  Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като  овчар  7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала  града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро - Езерото на свещената  риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата  - в риба.
Разглеждане на Археологическия музей, музея на мозайките с Амазонките, пещерата на Авраам и езерото с рибите. Свободно време на чаршията за обяд. След обяд отпътуване за Харран - древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи. Тук Авраам е спрял по пътя си от Ур към ханаанската земя заедно със съпругата си  Сара. Яков, внукът на  Авраам  също живял там  известно време.  Разглеждане на Харран и светилището на бог Син.
Завръщане в Урфа. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
 
5 ден, 20 май: ШАНЛЪУРФА – ГЬОБЕКЛИ ТЕПЕ – ДАРА – МАРДИН
Закуска в хотела. Отпътуване за Гьобекли тепе - Прашният хълм. Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света. Възрастта му е на около 10 000 години и датира от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските  пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка. На това свещено място е много странно как небето се слива със Земята.
След разглеждането на Гьобеклитепе отпътуване за Мардин. По пътя посещение на скалната крепост Дара. Пристигане в Мардин - турският Ерусалим. Разположен на границата между Анадола и  Месопотамия. На арамейски името означава крепост. Каменната архитектура  на града е единствена по рода си в света. Сградите са фантастична смесица от персийска, арабска и селджукска архитектура. Тук има над 20 уникални пещери, където са се криели от преследване ранните християни. Мардин е с облик музей на открито. Тук се намират и църквите на едно от най-старите  християнски общества- Сирианите.
Настаняване в хотел в старата част на града. Пешеходен тур с посещение на медресето Зинджирие - Улу  Джами (голямата джамия), украсените  с каменна резба къщи, църквата  Кърклар (Св. 40 мъченици), построена през 569 г., църквата на  Дева  Мария.
Свободно време. Вечеря и нощувка в Мардин.
6 ден, 21 май: МАРДИН – МАНАСТИР ДАРУЛ ЗАФИРАН – МИДЯТ – МАНАСТИРА МОР ГАБРИЕЛ - МАРДИН
Закуска в хотела. Разглеждане на забележителности около  Мардин - Манастира Дарул Зафиран. След разглеждането на манастира  отпътуване за Мидят. Пешеходен тур в стария град - арамейската църква, дома на културата, свободно време на чаршията. След чаршията се посещава манастира Мор Габриел и надвечер завръщане в Мардин. Вечеря в хотела. Нощувка в Мардин.
7 ден, 22 май: МАРДИН - БАТМАН - ДИАРБАКЪР
Закуска в хотела.
След закуска отпътуване за Диарбакър. По пътя посещение на крепостта Зарзеван, където е големия храм на бога Митра. Преди Диарбакър  - фотопауза на моста над реката Тигър.
Пристигаме в Диарбакър. Разходка  на крепостта на Диарбакър и в стария град, минарето на четири колони, Германската, арменската църква, джамията Улу, панорамната площадка с изглед към градините Хавсел и археологическия музей на Диарбакър.
Настаняване в хотел в Диарбакър. Вечеря в хотела. Нощувка.
8 ден, 23 май: ДИАРБАКЪР – БИТЛИС – ТАТВАН – ВАН
Закуса. Отпътуване за Ван през Битлис и Татван. Фотопауза на моста Малабади. Посещение на остров Акдамар и арменската църква от 10 век и след това военната столица на древната държава Урарту Сардурхинли /Чавуштепе/.
Пристигане във Ван. Настаняване в хотела. Вечеря.
9 ден, 24 май: ВАН – ИСТАНБУЛ
Закуска. Туристическа програма във Ван - крепоста Ван от времето на Урарту и Археологическия музей.
Свободно време във Ван. Трансфер до летище Ван
20.30 Полет за Истанбул. 21.30 Пристигане в Истанбул.
Настаняване в хотел в Азиатската част на Истанбул.
10 ден, 25 май: ИСТАНБУЛ – ВИАПОРТ МАРИНА - БЪЛГАРИЯ
Закуска. 10.00-13.00 Посещение на големия търговски комплекс Виапорт Марина. Възможност за посещение на парка на лъвовете, Пиратския остров, Аквариума и шопинг в Via port Marina Outlet Shopping center.
Отпътуване за България. Спиране в комплекс Мигрос в Лозенград. Продължаване за България
 
 Нощувки:

 • 1 нощувка           Хатай (Антакия), хотел Necar (закуска и вечеря)
 • 1 нощувка           Газиантеп, хотел Kule (закуска и вечеря)
 • 1 нощувка           Адъяман, хотел Bozdoğan (закуска и вечеря)
 • 1 нощувка           Шанлъурфа, хотел Harran (закуска и вечеря)
 • 2 нощувки          Мардин, хотел Artuklu Kervansaray (закуска и вечеря)
 • 1 нощувка           Диарбакър, хотел Anemon (закуска и вечеря)
 • 1 нощувка           Ван, хотел Grand Van (закуска и вечеря)
 •  

 • 1 нощувка           Истанбул (закуска)
 
Километри:
Антакия-Газиантеп-200км, Газиантеп-Адъйаман: 150км, Адъяман-Немрут: 90км, Адъйаман -Шанлъурфа: 110км, Шанлъурфа-Мардин: 190км, Мардин-Мидят: 70км, Мидят-Диарбакър: 170км, Диарбакър-Ван: 380км
Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
Необходими документи: Международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.
Визови и санитарни изисквания:
Считано от 03.03.2022 г. е прекратено прилагането на изискване за носене на предпазни маски на открито.
Остава задължителното носене на маски в затворени места като училища, болници, кина, театри и други места, където не може да се осъществи необходимата социална дистанция между хората и във всички видове обществен транспорт (включително междуградски), като автобуси, микробуси, маршрутки, влакове, метро, кораби и самолети.

 
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 20 туристи. 
 
Актуалната информация при пътуване към 07.03.2022г.:
 
Република Турция:
При влизане в Република Турция през сухопътни, морски ГКПП или железопътен транспорт:
Няма да се изискват документи от лицата, които влизат в страната.

Република България:
Гражданите на Република България се допускат на територията на страната при представянето на един от следните документи:

 •  

 • Валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване, PCR или ангигенен тест; 
Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас.
Деца до 11.99г. се допускат в България без да им се изисква Ковид документ;
За деца над 12г. се изисква представянето на отрицателен PCR или антигенен тест.
Туроператорът ще съдейства на желаещите вземането на pcr-тест в Турция (цена 25 лв.), с който да се влезе в България. Актуална информация можете да получите от нашите служители.
 
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.
Други: Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 
Записване и начин на плащане:
30% аванс при записване; 20% до 15.04.2022; Остатъкът до 30.04.2022
Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.
 
Условия за анулации:
до 14 дни преди пътуването - 0%;
13 - 7 дни преди пътуването - 50 % от пакетната цена;
под 6 дни - 100%
 
Права на Потребителите:
ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес:  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.
 
Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени - в офиса на фирмата.
 
Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена,  е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука. Покритието смърт причинена от злополука не се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.
 
Входни такси за посещаваните по програмата обекти и музеи:

Обект Входна такса турски лири
Цървка „Св. Петър” – Антакия 40
Археологически музей и Музей на мозайките 40
Тунелите на Тит Веспасиан 15
Музей Зеугма 40
Немруд 30
Гьобеклипете 55
Археологически музей Шанлъ Урфа 25
Манастир Дарулзафиран 25
Медресе Зинджирие 15
Етнографски дом Мидят 15
Археологически музей Диарбакър  25
  325,00 лири = 50 лв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В цената са включени:

 • Самолетен  билет Истанбул - Антакия /Ван – Истанбул;
 • Летищни такси;
 • Автобусен трансфер  Варна – Бургас - Истанбул – България;
 • Транспорт с климатизиран автобус по целия маршрут от турска транспортна фирма;
 • Двуспосочен трансфер с микробус за изкачване на планината Немруд;
 • 1 нощувка със закуска в Азиатски Истанбул; 
 • 8 нощувки със закуски и вечери  в Анадола;
 • Лицензиран турски екскурзовод - Илхан Карабулут на  български език, придружаващ групата през  цялото време  и беседи във всички  обекти;
 • Комплект разпечатки информационни материали;
 • Посещение на  търговски център,  кожена фабрика  и златарски  магазини
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10000 евро (включва болнично лечение в случай на заболяване от Covid-19) за лица до 65г.;
 •  

 • Представител на Травел Клуб България – Юлиан Бонев.
В цената не се включват:

 • Обяди;
 • Входни такси за посещаваните по програмата обекти и музеи, виж по-долу;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“;
 • PCR тест, антигенен тест или сертификат (ваксина или преболедуване). Запознайте се с пълните условия в края на програмата;

 

 

Окончателната цена на входните такси се обявява 14 дни преди пътуването!
Застраховка „Отмяна от пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19:

 • Възстановяване на възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване;
 • Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
 • Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има живото застрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.
 • Защита в случай на неочаквано възпрепятстване на пътуването от служебен или семеен характер, в това число внезапно съкращаване от работа.
 •  

 • Информация относно пълните условия по тази застраховка - в офиса на фирмата.
Следните събития също остават изключени от обхвата на застраховките:

 • Пътуване до държави/райони, за които властите са издали официални предупреждения за пътуване (степен 5 или 6);
 • Страх от предприемане на пътуване;
 • Отказ за спазване или несъобразяване с правила и разпоредби в съответната дестинация.

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg