Екскурзия до Сърбия за Кулинарен фестивал Пеглана Колбасица
Сърбия
Маршрут: Суковски манастир-Погановски манастир-Пирот-Ниш- Дяволския град
Продължителност: 3 дни / 2 Нощувки
Транспорт: Автобус
Цена от245 лв.
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Имате въпроси?

Свържете се с нас 0886/ 744410, 0876 519 734
ОНЛАЙН РЕЗЕРВАЦИЯ

Моля изберете дата и посочете брой туристи

ПРОГРАМА

Екскурзия до  Сърбия за Кулинарен фестивал Пеглана Колбасица


Суковски манастир-Погановски манастир-Пирот-Ниш-  Дяволския град 

 

Дата:

       27.01.2023 – Кулинарен фестивал Пеглана Колбасица

3 Дни/ 2 нощувки

 

 

Цена : от 245лв

 

ПРОГРАМА

 

1 ден

 

03:15 ч Отпътуване от Добрич в  от Младежки дом;

04:15ч Отпътуване от Варна  от Антим-1;

05:15 ч Отпътуване от Шумен 5км 

06:00  отпътуване от Търговище от ОМВ бензиностанция

07:15 ч Отпътуване от Велико Търново от Автогара Юг;

08:00 ч   отпътуване от Севлиево

Преминаване през границата ГКПП Калотина.

Посещение на Погановски манастир. Разположен сред невероятната природа на ждрелото на река Ерма, Погановският манастир е създаден в далечния XIV век по нареждане на Константин Деян и неговата дъщеря – византийската императрица Елена. Храмът впечатлява със своите отлично запазени стенописи от 1499 г., дело на костурски майстори.

Следва посещение на Суковския манастир. Важен духовен център, възобновен наскоро от монашеско братство в духа на атонските традиции, комплексът е прочут в цяла Сърбия с произвеждания тук тамян, както и сирене, ликьори, ракии и различни традиционни продукти.

 

Отпътуване за Пирот  - създаден върху изградена през 2 век антична римска станция, носеща названието Turres, което означава „кули”. През 9 век градът става българско владение до падането на Българската държава под византийско и османско владичество. През 15­17 век градът носи османското си име Шехиркьой и е център на вилает. През периода на Възраждането Пирот е център на Нишавската епархия. Тогава се основава Българската екзархия. Най-­отличителният белег на Пирот са неговите килими. Те са уникални и са гладки и от двете страни. Различават се значително от персийските, които са винаги геометрични. Градът се свърза изключително с производството на килими, което процъфтява, но и с отглеждането на овце и произвеждането на невероятно вкусното пиротско овче сирене.

Забележителностите на Пирот:

 

-          Старата крепост Калето, датираща от 14 в. Намира се в центъра на града. Този замък се нарича и Момчилград, тъй като по време на изграждането му, Пирот е бил част от българските земи.
Музеят на Понишавието

-          Къщата „Бела Мачка” на М. Панаьотович, която през 1979 г. е провъзгласена за културна забележителност от изключително значение.

-          Къщата на семейство Христич, провъзгласена още през 1953 г, за културен паметник.

-          Паметникът на освободителите на Пирот от турците

Свободно време за разглеждане и дегустация на невероятните месни изкушения на  фестивала Пеглана Колбасица. Този вид колбас е произведен от най-висококачествени меса, смесени с пикантни  подправки.  Колбасицата се произвежда още от времето на Османската империя. За Пеглана колбасица се използват внимателно подбрани парчета от козе, овче и говеждо месо, без свинско. Пеглана колбасица трябва да се консумира гореща, за да може да се усети специфичния вкус на подправките. През периода на съхнене, колбасите на всеки два  дни се пресоват, ето защо този вид наденица се нарича Пеглана колбасица (пресована, изгладена) и по този начин се оформя като подкова.

Отпътуване за Ниш. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка
 

2 ден

 

Закуска.

Отпътуване за Дяволския град  - природен феномен, съставен от 202 скални формации с височина до 15 метра и два извора с висока киселинност, които превръщат това място в истинско чудо на природата. Посещението на Дяволския град включва изкачване до главната платформа за наблюдение на скалите с невероятна панорама към природния феномен и планината Радан.

Връщане в Ниш с включена туристическа програма: Паметника на Константин Велики, продължава през Нишава до крепостта Ниш. На входа на Крепостта има турска баня, известна като хамам, бивша механа Хамам, останки от римска баня, галерия Павилион, бивша турска оръжейна армия, Паметника построен от цар Милан Обренович, посветен на Освободителите на Ниш, сградата на Кметството, построена за седалище на Народната банка; Крепостта; дворецът "Бановина" - днес седалище на Нишкия университет.

Посещение на Нишка крепост - крепостта има четири големи порти – Стамбул, Белград, Видин и Великата порта.

Посещение на Концлагера на Ниш, разположен в квартала „Червен Кръст“ - един от малкото напълно запазени концентрационни лагери в Европа. Той бил използван по време на германската окупация на Сърбия между 1941 и 1945 година. В него били хвърляни сърби, евреи, комунисти, партизани и разни други поддръжници на движението за освобождение.

Посещение на Медиана - Археологически обект "Медиана" се намира на мястото, което някога е било римският път "Via militaris", днес път E-80 (Ниш-София).

Разглеждане на римската вила на император Константин Велики.

Отпътуване за Кулата с черепите - Този паметник, единствен по рода си в света, е построен след битката на Чегар; построена през 1809 г. по заповед на султан Махмуд II. В стената са зазидани черепите на над 900 сърби, убити през Първото Сръбско Въстание, включително на командира им Стефан Синджелич. До освобождението на Ниш през 1878 г. стените с черепи са стояли на открито, а след това са включени в построения с дарения параклис. Нощувка.

 


3 ден

 

Закуска. Свободно време за пазаруване в Ниш до 11,00 ч.

Отпътуване за България. Почивки по пътя. Пристигане късно вечерта.

 

!!! Възможност за посещение на Пантеон „Майка България“ в село Гурхулят в зависимост от престоя на границата. Пантеонът е огромен и величествен монумент, имащ формата на пресечена четириъгълна пирамида с внушителни размери: височина около 20 метра и ширина от всяка страна около 25-30 метра, включително стълбите от всички страни. В центъра на пирамидата има статуя на жена, символизираща „Майка България“, скърбяща за загубените чеда. Построен е в памет на загиналите в битката при Гургулят – селяни, доброволци, войници и офицери. За паметника е използван полублагородния и много скъп камък кварцит. Има само 3 конструкции в света, в които е използван кварцит. Единият е паметника на Майка България в село Гургулят. Вторият е мавзолея на Ленин в Москва, а третия е Триумфалната арка в Париж.

Пегланата колбасица е един от най-популярните сушени деликатеси в Сърбия. Тя печели почитатели с уникалния си вкус и със славата си на висококачествен продукт. Според някои легенди рецептата за Пеглана колбасица датира още от времето на Османското владичество. Затова и в нея не присъства свинско месо. Но пък мръвка не липсва – в колбаса има отбрано телешко, козе и овче месо, които се овкусяват с ароматни и пикантни подправки. Най-подходящото време за приготвяне на Пегланата колбасица е началото на зимата, когато и в България започваме да сушим любимите си колбаси. След като овкусеното месо се напълни в черва, се оформят подкови и колбасът се оставя да се суши. С това обаче работата не приключва. През периода на съхнене, колбасите на всеки два дни се пресоват, ето защо този вид наденица се нарича Пеглана колбасица (пресована, изгладена).

Входна такса - 200 Динара;

Повече информация за изложението - https://www.pirotskapeglana.rs/

 

 Цени:

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
 Добрич  255 лв  315 лв  240 лв
  Варна  245 лв  305 лв  230 лв
 Шумен  235 лв  295 лв  220 лв
 Търговище /В.Търново  225 лв  285 лв  210 лв

 

Цената включва:

 

·         Транспорт с лицензиран автобус за международни пътувания

·         Медицинска застраховка за лица до 65 год 

·         2 нощувки със закуски в хотел 3-4* в Ниш

·         Екскурзоводско обслужване по целия маршрут

 


Цената не включва:

 

·    Входна такса за Челе Кула- възрастни 200 динара, деца, студенти, пенсионери 150 динара

·         Вила Медиана- възрастни 200 динара, деца, студенти, пенсионери 150 динара

·    Исторически музей в Ниш- възрастни 200 динара; деца, студенти, пенсионери 150 динара

·         Концлагер - възрастни 200 динара, деца, студенти, пенсионери 150 динара

·         Входна такса за Дяволския град с включена беседа на местен екскурзовод (350 RSD)

·      Организирана вечеря при минимум 20 човека с традиционна сръбска скара и жива музика – 22 евро

·          Доплащане за единична стая - 60 лв общо

·    Групов билет за всички обекти за Ниш  - възрастни 300 динара  деца, студенти, пенсионери 200 динара

     Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 8 лв / лица над 80 год. – не се застраховат

 

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

 

    ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

Екскурзия до  Сърбия за Кулинарен фестивал Пеглана Колбасица


Суковски манастир-Погановски манастир-Пирот-Ниш-  Дяволския град 

 

Дата:

       27.01.2023 – Кулинарен фестивал Пеглана Колбасица

3 Дни/ 2 нощувки

 

 

Цена : от 245лв

 

ПРОГРАМА

 

1 ден

 

03:15 ч Отпътуване от Добрич в  от Младежки дом;

04:15ч Отпътуване от Варна  от Антим-1;

05:15 ч Отпътуване от Шумен 5км 

06:00  отпътуване от Търговище от ОМВ бензиностанция

07:15 ч Отпътуване от Велико Търново от Автогара Юг;

08:00 ч   отпътуване от Севлиево

Преминаване през границата ГКПП Калотина.

Посещение на Погановски манастир. Разположен сред невероятната природа на ждрелото на река Ерма, Погановският манастир е създаден в далечния XIV век по нареждане на Константин Деян и неговата дъщеря – византийската императрица Елена. Храмът впечатлява със своите отлично запазени стенописи от 1499 г., дело на костурски майстори.

Следва посещение на Суковския манастир. Важен духовен център, възобновен наскоро от монашеско братство в духа на атонските традиции, комплексът е прочут в цяла Сърбия с произвеждания тук тамян, както и сирене, ликьори, ракии и различни традиционни продукти.

 

Отпътуване за Пирот  - създаден върху изградена през 2 век антична римска станция, носеща названието Turres, което означава „кули”. През 9 век градът става българско владение до падането на Българската държава под византийско и османско владичество. През 15­17 век градът носи османското си име Шехиркьой и е център на вилает. През периода на Възраждането Пирот е център на Нишавската епархия. Тогава се основава Българската екзархия. Най-­отличителният белег на Пирот са неговите килими. Те са уникални и са гладки и от двете страни. Различават се значително от персийските, които са винаги геометрични. Градът се свърза изключително с производството на килими, което процъфтява, но и с отглеждането на овце и произвеждането на невероятно вкусното пиротско овче сирене.

Забележителностите на Пирот:

 

-          Старата крепост Калето, датираща от 14 в. Намира се в центъра на града. Този замък се нарича и Момчилград, тъй като по време на изграждането му, Пирот е бил част от българските земи.
Музеят на Понишавието

-          Къщата „Бела Мачка” на М. Панаьотович, която през 1979 г. е провъзгласена за културна забележителност от изключително значение.

-          Къщата на семейство Христич, провъзгласена още през 1953 г, за културен паметник.

-          Паметникът на освободителите на Пирот от турците

Свободно време за разглеждане и дегустация на невероятните месни изкушения на  фестивала Пеглана Колбасица. Този вид колбас е произведен от най-висококачествени меса, смесени с пикантни  подправки.  Колбасицата се произвежда още от времето на Османската империя. За Пеглана колбасица се използват внимателно подбрани парчета от козе, овче и говеждо месо, без свинско. Пеглана колбасица трябва да се консумира гореща, за да може да се усети специфичния вкус на подправките. През периода на съхнене, колбасите на всеки два  дни се пресоват, ето защо този вид наденица се нарича Пеглана колбасица (пресована, изгладена) и по този начин се оформя като подкова.

Отпътуване за Ниш. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка
 

2 ден

 

Закуска.

Отпътуване за Дяволския град  - природен феномен, съставен от 202 скални формации с височина до 15 метра и два извора с висока киселинност, които превръщат това място в истинско чудо на природата. Посещението на Дяволския град включва изкачване до главната платформа за наблюдение на скалите с невероятна панорама към природния феномен и планината Радан.

Връщане в Ниш с включена туристическа програма: Паметника на Константин Велики, продължава през Нишава до крепостта Ниш. На входа на Крепостта има турска баня, известна като хамам, бивша механа Хамам, останки от римска баня, галерия Павилион, бивша турска оръжейна армия, Паметника построен от цар Милан Обренович, посветен на Освободителите на Ниш, сградата на Кметството, построена за седалище на Народната банка; Крепостта; дворецът "Бановина" - днес седалище на Нишкия университет.

Посещение на Нишка крепост - крепостта има четири големи порти – Стамбул, Белград, Видин и Великата порта.

Посещение на Концлагера на Ниш, разположен в квартала „Червен Кръст“ - един от малкото напълно запазени концентрационни лагери в Европа. Той бил използван по време на германската окупация на Сърбия между 1941 и 1945 година. В него били хвърляни сърби, евреи, комунисти, партизани и разни други поддръжници на движението за освобождение.

Посещение на Медиана - Археологически обект "Медиана" се намира на мястото, което някога е било римският път "Via militaris", днес път E-80 (Ниш-София).

Разглеждане на римската вила на император Константин Велики.

Отпътуване за Кулата с черепите - Този паметник, единствен по рода си в света, е построен след битката на Чегар; построена през 1809 г. по заповед на султан Махмуд II. В стената са зазидани черепите на над 900 сърби, убити през Първото Сръбско Въстание, включително на командира им Стефан Синджелич. До освобождението на Ниш през 1878 г. стените с черепи са стояли на открито, а след това са включени в построения с дарения параклис. Нощувка.

 


3 ден

 

Закуска. Свободно време за пазаруване в Ниш до 11,00 ч.

Отпътуване за България. Почивки по пътя. Пристигане късно вечерта.

 

!!! Възможност за посещение на Пантеон „Майка България“ в село Гурхулят в зависимост от престоя на границата. Пантеонът е огромен и величествен монумент, имащ формата на пресечена четириъгълна пирамида с внушителни размери: височина около 20 метра и ширина от всяка страна около 25-30 метра, включително стълбите от всички страни. В центъра на пирамидата има статуя на жена, символизираща „Майка България“, скърбяща за загубените чеда. Построен е в памет на загиналите в битката при Гургулят – селяни, доброволци, войници и офицери. За паметника е използван полублагородния и много скъп камък кварцит. Има само 3 конструкции в света, в които е използван кварцит. Единият е паметника на Майка България в село Гургулят. Вторият е мавзолея на Ленин в Москва, а третия е Триумфалната арка в Париж.

Пегланата колбасица е един от най-популярните сушени деликатеси в Сърбия. Тя печели почитатели с уникалния си вкус и със славата си на висококачествен продукт. Според някои легенди рецептата за Пеглана колбасица датира още от времето на Османското владичество. Затова и в нея не присъства свинско месо. Но пък мръвка не липсва – в колбаса има отбрано телешко, козе и овче месо, които се овкусяват с ароматни и пикантни подправки. Най-подходящото време за приготвяне на Пегланата колбасица е началото на зимата, когато и в България започваме да сушим любимите си колбаси. След като овкусеното месо се напълни в черва, се оформят подкови и колбасът се оставя да се суши. С това обаче работата не приключва. През периода на съхнене, колбасите на всеки два дни се пресоват, ето защо този вид наденица се нарича Пеглана колбасица (пресована, изгладена).

Входна такса - 200 Динара;

Повече информация за изложението - https://www.pirotskapeglana.rs/

 

 Цени:

 

Град на отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Единична стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
 Добрич  255 лв  315 лв  240 лв
  Варна  245 лв  305 лв  230 лв
 Шумен  235 лв  295 лв  220 лв
 Търговище /В.Търново  225 лв  285 лв  210 лв

 

Цената включва:

 

·         Транспорт с лицензиран автобус за международни пътувания

·         Медицинска застраховка за лица до 65 год 

·         2 нощувки със закуски в хотел 3-4* в Ниш

·         Екскурзоводско обслужване по целия маршрут

 


Цената не включва:

 

·    Входна такса за Челе Кула- възрастни 200 динара, деца, студенти, пенсионери 150 динара

·         Вила Медиана- възрастни 200 динара, деца, студенти, пенсионери 150 динара

·    Исторически музей в Ниш- възрастни 200 динара; деца, студенти, пенсионери 150 динара

·         Концлагер - възрастни 200 динара, деца, студенти, пенсионери 150 динара

·         Входна такса за Дяволския град с включена беседа на местен екскурзовод (350 RSD)

·      Организирана вечеря при минимум 20 човека с традиционна сръбска скара и жива музика – 22 евро

·          Доплащане за единична стая - 60 лв общо

·    Групов билет за всички обекти за Ниш  - възрастни 300 динара  деца, студенти, пенсионери 200 динара

     Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 8 лв / лица над 80 год. – не се застраховат

 

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени цените се уточняват окончателно преди отпътуване

 

 

 

    ❗Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

 


❗Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава  ден преди отпътуване.

 

 

 

 

 

 

 

 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg